- Kategori
- Balıkçılık
Uzatma Ağları İle Palamut Avcılığı

Kesinlikle yasak edilmeli
Uzatma ağları ile palamut avlamak için , aşağıdaki hususların yerine getirilmesi şarttır. Aksi halde kıyıya deniz suyu ile yıkanmış olarak geri dönersiniz.
Önce aglarımızın tamirleri yapılmış olmalı, herhangi bir yırtık göz dahi bulunmamalıdır. Çok basit gibi görünen bu delikten, balık ve de alık dediğimiz bu canlıların tamamına yakını köprü gibi gelip geçer.
Mantarlar; Ağın su üzerinde kalmasını sağlarlar. Bunlarında eksiksiz ve onarılmış olmaları şarttır. Bir adet mantar eksikliğini balık beyi tespit eder ve inanılmayacak bir şekilde balıklar o boş mantarın bulunduğu yerden tünel gibi geçip giderler.
Kurşunlar; Ağın alt tarafında ağırlık olarak bulunurlar. Ağın dibe inmesine yardımcı olurlar. Yan yana bir iki adedinin eksik olması o kadar önemli değildir. Ağın bir özelliği de çift taraflı fanyalı olmasıdır. Bu fanya dediğimiz açık gözlü ağın görevi , ağa saplanan balığın kendisine sarılarak kaçmasını engellemektir.
Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra, uzunluğu en fazla 10 metre olan teknelere aglar yerleştirilir. Üç kişilik bir ekip ile daha önceden istihbaratı yapılmış olan bölgelere aglar bırakılır. Agın uzunlugu 3-4 kilometredir. Aglar denize bırakıldıktan sonra, agın bir ucuna ışıklı şamandıra, diğer ucuna teknenin kendisi bağlı olarak 5-7saat kadar beklenir. Zamanın sonunda aglar ufak makaralarla denizden çekilirler. Saplanmış olan palamutlar teker teker gözden çıkarılır ve kasalara yerleştirilirler.
Bu arada ağın denize ne şekilde bırakılacağı da çok önemlidir. Ağın bir ucu kıyıya 4-5 kulaç mesafede bırakılır ve diğer ucu da , doğan güneşe doğru 30-40 derecelik bir açı verilerek ağlar denize bırakılır .Böylece Palamut balığı ister sağdan sola doğru gitsin, isterse soldan sağa gitsin kaçma şansı yoktur. o gecenin sabahında saat 07.00 gibi tutulan palamutlarla kıyıya doğru yol verilir. Bu avlama metodunda şansa yer yoktur. Yeter ki tekne reisi , ağını denize doğru açıda atabilsin ve balığın olduğu mıntıkayı iyi tespit edebilsin. Haydi rast gele.
kaynak:NuriDeniz