Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

18 Şubat '08

 
Kategori
Yolculuk
 

Uzun Deniz Yolculukları ve Açık Deniz Yarışları

Uzun Deniz Yolculukları ve Açık Deniz Yarışları
 

Büyük deniz yolculuklarında gemiler ne yazık ki artık küçük limanlara uğramıyorlar. Her şeyden evvel buna zamanları yoktur; diğer yandan, böyle bir yolculuğa çıkan bir geminin gerek su kesimi, gerekse boyu ve ağırlığı, her limana girmesine müsait değildir.

Günümüzde, açık denizlerde yapılan uzun yolculukların sayısı artmıştır. İnsan bir kere açık denize çıktı mı, koşullar ne kadar elverişsiz olursa olsun bu yolculuğa katlanmak zorunluğundadır. Tabii bu bazen çok zor ve tehlikeli de olabilir. İşte bu nedenledir ki, deniz hakkında önceden küçük bir gezi yatıyla edinilmiş sağlam bir tecrübeye sâhip olmadıkça, büyük deniz yolculuğu serüvenine atılmamak gerekir.

Sayıları az bile olsa okul gemileri de vardır. Ama gemicilik mesleğini öğrenmenin en kestirme yolu, açık denizlerde sefer yapan bir gezi yatında, tayfa olarak görev almaktır. Gençler için büyük deniz yolculuğu yapabilmenin yegâne şekli de zaten budur. Çünkü, bir ticaret gemisinde yolculuk yapmak hem çok daha pahalıya patlar, hem de kimse (tabii ki haklı olarak) onlara bir ticaret gemisini emanet etmek istemez. Dolayısıyla gençler anne- babaları ya da arkadaşlarının büyükleri ile birlikte yolculuk yapmak zorunda kalırlar.

Ayrıca, daha evvel küçük mesafeli de olsa, kendi kullandıkları bir tekne ile deniz yolculuğu yapmışlarsa, bir yarış ya da gezi yatının ekibine katılabilirler. Eğer gemicilik hakkında yeterli bilgiye sâhip değilseniz, hemen ileri atılmayın; sonra hem ekipbaşını kızdırmış, hem de herkesin gezisini burnundan getirmiş olursunuz. Tabii bu vesileyle sizin de keyfiniz kaçar. Gezi sırasında zaman zaman zor durumlarla karşılaşırsanız, bunu gizlemeyin; meselâ uykusuz kaldığınızı, soğuk aldığınızı söyleyin. Her türlü koşul altında çalışmayı göze alamıyorsanız, yola çıkmayın; çünkü yat, bir otel değildir. Hiçbir işe yaramayan ve herkese yük olan bir yolcuyu, gemiciden saymazlar.

Deniz tutmasına gelince; bu pek önemli değildir. Hele bir yelkenli gemide, dışarıda durmayı başarabilirseniz, çabucak geçecektir.

Büyük yatlar, açık deniz yarışlarına katılmak üzere, özel olarak yapılmış pahalı teknelerdir. Günlerce devam eden ve hava şartları nasıl olursa olsun yapılan bu uzun mesafeli yarışlar çok tehlikeli ve genellikle pek zahmetlidir. Bu yatların mürettebatı sağlam, çevik, çok iyi eğitim görmüş, denize ve denizciliğe iyice alışmış delikanlılardan ve bazen de genç kızlardan oluşur.

Açık denizlerde yapılan yarışmalar çok ilginçtir ve yeni teknelerin denenmesine olanak sağlar. Bu denemeler ise, eğlence gemilerinin geliştirilmesine yol açar. Lâkin, buna karşılık basit bir deniz yolculuğu çok değişik yönleriyle anıları zenginleştirir. Çünkü insan, yalnız dalgaları ve ufukta, mor bir şerit hâlinde uzanan kıyıları görmekle kalmayıp, yeni yeni ülkeler de görür.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..