Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '10

 
Kategori
Üniversiteler
 

Vakıf-özel üniversite fiyatlar.. (Türkiye ve Dünyada)

Vakıf-özel üniversite fiyatlar.. (Türkiye ve Dünyada)
 

Vakıf üniversiteleri yüksek fiyatlarıyla özel gibi. Eğitimde adaletsizlik yaratıyor.


*Bulgaristan’da 2 bin Euro, bizde ortalama 10 bin Euro. 

Adları “Vakıf” ama fiyatları para kazanmaya vakıf üniversitelerimiz. Güya özel üniversite yok bizde. Para kazanma amacı güdülmesi yasak. Peki öyleyse Dünyanın en pahalı özel üniversiteleri ile aşık atan fiyatlar neden bu denli yüksek? “Kar olmuyorsa nereye gidiyor bu paralar?”demek gerek. 

Bunlar hukuksal olarak vakıf üniversitesi olarak görünse de işleyiş mantığı olarak bal gibi özel faaliyetteler. Kim ve nasıl denetliyor bunları? YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan bir konuşmasında “İdealim, belli sayıda insanı üniversiteye taşımak. Diğerlerini, yüksek teknik okullara ve meslek yüksekokullarına yönlendirmek. Bedava okul da olmaz.Üniversiteleri paralı yapalım. İsteyene 8-10 bin YTL kredi versek. Neyse borcu... ABD’de olduğu gibi, mezuniyetten sonra ödesin” açıklaması yapmıştı. Devlet üniversitelerini paralı yapmak istediklerini söyleyen Özcan, “Amaç, sadece belli sayıda insanı üniversiteye taşımak olabilir. Okullar bedava. Hiçbir yerde görülmemiştir” şeklinde konuşmuştu. Bu mantık vakıf üniversite çalışma prensiplerini denetleyemez. 

 

Vakıf üniversitelerine gerekçe olan Anayasa’nın 130. maddesi şöyle diyor: “Kanunda gösterilen usul ve esaslara göre, kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından, devletin gözetim ve denetimine tabi yüksek öğretim kurumları kurulabilir”. Ama Anayasaya zaten cephe alınmış bulunuyor. Darbe anayasası deyip geçiliyor ama bu maddede yurt dışına öğrenci göçü ile eğitim gerekçesiyle vatandaşların soyulması engellenmek istenmiş. Sonraları fiyatlar başıboş kalınca bırakalım yapsınlar, bırakalım soysunlar anlayışı gelmiş. 

 

YÖK Başkanı 8-10 bin lira krediden söz ediyor ama o kadarı zaten KYK tarafından öğrenci kredisi olarak zaten veriliyor. Mezun olan öğrenciler yaklaşık bu kadar borçlanıyor zaten. Bu miktar özel üniversitelerin bir yıllık ihtiyacını bile karşılamıyor. Vakıf üniversitelerine ödenen 4 yıllık öğrenim bedelinin piyasa karşılığı aşağı yukarı halk tipi bir daire ile bir otomobil kadar tutuyor. 

 

2010-11 eğitim yılı vakıf-özel üniversite fiyatlarına girelim: 

 

ANKARA 

Bilkent Üniversitesi’nde 2010 - 2011 eğitim yılı ücreti lisans programlarında 17 bin 900 TL olarak belirlendi. 

 

Beykent Üniversitesi’nde lisans programlarının peşin fiyatı 14 bin 435 TL iken taksitli fiyatı 15 bin 100 TL olarak belirlendi 

 

Başkent Üniversitesi Tıp ve Diş Hekimliği fakülteleri 20.000, Mühendislik 17.500, diğer bölümler 16.000 ve 16.500 TL. 

 

Çankaya Üniversitesi Tüm bölümler, meslek yüksekokulu ve hazırlık sınıfları KDV hariç 17 bin 500 TL. 

 

 

İSTANBUL 

 

İstanbul Yeditepe Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi 26 bin 700 TL, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi 19 bin 250 TL, Eczacılık Fakültesi 24 bin TL, Diş Hekimliği Fakültesi 32.400 TL Ve tümünde + KDV. 

 

Maltepe Üniversitesinde 4 yıllık Eğitim Fakültesi 15 bin 235 TL, Tıp Fakültesi 24 bin 750 TL, diğer fakülteler ise 18 bin 645 TL 

 

Koç Üniversitesi’nde ücretler 2010 - 2011 ders yılında, Hemşirelik Yüksek Okulu için 7 bin 500 TL, diğer programlar için 29 bin TL ve Tıp Fakültesi için 40 bin TL olarak belirlendi. 

 

Kadir Has Üniversitesi’n de meslek yüksek okulu ücretleri 8 bin TL iken Hukuk Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi 19 bin 500 TL, diğer fakülteler ise 18.bin TL ile ücretlendiriliyor. 

 

Sabancı Üniversitesi’nde 2010 – 2011 Akademik yılı tüm lisans programları 27 bin 500 TL ile ücretlendiriliyor. 

 

Okan Üniversitesi’nde lisans 19 bin 440 TL 

 

Ufuk Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi 16 bin 500 TL, Tıp Fakültesi 18 bin 500 TL 

 

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi KDV dahil 17 bin 600 TL. Mühendislik ve İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinin İngilizce programları ve Hukuk Fakültesi KDV dahil 16 bin 500 TL. 

 

Bilgi Üniversitesi’nde lisans programları 21 bin 60 TL ile ücretlendirilir iken, meslek yüksek okulu 15 bin 12 TL, yüksek okul ise 16 bin 740 TL 

 

Bahçeşehir Üniversitesi’nde ön lisans programları 12 bin 400 TL iken, Lisans programları ise 22 bin 900 TL 

İZMİR 

Yaşar Üniversitesi’nde lisans programları 15 bin TL iken, ön lisans programları ise 8 bin 500 TL ile fiyatlandırılıyor. 

İzmir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi KDV dahil 14 bin TL, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Fen-Edebiyat Fakültesi KDV dahil 13 bin TL, İngilizce hazırlık sınıfı KDV dahil 11 bin TL. Meslek Yüksekokulu KDV dahil 8 bin TL. 

ÖZEL LİSE-KOLEJ FİYATLARI 

TED lise hazırlık ve lisenin bütün sınıfları KDV dahil 13 bin 500 TL. 

Ayşe Abla okulları Anadolu Lisesi KDV dahil 11 bin 600; fen lisesi KDV dahil 12 bin 750 TL 

Tevfik Fikret Okulları lisenin tüm sınıfları KDV dahil 12 bin 480 TL. 

Arı okulları Anadolu lisesi KDV hariç 12 bin 935; fen lisesi 9, 10, 11, 12. sınıflar KDV hariç 13 bin 287 TL. 

Jale Tezer Okulları Anadolu lisesi 13 bin 520 TL; fen lisesi 13 bin 780 TL. 

Nesibe Aydın Okulları 10. sınıf KDV dahil 13 bin 950 TL; lise 11 ve 12. sınıflar KDV dahil 15 bin 950 TL. 

DÜNYANIN EN İYİ VE PAHALI ÜNİVERSİTE FİYATLARI. 

Cambridge’in bir yılık eğitim ücreti 20 bin 700 dolar, Oxford’un 21 bin 815 dolar, Penn State Üniversitesi’nin 26 bin dolar, Texas Üniversitesi: 28.654 dolar, Virginia Üniversitesi: 31.870 dolar, Georgetown Üniversitesi: 38.616 dolar, Notre Dame’ın fiyatı ise 38 bin 480 dolar 

DÜNYANIN EN UCUZ ÜNİVERSİTELERİ 

Oslo Üniversitesi (Norveç), Ecole Normale Super, eure de Lyon (Fransa), Berlin’deki Humbolt Üniversitesi (Almanya), Helsinki Üniversitesi (Finlandiya), Lund Üniversitesi, Uppsala Üniv (İsveç), 300 Dolar 

Viyana Üniversitesi (Avusturya) 600 Dolar, Antwerp Üniversitesi (Belçika) 900 Dolar 

Frankfurt Üniversitesi (Almanya) 1000 Dolar, Geneva Üniversitesi (İsviçre) 1000 Dolar 

DEĞERLENDİRME: 

Eğitim, öğretim bir ulusun bu günü ve geleceğidir. Ulus fertlerinin iyi yetiştirilmesi sadece öğrenciler ve aileleri için değil, tüm halk için, millet için, devlet için yararlı ve zorunludur. Ülkenin yönetimini ve tüm işlerini ileride devir alacak kişilerin iyi yetişmesi ülke geleceği için büyük önem taşıyor. Dünyada bilim ve teknoloji, için , bunların en yararlı şekilde kullanımı için büyük bir yarış var. Buna karşın dünyadaki en iyi 500 üniversite sıralamasında Türkiye’den hiçbir üniversitenin adı yok. Fiyata gelince rahatça yer bulabiliyorlar. 

Türkiye’deki fiyat dengeleri, kişi başına düşen ulusal gelir, gelir dağılımındaki dengesizlikler düşünüldüğünde Vakıf üniversitelerinin fiyatları çok fazladır. Kar amacı olmadığına göre maliyetlerin de bu ölçüye varmaması gerekir.Anayasal fırsat eşitliğine de aykırıdır. Yüksek fiyatlarda bir yarış havası var. Yüksek fiyat bir kalite ölçüsü gibi yansıtılmaya çalışılıyor. 

Bir an için fiyatların arz-talep dengesine göre teşekkül ettiği düşünülse bile bu okullarda kontenjanların tam doldurulamadığı bilgileri bunu yalanlıyor. Puanlar devlet üniversitelerindeki dengi bölümlere göre daha düşük kalıyor.Dar gelirli bir öğrenci çok daha yüksek puan tutturup istediği bölüme giremeyip devlet üniversitesinde bulabildiği yere kayıt olurken, ailesi varlıklı arkadaşı özel üniversitede düşük puanıyla istediği bölümde okuyabiliyor. Bu durum toplum vecdanını yaralıyor, insanları üzüntü ve kırgınlığa itiyor. 

Bir de sözüm ona vakıf, aslında bal gibi özel üniversitelerin “Biz devletin yapacağı eğitim hizmetini üstleniyoruz, devlet bize yardım etsin” söylemleri var ki, zeytinyağı gibi baskın çıkmanın daniskası. Gelir ve kurumlar vergisinden muaf kalıyor, vakıf yatırımlarını şirket giderine ekleyip vergiden düşüyorsunuz zaten. Dolayısıyla genel bütçeyi azaltan bir unsur oluyor. Üstelik Tıp gibi pahalı olan yatırımlara pek girilmiyor. Bazıları öğrencilere iş garantisi veriyor ve iş bulmadaki adaleti de etkiliyorlar. Diğerlerinin iş bulma şansı azalıyor. 

SONUÇ: 

Vakıf üniversitelerinin kurulma gerekçesi çocuklarını yurt dışında okumaya gönderen zenginlerimizi “Burada da var” diye yurt içine çekmek, döviz kaybına engel olmaktı. Ama bu fiyatlarla, kalite de beklenen ölçüde olmayınca üst tabaka yine dışarıya gönderiyor. Üstelik fiyatlar böyle olunca çok daha ucuz olan Doğu Avrupa ve Kafkasya okullarına gidiyor öğrenciler. Bulgaristan’da yılda 2000 Euro’ya mühendis olmak mümkün. Üstelik sınav da aranmıyor. Notların 5 üzerinden 3 olması yeterli. İşte Sosyalist düzenden arta kalan nimetler. Kontenjanları bile dışarıdan dolduruluyor. 

Özetle “Parayı veren düdüğü çalar” üniversiteleri bunlar. Yine işverenlere, patronlara yarıyor. Bir de yüksek ücretle transfer edilen öğretim üyelerine. Devlet üniversitesi yetiştirsin, hazıra kon.70’li yıllarda denenmiş, yarattığı haksızlıklar yanında zarar etmeleri sonucu devletleştirilmişlerdi. Günümüzde dört ayak üstünde duruyorlar ama yetişmekte olan pırıl pırıl gençlerimizde ve ailelerinde maddi imkanlarının darlığından dolayı burukluk, hatta eziklik hissi veriyorlar. Bunlar kurulalı beri yeterince büyümüş de değiller. Lisans programlarının halen yüzde 80’e varan şekilde ağırlık devlet üniversitelerinde. Zira zenginimiz tam zengin, ve orta sınıf zayıf kalıyor. Hiç olmazsa “vakıf” lafı bırakılsın da adları konsun, vergiye tabi şirket statüsünde olsunlar. 

 
Toplam blog
: 61
: 25799
Kayıt tarihi
: 09.07.08
 
 

Ankara'da yaşayan Afyon doğumlu, Gazetecilik Halkla İlişkiler Radyo-TV bölümü mezunuyum.. Kamuda ..