Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

28 Mart '16

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Uzun ince bir yol: Şili

Sabah 5 te Lapaz otobüs terminaline taksi ile 20 blv, geldik. Otobüsler dolu olduğundan cali firmasından sabah 5,40 arabasına kişi başı 200 blv-95 tl-35$ Şili,nin arıca şehrine bilet aldık. Otobüs zamanında kalktı.Yol boyunca manzara muhteşem ve korkutucuydu. Kaza yapmış araçları ibret olsun diye kaza yaptıkları yerlerde bırakmışlar. Sınırda bir form doldurduk önce bolivya dan çıkış aldık, sonra otobüse bilip sadece 5m gidip valizlerle birlikte şili gümrüğünde sıraya girdik. Köpek koklamasından sonra mühür vurulup valizi alıp x ray dan geçiriyorsunuz. Benim sırt çantamda 2 elma,üzüm,peynir tespit ettiler çöpe attılar. ARICA: 122 çıkış, 67 ci ülkem Şili. Sonuçta 9 saatte arıca,ya vardık. Arıca da sırt sırta vermiş 2 terminal var, biz iç hat terminaline geldik. Arıca da taksi dolmuşlar var, terminal centro 500 peso=2 tl=0,70 $. Centro da hostal DON GENARO geldik. Kahvaltısız geceliği 20.000 peso=83 tl=28 $. (email.gmooliver@hotmail.com). Şili diyer ülkelere göre pahallı. Araç trafiğine kapalı olan 21 mayo caddesinde SCHOPDOG restorantta 2 porsiyon bonfile 900 ps=38 tl=13 $. Aynı caddenin sonunda RES NASYONAL no,501 solda büyük marketler var ihtiyaçlarınızı karşılarsınız. Arıca modern ve güzel bir şehir.(sınırlar hayatları karartıp,hayat veren çizgilerdir.) Colon caddesinin yamacında gemi şeklindeki meryem ana heykeline çıktık, biraz daha dik yamaç çıkarsanız tepedeki isa heykeline ulaşır arıca şehrini tepeden seyredersiniz. Yine 21 mayo caddesinin sonlarında PARİS avm ve altında süper market var. Paris avm karşısında JOHNSON mağzası var. Mayolarınızı giyip liman caddesinden bir midibüse binip 400 ps=2 tl PLAYA EL LAVCHO denize girebilirsiniz. Şemsiye ve bir koltuk kiraladık, 300 ps=12 tl=4 $. Oradan yürüyerek 500m ilerdeki PLAYA LA LİSERA plajına gittik,tam bir panayır havası piknik yeri vur patlasın havasında eğleniyorlar. Pazar günleri GRAL JOSE VELA SQUEZ caddesinde FERİA DOMİNİCAL pazarı kuruluyor,biz su ısıtıcısı aldık 4500ps=17tl=6$. Limanda yüzen dev deniz aslanları (LOBO DE MAR) gördük. İnanamadık 200-300-500kg olanları var dediler. Pelikanlarla balık kapma savaşı yapıyorlar. Limanda la costa restorant ta reinata fria balığının kızartmasını yedik, bol ve lezzetliydi iki kişi 12000 ps-48 tl-18 $ ödedik. Ana yoldan 12 nolu midibüse binip playa chinc horro (çincoro) gidip gezdik. Otelin üst sokağından 8 nolu midibüse binerek terminale geldik. Turbus otobüs firmasından iki kişi 12800 ps=50 tl=19 $ ödeyerek İQU İQUE (iki iki) şehrine bilet aldık.

İQU İQUE: Hostal catedrale taksi ile gittik. (av.obispo lable no:253) Güzel bir yer şehrin ana caddesine çok yakın,geceliği kahvaltı dahil 28000 ps=114 tl=39 $. Paris mall ve jonhson markete 50m, plaza de armas meydanına 150m. Hemen tavsiye üzerine ZOFRİ (sofri) mall, taksi dolmuş ile kişi başı 600 ps=2,5 tl=0,90 cent gittik. Çok büyük bir yer açık ve kapalı alanları var ne arasanız mevcut. Restorant bölümünde DAL FREDO büfeden bizon bifteği,pilav,püre aldım 408gr geldi 3060 ps=13 tl=5 $. Fotoğraf makinesi için 2gb memory stic kart aldım 7000 ps=28 tl=9 $,midibüs ile döndük, 450ps=1,70krş=0,40cnt. Sabah sıcak su olmadığından hostel den ayrıldık, 4 blog ilerde HOTEL COSTA AZUL 20000 ps=80 tl=30 $,yeni hotelin kahvaltısı daha güzel. Camında jumbo yazan minibüs ile güney sahilindeki jumbo markete gittik, hemen yanında lider hiper market var, gulutensiz ekmek aldım. Oradan 200m yürüyerek güney sahiline indik, sörf denizi, dalgalar çok yüksek. Limanda bulunan gerçeğinin tıpa tıp aynısı olan ESMERALDA kalyonunu kişibaşı 3000 ps=12 tl=4 $ karşılığında rehber eşliğinde gezdik. Esmeralda gemisinin baş kısmının 50m ilersinde COMEDORES EL RİNCON, restorant alanına girdik la pica dela maria restorantta REİNATA balığı yedik,kılçıksız ve lezzetli bir balık. 5000ps=20tl=7$. Restoranttan 30m ilerde balık tezgahlarının arkasında dev deniz aslanları yolda yemek bekliyorlardı. İki alman turist ile sohbet ettik galapagos adasında bile böyle büyük deniz aslanı görmemişler. Plaza de armas caddesinin sonuna kadar yürüdük (la bugambillas) playa norte sahiline geldik, oradan da 2,5-3 km yürüyüp playa de sur sahiline geldik (playa cavancha). Çok güzel dizayn edilmiş sahil şeridi. Hilton otelin yanından jumbo markete gittik. Güney sahilinin üst kısmında peninsula semtinde kaliteli ve lüx restorantlardan WAGON restorantta şili,li dostlarımızla yemek yedik.60000 ps=249 tl=80 $.

LA SERENA: 9.01.2016: Ramos cholele otobüs şirketinden la serena şehrine 8 ocak akşamına kişi başı 30000 ps=120 tl=45 $ bilet aldık. Rahat bir yolculuk sonunda 17,5 saatte la serena,ya geldik. Terminalden taksi ile yer ayırttığımız ,Recidencial las carrera hostele geldik. 3000 ps-12 tl-4 $. Bahçeli eski bir yapı erna hanım yönetiyor fransada yaşamış kültürlü hoş görülü bir bayan,mutfağını kullanıyoruz. Ortak banyolu oda geceliği 20000 ps-80 tl-27 $ kahvaltı dahil anlaştık. (av.colon no:318.tlf o 51 2 213 848) 200m aşağımızda lider süpermarket, 300m ilerimizde plaza de armas var. Lider marketin üst katındaki restorantlarda karnımızı doyurduk. 3 porsiyon salatalı,patatesli,havuç,bezelyeli tavuk yedik. 6000 ps-24 tl-8 $. Plaza de armas ve yan caddeleri dolaştık şehir meydanı olarak güzel bir alan. Kaldırımlar anayoldan çiçeklerle ayrılmış,tam bizim ülkemize uygun!.En ucuz meyve tüysüz şeftali kg 4000 ps-4 tl-1,30 $. Lider mall doğru yürüdük mall gelmeden ,La serena der mal faro playa levhasından karşıya geçtik kollektivo taksiye binip faro plajına gittik. 400 ps-1,60 krş-0,60 $. Plaj epey kalabalık,bizde güneşlendik, kaleyi gezdik,taksi ile francisco bulvarının,plaza de armas ile kesiştiği, sol köşede bulunan hotel azur,un karşısında indik şehrin merkezlerinden biri olan U marketin olduğu alış veriş ve restorantlar merkezi la recova meydanını gezdik restorant el mercado da yemek yedik. Burası halkın yediği temiz,güzel ve hesaplı bir yer. Biz 2 porsiyon pescadas merloza-agreg balığı yedik, 7200 ps-29 tl-10 $. Restorant,tan deniz tarafına yürürseniz (artura prat) parque japones parkını 1000ps-4tl-1$ karşılığı ziyaret edebilirsiniz. Parkın karşısında üçretsiz gezile bilen basit bir hayvanat bahçesi bulunuyor. Ayrıca otobüs terminalinin yanında çok büyük marketler ve alışveriş merkezleri var. (jumbo-paris-gibi) İki gün yeterli.

SANTİAGO. 11.01.2016: La serenadan sabah 11 de CIK tur otobüsü ile 6 saatte güzel bir yolculukla şilinin başkenti santiagoya geldik, kişibaşı 10.000 ps-40 tl-15 $ ödedik. Terminalin hemen dışında istacion central metro istasyonu var 2 aktarma ile plaza de armas meydanına geldik. Aynı adı taşıyan hostelimiz compania  no:960 apartmanının 6 cı katında daire 607 de bulunuyor. (www.plazadearmashostel.com) Odamız 16m, banyomuz 6m,salonumuz 40m,balkonumuz 45m bütün meydana hakim bir konumdayız. Geceliği kahvaltı dahil 24000 ps-96 tl-32 $. Hostelin girişi restorantlar sokağından. Meydanın sağ ve sol caddeleri araç trafiğina kapalı çok hareketli caddeler. Sabah paseo ahumada caddesinin sonuna av libertador caddesine yürüdük etrafı tanımaya çalıştık. Santiago şehir içi  taşımacılığında BİP cart alırsanız rahat edersiniz. Bip cart deposit 1500 ps-6 tl-2 $ içine akbil gibi yükleme yapıyorsunuz. Bu gün PATİO BELLAVİSTA restorant ve eğlence merkezine gideceğiz. P.d.armas meydanının sağındaki cadde olan merced av,takip ederek parque forestal geldik,parkın sonunda sol tarafta nehir üzerındeki pio nonu, köprüsünü  geçip 200m yürüyünce sağda PATİO göreceksiniz buraya hava karadıktan sonra gelmeye çalışın, yolun sonlarına yürürseniz sokak meyhanelerini görürsünüz. Bu yolun sonunda ünlü CERRO SAN CRİSTOBAL tepesi var. Yürüyerek çıkarsanız üçretsiz, biz fenikülerle çıkıp indik 1500 ps-6 tl-2 $. Tepede daha çok dini figürler ve ayinler ile ilgili heykel ve yapılar var. Yine merced caddesi üzerindeki lider mall dan ihtiyaçlarınızı karşılaya bilirsiniz. Meydanın karşısındaki saatli kule istikametine av puente caddesinde 300m yürürseniz MERCADO CENTRAL (LA VEGA) varırsınız,burada restorantlar,manavlar,kasaplar,peynirciler bulunur ,en ucuz meyve sebze,yi buradan alabilirsiniz. 40 katlı binanın 6 katı alışveriş merkezi olan COSTONERA mall gitmek için metronun kırmızı hattındaki TOBALABA istasyonuna geldik. Metrodan çıkmadan hangi çıkıştan çıkmanız gerektiğini sorun. Escuela militar metro istasyonu çıkışında sağ tarafında pasaj içinde no;150-152 bulunan yener arkadaşımızın işlettiği kebab house restoranta karnımızı doyurduk. Yener arkadaşımızın yaklaşımı ve yemekleri çok güzeldi,yurdumuzu en iyi şekilde temsil ediyor teşekkür ediyoruz. Restorantın anayola çıkışında 70m ilerde sağda ATATÜRK büstü ve parkı var. Oradan 401-406-407 nolu otobüslerin birine binip plaza de armas caddesinin altında indik. La vega marketten 2kg reineta balığı aldık (4000ps-16tl-5$) flato yaptırdık hostelde pişirip yedik. Kırmızı hat ile santa lucia istasyonuna gidip buradaki santa lucia tepesine çıktık,tepeye üçretsiz çıkılıyor, tepenin çıkışının tam karşısında artesanias (hediyelik eşya pazarı)var,uygun fiatlara hediyelik alabilirsiniz.

PUCON. 16.01.2016; Üniversicad de santiago metro istasyonunun bulunduğu otobüs terminalinden (ALAMEDA) sadece güney istikametine (patagonya) giden otobüsler kalkar. Bizde jet sur firmasından 15 ocak gecesi 11 pm otobüsüne kişi başı 25000 ps-100 tl-35$ ödeyerek semi cama (arkaya az yatan koltuk) biletlerimizi aldık. 11,5 saat süren yolculuk sonunda pucon şehrinin mütevazi terminaline geldik. Daha önce rezervasyon yapmamıştık rasgele müstakil 45m,mutfaklı bir daire bulduk geceliği 40$. Pucon göller bölgesi,adım başı turizm ofisleri var aktivitelerin sonu yok, hepsine gideyim derseniz 15 gün ve bol dolar ister. Burada evler ve işyerleri ahşap binalardan yapılmış, çok güzel bir kasaba. La poza ve lago villarrica gölleri kıyısındaki av higgins yolu lago la poza ya çıkar. Ansorena caddesi lago villarrica gölünün playa grande plajına çıkar. Şehir ormanlar ve dağlarla  çevrili  mutlaka görülmesi gereken bir kasaba. Jac otobüs terminalinin yanından kalkan midibüs ile lago caburgua gittik (1000ps-4tl-1,30$). Playa blanca sahilinde güneşlendik,güzel ve  kalabalık bir yer. İsteyen ilk durak olan playa negra da inebilir. Pucon merkezinde turizm ofisinden gerekli harita ve bilgileri alabilirsiniz. Yarın sabah puerto varas şehrine gideceğiz.

PUERTO VARAS. 18.01.2016;  Jac otobüs firması sabah 8 de, iki kişi 18600 ps-75 tl-25 $ ödiyerek 340km ve 7 saat sürecek olan varas şehrine gidiyoruz. Puerta varas, jac terminalinden aşağı doğru inerken sağda hospedaje no:711 de alman kökenli teyzenin işlettiği,ortak banyo olan geceliği 26000 ps-100 tl-35 $ olan beğenmediğimiz bu yerde kaldık. Burası bir liman kenti ama bakımsız,dağ yamacında kurulmuş bir yerleşim. Hospedajenin önünden puerto mont minibüsüne binerek 18 km ilerdeki mont şehrine (800ps-3tl-1$) gittik. Terminal den deniz tarafında dışarı çıkın sağ taraf gümrük ofisine gider, sol taraf avm,lerin bulunduğu hareketli alana gider. La polar, paris,bunların arkasında 300m yokuş çıkarsanız jumbo market var. Burdan (gümrük ofisinin yanında) küçük motorlarla chilo ve maillen adalarına gidiliyor. Volcan calbuco (2000M) turlar düzenleniyor. Mont limanından kişibaşı 600$ 3 gün süren dalgalarla boğuşularak gidilen puerto natales seferleri naviera gemi firması ile yapılıyor.

ENSENADA: P.varas centro da camında ensenada yazan minibüse binerek 1 saat te ensenada,ya geldik.1200 ps-5 tl-2 $. Ensenada diye toplu bir yerleşim yeri yok, yol üzerinde dağınık villalardan oluşan bir yerleşim yeri. Yol çatrağında bulunan polis merkezinin karşısında indik. Ana yolu takip edin 300m sonra NATİONAL PARK levhasını geçin, 100m sonra sol tarafta LAGUNA VERDE levhasından içeri yürüyün burası yedi renkli göl diye ün yapmış minik bir göl. Biz renklerini sayamadık ama meraklı turistler çoktu. Aynı yolu takip ederek geri döndük.

OSORNO: 02.02.2016. Arjantinin bariloche şehrinden andes mar otobüs firması ile şili nin osorno kentine sınır beklemeleri dahil 240 km yolu 6,5 saatte geldik. Sınırda sadece şili gümrüğünde sıkı arama yapılıyor,et,meyve,peynir kesinlikle şili,ye sokulmuyor. 4,30 pm osornoya geldik. Aynı günün gecesine 22,45pm BUSES FİERRO firmasından santiago,ya bilet aldık. Osorno sınır şehri olması nedeniyle çok hareketli. Hareket saatine kadar şehri dolaştık. Otobüsümüz tam saatinde kalktı,rahat bir yolculuk sonunda sabah 10,30 da santiago,nun üniversidad de santiago terminaline geldik. Metro ile plaza de armas hostelimize gittik. Daha öncede 5 günlük oda üçretini ödeyip yerimizi ayırtmıştık.Mercado vega,ya gittik bonfile,meyve,sebzelerimizi alıp hostel mutfağında pişirip yedik. Metronun u.de. santiago durağının biraz ilersinde bulunan obiose manual umana sokağındaki türk mağzalarını ziyaret ettik. Av brezil caddesinde akşamları 200 m bir alanda restorantlar sokaklara taşıyor güzel ve zevkli bir görünüm oluşuyor.

VALPARAİSO: 7.02.2016: Üniversidad de santiago metro istasyonunun yanındaki otobüs terminaline ALAMEDA terminali diyorlar,güney istikametine,valparaiso ve vina der mal,le otobüsler buradan kalkıyor. Haftasonu olması nedeni ile biletleri 3 gün önceden aldık. Pullman otobüslerinden sabah 9am otobüsüne gidiş geliş kişibaşı 8000 ps-32 tl-10 $ biletleri aldık. Otobüs zamanında kalktı ve öğlen 1,45pm de şehrin merkezindeki av chacabaca caddesinde no:2849 otobüs terminalinde indik. İstasyondan çıkıp sağa döndük, sokağın sonundan sola dönüp 200 m yürüyünce metro (tranvay) istasyonunun BARON durağına varıyorsunuz. Bir adet metro kartı alıp 6 binişlik para yüklettik, toplam 300 ps-12 tl-4 $. Barondan şehrin merkezine sondurak olan puerto durağına geldik, ortalama 2,5 km. Burası şehrin merkezi olan av,ERRAZURİZ ve SOTOMAYOR sokaklarının kesiştiği alan. Gezi motorları 3000 ps-12 tl-4 $ sahili bir saat gezdiriyorlar. Eskiden yamaçlara çıkmak için kullanılan fenicularler çalışmıyorlar, çürümeye terk edilmişler. Valparaiso çok bakımsız ve pis bir şehir, anormal hırsızlık vakaları var, gözümün önünde adamın kamerasını çaldılar. Metronun PORTALES durağında plajlar restorantlar, balık hali ve yürüyüş yolu bulunuyor.Yemeğinizi jumbo mall veya santa isabel de yiyebilirsiniz.

VİNA DER MAL; Valparaiso,yu gezdikten sonra aynı gün baron istasyonundan der mar şehrine 15 dakikada gittik. Metrodan indiğinizde sahile giden minibüse binin ,sahilden geriye doğru sahilin sonuna kadar yürüyün,sahilin sonunda solda parkın içinde şehrin simgesi olan FLOWER CLOCK (çiçekli saat) önünde resim çekilin. Ana cadde olan av,valparaiso da yürüyüş yapıp çin lokantasında açık büfe balık,et,sebze yemeklerini kişibaşı 8900 ps-36 tl-14 $ yersiniz. Savsolito parkı güzel tanzim edilmiş gezilebilir. Tekrar valparaisoya döndük 8 pm otobüsü ile 2,5 saatte santiago,ya geldik. Son gün arkadaşlarımıza veda ziyaretine gittik ,hepsi güzel insanlar ayrı ayrı teşekkür ederiz. Şili gerçekten güzel bir ülke gezilip, görülecek çok ekzotik yerleri var.10.02.2016 air france ile paris üzerinde istanbula döndük.

1-Pahallı. 2-Hırsızlık çok var. 3- Halk yardım sever.

4 -  Ayrıntılı gezeyim dersen 30 gün ister.5-İki kişi günlük 45-55$ arası tutunduk

 
Toplam blog
: 43
: 1428
Kayıt tarihi
: 06.12.09
 
 

Selam arkadaşlar, ben Hasan Üner (Pina Hasan). 01.01.1956, Erdek doğumluyum. İstanbul Şişli Kolej..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara