Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '19

 
Kategori
Sağlık
 

Vajinismusta Mitler

Cinsellik gelenekçi toplumlarda tabudur. Konuşulması dahi ayıp sayılır. Yetişkin her bireyin hayatının bir parçası olan cinsellik, konuşulmaktan çekinildiği sürece kendi efsanelerini yaratmaya ve bu efsaneler kulaktan kulağa yanlışlar silsilesi halinde yayılır. Bu yanlış bilgi ve inanışlara “cinsel mit” diyoruz.

Diğer cinsel işlev bozukluklarında olduğu gibi vajinismusta cinsel mit ve inanışlar bakımından oldukça etkilenmektedir. Vajinismus, istenildiği halde vajina içerisine hiçbir yabancı nesnenin alınamamasıdır. Vajinismus fiziksel nedenlerden dolayı da görülebildiği gibi büyük oranda cinsel mit ve inanışlardan kaynaklı olabilmektedir.

Kulaktan kulağa yayılan cinsellikle ilgili efsanelerden uzak durmak önleyici olacaktır. Halk arasında ilk geceye dair anlatılan abartılı hikayeler, çok nadir görülebilen fiziksel olumsuzlukların yaygın ve zorunlu bir deneyim gibi aktarılması, bekarete yüklenen aşırı anlam, acı-ağrının ve yoğun kanamanın kaçınılmaz olduğu gibi çarpıtılmış bilgilerin hepsi mittir ve vajinismusun tetikleyicisidir.

Bunlar dışında, vajinismus semptomu yaşayan hastalar hakkında da bir takım mit inanışları vardır. Vajinismus olan kadınların geçmişte yaşadığı taciz ve tecavüzün etkileri olduğunu düşünmek yanlıştır. Her vajinismus hastasının geçmişinde taciz veya tecavüz yoktur. Tam tersi cinsellikten izole yetişen kadınlarda görülme oranı daha yüksektir. Bir diğer mit inanışı da vajinismus olan kadının eşini yeterince sevmediği veya arzulamadığıdır. Vajinismusluların ilişkiyi reddetmesi eşlerini sevmedikleri anlamına gelmeyeceği gibi bir isteksizlikte değildir. Vajinismus tedavi edilmezse zamanla cinsel isteksizlik belirtileri ortaya çıkar. Vajinismus kadınları ön sevişmeden zevk alır. Büyük bir çoğunluğu da klitoral orgazm yaşar. Burada verilen tepki sadece birleşmeye yöneliktir.

Doğru bilgiyi uzmandan almak, evlenmeden önce çift olarak cinsel terapiye başvurmak cinsel hayatın sorunsuz ve keyifli geçmesini sağlayacaktır. Cinsellik yetişkin her insanın hayatının bir parçasıdır. Sorunları görmezden gelmek zamanla ilişkiye zarar verir.

Op. Dr. Tamer Gültekin 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı 

http://www.drtamergultekin.com/

https://www.instagram.com/drtamergultekin/?hl=tr

 
Toplam blog
: 38
: 46
Kayıt tarihi
: 10.06.19
 
 

Yrd. Doç. Dr. Tamer Gültekin 1977 yılında Gaziantep'te doğdu. 1990 yılında İstanbul Abdi İpekçi İ..