Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Uzakdoğu'nun gülümseyen yüzü Malezya

Uzakdoğu'nun gülümseyen yüzü Malezya
 

Her ne kadar Türk seyahat sever yıllardan beri Uzakdoğu’da Tayland’ı tercih diyor olsa da, yılda sadece 9 milyon turist çeken Tayland’a nazaran Malezya’nın 26 milyon turist almasının önemli bir sebebi olmalıydı. Malezya’yı keşfettiğimde, bu kadar çok turiste ulaşmalarının bir rastlantı olmadığını, ülkede pek çok yerin son derece ilgi çekici ve turistik olduğunu özümsedim. Ana karada yer alan başkent Kuala Lumpur’dan başlayıp, Malezya’nın idari başkenti Putra Jaya ve UNESCO dünya miras listesinde yer alan Melaka kültür kentini doyasıya gezdim.

Başkent Kuala Lumpur’dan başlayarak izlenimlerimi aktarayım. Gerek ülke genelinde, gerekse Kuala Lumpur’da yerel halk Malay, Hint ve Çinlilerden bir araya gelmiş. Her yerde “Malaysia 1” yazmakta. Nedenini sorduğumda biz tüm milletler hepimiz mutlu bir ülkeyiz, biz Malezya’yız diye cevap veriyorlar. Nitekim bunun en güzel örneği Malay olan rehberimizin yanında Çin kökenli şoförümüz var, herkes birbirine saygılı ve dini konular gündeme dahi getirilmiyor. Kuala Lumpur’a gelen turistin ilk olarak ziyaret etmek istediği yer Petronas ikiz kuleleri. Dünyanın en uzun ikiz kulesine sahip Patronas 452 metre yükselikte. Bina olarak da dünyanın en yüksek 5.ci binası konumunda. Petronas’a giden turistler 84.cü kata çıkarak Petronas ikiz kulelerinin tam ortasında köprüden şehrin panoramik fotograflarını çekiyorlar. Sonrasında 2 kat daha yukarı çıkarak kulenin turistlerin gidebileceği en yüksek yerine çıkılıp farklı bir panorama izleniyor. Ayrıca hemen Petronas’In altında yer alan parkta biraz soluklanabilir, göğe doğru fışkıran havuzun suları ve arkasında kulelerin ilgi çekici görüntüsünü en iyi şekilde buradan fotograflayabilirsiniz.

Kule gibi bina demiş iken, başkentte Kuala Lumpur Tower akla geliyor. Bir diğer çok ziyaret edilen yapı da KL Tower. 421 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun 7.ci kulesidir. Özellikle öğle yemeği yemek için en tepesinde yer alan 360 Derece Restaurant’a gidebilirsiniz. Restaurantın en önemli özelliği oturduğunuz yer devamlı hareket ederek dönüyor, daire hareketi yaptığından yemeğinizi yerden şehrin panoramasını yemeğinizi yerken, rahatlıkla izleyebiliyorsunuz. Başkentin diğer önemli görülecek yerlerinden biri de Merdaka meydanı. Bu meydan İngiliz bayrağının indirilerek 1957’de Malezya’nın koloni yaşamından, bağımsızlığını ilan ettiği meydan. Eski Malezya başbakanlarının da fotografı meydanı süslüyor. Meydanın çevresinde İngiliz koloniyal döneminden kalma tarihi binalar bulunuyor, meydan mutlaka görülmesi gereken önemli bir yer KL’da. Merdaka meydanı yanında yer alan Sultan Abdul Samed binası da, İngiliz koloniyal döneminde yönetim binası olarak kullanılmış. 1897’de yapılmış bu tarihi bina o dönemin Sultan’ının ismini taşımakta. 41 metrelik saat kulesi ile, şehrin en karakteristik ve ilgi çekici binalarından biri. Royal Selangor Club olarak bilinen yabancı gruplar için sosyal aktivite ve kriket kulübü olarak kurulmuş, karaketristik bir yapıdır.

Vaktiniz olur ise Jalan Duta’da bulunan, Istana Negara yani bugünkü Malezya kralının resmi ikametgahına giderek dışarıdan fotograflayabilirsiniz. Biraz da alışverişe vakit ayırmalı diye düşünüyorsanız, Jalan Hang Kasturi’de yer alan Pasar Seni yani şehrin Merkez pazarını mutlaka ziyaret edin. Tablodan, batiğe, antika eşyalardan, küçük hediyeliklere kadar ne ararsanız Malezya ile ilgili her şey burada satılıyor, başka yere gitmeye gerek kalmıyor. Tercihiniz lüks AVM’ler ise Pavilion, Bukit Bintang Plaza sizler için mutluluk verici seçenekler arasındadır.

Petaling caddesi olarak bilinen China Town da şehrin mutlaka sokak sokak keşfedilmesi gereken bir bölgedir. Taklit saatler, taklit marka ayakkabı ve kıyafetler, aklınıza gelebilecek ne varsa şehir içinde en ucuza bulabileceğiniz yerdir. Aynı zamanda şehrin en renkli görüntülerini de görebileceğiniz, bu Pazar yerine özellikle akşam 20:00’den sonra giderseniz hava karardığında her yer ışıl ışıl aydınlatılıp, sarılı kırmızılı şemsiyelerin tepenizde muhteşem bir kontrast oluşturduğu, gündüz görüntüsüne göre çok daha etkileyici bir çin mahallesi görmüş oluyorsunuz. Eğer vaktiniz ve fırsatınız olur ise, gerek Malayları gerekse başkenti daha iyi tanımak için, KL tren istasyonu, KL kuş parkı ve Perdana botank bahçelerini de gezmenizi öneririm. %60 oranında Müslüman nüfusun olduğu ülkede irili ufaklı birbirinden güzel diayn edilmiş camiler de bulunmakta. Milli camii ve Kuala Lumpur’un en dikkat çeken camisi olarak ise Jalan Perdana’da bulunan Masjid Negara’yı ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiyem Kuala Lumpur’da dolu dolu 3 gün geçirmenizdir. Zira Kuala Lumpur’a kadar gelmişken mutlaka ziyaret edilmesi gereken yakın kasabalar vardır. Selengor’da bulunan Sunway Lagoon tema parkı yaklaşık 40 dakika merkeze uzaklıkta olup, çocuklarıyla seyahat eden aileler için idealdir. 21 yıldır son derece güzel işletilen tema parkı ile kendinizi küçük bir Eurodisney içinde eğlenirken bulacaksınız. İrili ufaklı havuzlarından, sörf denemelerine, 5 boyutlu tepeden tırnağa ıslanacağınız sinemadan, zombilerle labirent içinde maceraya, hayvan parkına, hatta ATV yapıp Bungee Jumping ile eğlenceye kadar her şey bu parkta.  Evet çocuklar için eğlenceli bir yer onlar için de çok oyun alternatifi var, bununla birlikte çocuksuz olan yetişkinlerin son derece eğlendiğini söyleyebilirim. KL’a geldiyseniz Selengor’daki Sunway Lagoon’a mutlaka uğrayın.

Bir diğer ziyaret etmeniz gereken yer ise Melaka’dır. KL’a yaklaşık 2 saat mesafe bulunan Melaka, UNESCO dünya miras listesinde yer alan bir kasabadır. Kasabaya ilk girişinizde trafikten dolayı, burada bir şey yok neden geldik ki havasına kapılabilirsiniz. Ancak old town olarak adlandırılan tarihi meydanlara geldiğinizde, orada olma amacınızı daha iyi anlıyorsunuz. Stadhuys şehir merkezinin ana noktası.Bir zamanlar Hollanda’lı valiler ve görevlileri tarafından kullanılan resmi ikametgah idi. Şuan Tarih müzesi olarak hizmet vermekte ve yanında kocaman bir kırmızı kilise yer almaktadır. Büyükçe bir süs havuzu, rengarenk çiçekleri ve hediyelik eşya satan pazarı ile şehrin ana merkezi konumunda. Melaka’da yapılacak en güzel aktivite nehir turu satın almak. Nehir boyunca şehrin eski yerleşimlerini Kampung Morten olarak bilinen Malay köyünü göreceksiniz, ayrıca birçok cafe restaurantın bulunduğu nehir kenarında yer alan, onlarca evin üzerindeki duvar boyamaları gezinize renk katacak. Bugüne kadar onlarca ülke gezmiş biri olarak bu nehir turu gördüklerimin içinde belki de en dinlendirici ve keyif vericisi idi. Ayrıca Melaka’nın kalbinin attığı, antikacılar, dondurmacılar, hediyelik eşya alabileceğiniz onlarca dükkan,kültüre özgü  ilginç dükkanları ile Jonker Street’i mutlaka gezmelisiniz. Melaka’ya özgü meydanlarda göreceğiniz, pek çoğu Malayca ve Çince şarkıları hoparlörden dışarı verip adeta bir disco havası veren, her biri diğerinden çok daha süslü bisikletlere binip, Melaka’yı uygun bir fiyata dört bir yanını da keşfedebilirsiniz.

Ve yine Malezya’nın en etkileyici şehirlerinden bir olan Putra Jaya’yı görmeden ülkeden ayrılmayın. Ülkenin idari başkenti olarak bilinen Pura Jaya’da görecek ve deneyimleyecek pek çok aktivite var. Görebileceğiniz bazı yerleri saymam gerekirse; Seri Perdana ülkenin başbakanının resmi konutu olup, son derece görkemlidir. Putra Jaya devasa kongre merkezi, büyük pembe kubbeleri, gül işlemeli granit yapısı ile karakterize olmuş büyüleyici Putra Camii, Taman Botani olarak bilinen içinde gezerken yaşadığınızı hissettiren Botanik parkı gezilebilir. Cruise Tasik olarak bilinen, göl üzerinde yapacağınız tekne turu ile şehrin görülmesi gereken tüm eserlerini göl üzerinden farklı bir açı ile görüp, hatıra fotografı çekebilirsiniz.

Kuala Lumpur’a nasıl gidilir? Nerede kalınabilir?

Kuala Lumpur’a gitmek için Türk Hava Yolları’nın haftanın her günü direkt seferi ile ulaşabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 10 saat sürmektedir. KL’da değişik fiyat alternatiflerinde pek çok konaklama imkanı mevcut. Hotel Royal Plaza ise Türk seyahat severe uygun tarzda, bir oteldir, tercih edebilirsiniz. Ben bu kadar detayla oteli, uçağı, çevre gezisi ile uğraşamam derseniz, Prontotour’un kişiye özel seyahat hizmetlerine danışarak, size özel, en uygun paketi oluşturmalarını isteyebilirsiniz.

Sağlıkla, iyi seyahatler dilerim. Sarp ÖZKAR   www.sarpozkar.com

 
Toplam blog
: 33
: 4874
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Mesleğim, 1993 yılından bu yana seyahat edenleri mutlu etmek. Turizm sektöründe Türkiye'nin en bü..