Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '10

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Utangaçlık ve Nasıl Yenilir?

Utangaçlık erken dönemde kişinin üzerinde oluşan fizyolojik bir durumdur. İnsanın en büyük korkusu yapabileceğine güven duymaması. Bu da kişinin erken yaşta oluşturduğu psikoloji çekimserliğidir. Kişinin ortak noktaları içinde bulunduğu ortak noktadan çok farklı. Çünkü yetişen bir birey doğumundan yaşamına kadar hep bir noktada düşüncelerini yansıtır. Ortak nokta kişinin üzerin de oluşturduğu psikoloji durum. Bir toplulukta çekimser misiniz? Yâda bir toplulukta konuşurken, birilerine danışırken kendinizi mahcup mu hissediyorsunuz? İki lafı bir araya getirmekte zorlanıyor musunuz? Eğer kendinizi birileriyle tanışamayacak kadar utangaç hissediyorsanız daha sosyal ve aktif bir arkadaşınızdan bu konuda yardım alabilirsiniz.

Panik mi yapıyorsunuz siz aslında normal bir insansınız. Hep karşımızda ki kişiye karşı acabalar ile adım atarız. Tam konuşacağız acaba sesim kötü çıkar veya beni azarlar. Gibi durum ile karşı karşıya kaldığımızda yapacağımız durum şudur: o an çekingenliğimizi unutup karşımızda ki kişiye karşı sorumuzu yöneltmek ve o cevabı alırken, bizim de ona vereceğimiz cevap karşısında konuşmayı uzatabiliriz.

İkinci aşama ise; bunu atlatmak ve aşmak için yapmanız gereken durum kişinin yaşamış olduğu ergenlik dönemine gitmeniz. Kişinin yaşam üzerin de aldığı kararlar ve onları uygularken ne gibi zorluklarla karşılaşmış hatta o zorluklarda onu destekleyen olmuş mu gibi sorular sorarak kişinin ne gibi utangaçlık durumları ile karşı karşıya kaldığını çözebiliriz. Öncelikle kişi ergenlik dönemin de veya yaşadığı bir takım sorunlar yüzünden içine kapanık olabilir. Sebebi ise; aile içinde yaşanan trajik durumlar, arkadaşları arasında dışlanması, toplumun yadırgaması veya aile içinde söz sahibi olmaması gibi durumlarda kişi bir takım sorunlar ile karşılaşır. Bunun için de en yakın kişilerinin yapması gereken durum; onu toplum açısından eğitmeleri ve topluma kazandırmaları için bireyin çocuk üzerinde haklı tarafı olduğunu vurgulaması lazım. Utangaçlığı yenmesi kişi üzerinde zaman aşımına uğrayabilir. Ama bir taraftan da doktorların önerdiği utangaçlığı yenme ilaçları vardır. Yine de bu kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yani kişi üzerinde yan etki bırakabilir veya kişi üzerinde etkili de olabilir. Yine de bireyin alması gereken kurallar bilinçli bir doktrin oluşturması. Çünkü utangaçlığı yenme teorileri yaparsa birey kişi üzerinde etkili olabilir. Aksi takdirde böyle bir durum olmazsa kişi kendini yalnız hisseder ve kötü alışkanlıklar dediğimiz maruzlara yol açabilir. Yine yapılması gereken durum; kişiyi müşade altına almak ve önerilen kitaplar, dergiler hatta ilgi alaka ile yoğunluk oluşturmak. En büyük mercii durumudur.

Sonuç ise; kişi üzerinde psikiyatri doktor tavsiyesi ve klinik uzmanlar tarafından utangaçlık üzerine testler yapılması. Hatta konuşmacı olarak çekimserliğimizi atmak için sohbet oluşturmak. Kişi üzerinde yenmesi gereken bu utangaçlık şöyle örnek verilebilir; kişi ayna karşısına geçerek tüm duygu ve düşüncelerini karşı da duran ayna yardımıyla düşüncelerini paylaşabilir. Bunun yanlış veya doğru olması için değil. Kişinin üzerinde oluşturulmuş etki ve aile içinde ki durumun yansıması. Kişi bu durum karşısında kendi yansımasıyla her türlü bilgi alışverişinde bulunarak içinde bulunduğu durumu atlatabilme durumu olabilir. Bu da kişinin üzerinde iyi bir etki bırakacaktır. Yine de yalın bir dille utangaçlık her kişinin yani erkek ve kadın üzerinde etkisi olmuştur. İki taraflı düşünce de ortak nokta; aşılamayacak bir durum yok olduğunu varsaymışlardır.

 
Toplam blog
: 17
: 862
Kayıt tarihi
: 09.05.10
 
 

Ben 1988 doğumluyum Mersin'de ikamet etmekteyim. Sakin ve anlayışlı biriyim. Tabi yerine göre. Halen..