Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Uzun ve sağlıklı yaşayanlar aslında hiç yaşamayanlardır

Uzun ve sağlıklı yaşayanlar aslında hiç yaşamayanlardır
 

İçimizde şu anda uzun yaşayanlar varsa eğer tamamen tesadüftür; zira kimsenin uzun yaşayım diye plan yaptığını sanmıyorum. Hem belki bu iş plan yapmakla da olmaz, yapın buna uygun, yaşadığın hayat da destekliyorsa olabilir.

Tabi bu konuda tıbbi enstrümanları da dikkate alarak bilimsel bir yaşam planı yapılırsa yine uzun yaşanır mı bilmiyoruz; çünkü örneği yok. Ama genel kanaat hayatın zevklerinden uzak durarak, ot yersek, gramla yersek, dünyayı umursamazsak (duvarı nem insanı gam yıkar) daha fazla yaşayacağımız yönünde.

Bir de uzun yaşadığımız zaman sağlıklı da yaşamış oluyoruz yani ikisi bir arada olmak zorunda; zira sağlıksız uzun yaşanmıyor. Ve yine değiştirme gücümüz olmadığı için konuyu ümitsizce kadere bırakmış, böylesine önemli bir konuyu sanki bizim hiç etkimiz olmazmış gibi boş vermişiz.

Uzun yaşayanlar hayatın zevklerini tatmış olamazlar; çünkü hayatın zevkleri öldürüyor. Örneğin pasta börek yiyenlerin, gece hayatı olanların, gönüllerince yiyip içenlerin, çok fazla gezip tozanların vs erken öldüğünü görüyoruz.

Yani bu durum insanı üzen bir nokta. Uzun ve sağlıklı yaşamak istiyorsan ölçülü olmak zorundasın. Ölçülü olduğun zaman da dilediğin gibi yaşayamıyorsun. Bir de bazı şeyleri yeme, şunu bunu yapma nakaratı var(gerçi ben inanmıyorum, bunlar şaklabanların işi) Miktar/süre/durum konusunda ölümümüze karar veren güç ile anlaşamıyoruz. Aza doymuyoruz, kanmıyoruz, yeteri kadar zevk almıyoruz; çoğu da öldürüyor. Ya vanilyalı pasta dağlarının arasında üç gün yaşayacağız ya da Tanrı’nın çayırlarında otlayarak yüz yıl.

Uzun yaşama bilimselinin böyle pamuk ipliğine bağlı olduğuna inanmıyorum diyeceğim ama umutsuzum; zira sağlıklı ve uzun yaşamak için öngörülen porsiyonlar iri bedenime göre öyle küçük ki neredeyse Steve McQueen hayranlarının “Hızlı yaşa genç öl, cesedin yakışıklı çıksın”söylemine itibar edeceğim.

Yine de denemek lazım diyorum. O küçük porsiyonlara alışırsak belki bize küçük gelmez. Ah irade, nefis amca çeşme başında bekliyor, istersen su içme. Bence bu varyasyonları aşabilen (bu toplum yapısında mümkün değil de, yalnız ve uzakta belki) çok bilinçli ve iradeli kimsenin uzun ve sağlıklı yaşamayı başarabileceğini düşünüyorum. Tesadüf ballılarına işte soruyorlar ya “bu sağlıklı uzun yaşamı neye borçlusun” cevap, bizimle aynı şeyleri yapmışlar.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..