Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '13

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Vajinismus tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler neler?

Vajinismus tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler neler?
 

Vajinismus'ta Cerrahi Yöntemler


Kadınlarda vajinismus problemi büyük oranda psikolojik nedenlere bağlı olmasının yanında %10 gibi bir oranda da organik problemlerden kaynaklanır. Vajinismus probleminde çok nadir olarak cerrahi müdahaleler gereklidir. Bu müdahalelerin amacı ise vajinanın yapısında doğuştan gelen ya da sonradan oluşan problemleri ortadan kaldırmaktır. Kızlık zarının sert, yüksek kenarlı veya yarım ay şeklinde iki bölmeli oluşu doğuştan gelen ve cinsel ilişkiye engel olan nedenler arasındadır. Bunun yanında vajina girişinin dar olması, birtakım vajinal enfeksiyonlar, bartholin absesi ve Vulvar Vestibulit Sendrom (VVS) gibi sorunlar da cinsel ilişkide problemlere yol açmaktadır. Bunlar gibi kişinin fiziksel yapısından kaynaklanan problemler cerrahi işlemler veya ilaç tedavileriyle ortadan kaldırıldıktan sonra ilişkiler problemsiz bir şekilde gerçekleşecektir.

Ancak bazı durumlarda problemin kaynağı vajinanın organik yapısından kaynaklanmadığı halde çoğu hasta gereksiz cerrahi müdahalelere maruz kalmaktadır. Bu müdahaleler genellikle kızlık zarının çıkartılması (hymenektomy) veya kızlık zarına kesik atılması (hymenotomy) operasyonu şeklinde gerçekleşmektedir.

Vajinismus hastalarının bu tarz sorunlarla karşılaşmaması için vajinismustedavisine başlamadan önce problemin kaynağının bu konuda uzman jinekologlar tarafından değerlendirilmesi çok önemlidir. Özetle cerrahi müdahaleler yalnızca kızlık zarı ve vajina yapısında herhangi bir problem olan hastalar için gereklidir. Bu yüzden tedaviye başlamadan önce tamamen ağrısız ve acısız 10-15 saniye süren kısa bir jinekolojik değerlendirme sonucunda problemin kökeni belirlenmeli, buna göre kişiye özel hasta merkezli tedaviler geliştirilmeli ve uygulanmalıdır.

www.vajinismus.us 

 
Toplam blog
: 37
: 8189
Kayıt tarihi
: 18.04.13
 
 

Jinekolog ve Cinsel Terapist Op. Dr. Süleyman Eserdağ 1969 yılında Bursa’da doğdu. 1986 yılı..