Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzm Dr Rengin Türkgüler

http://blog.milliyet.com.tr/dr.rengin

17 Kasım '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Varis ameliyatı olmak artık gerekmiyor.

Varis ameliyatı olmak artık gerekmiyor.
 

Varis ameliyatı artık gereksiz



Varis hastalığı bu çağın en çok görülen hastalıklarından biri. Bu hastalığın geçmişten bu yana tek bir tedavi yöntemi vardı o da varis ameliyatı olmaktı.

Varis bacaklarda bulunan toplardamarların çalışmaz hale gelmesi ve bacaklarda kirli kanın göllenmesine ve bacakta şişmeye ve renk değişikliğine neden olması sonucu ortaya çıkan hastalıktır.

Uzun süre ayakta durularak yapılan işler modern yaşam ile daha da fazla yapılmaya başlamıştır. Örneğin garsonluk, öğretmenlik, berberlik bu mesleklerin yapılması sırasında bacak toplardamarlarına büyük bir yük biner. Dolaşımdaki kan yerçekimi etkisiyle daha da birikmeye başlayarak damarların çapı genişlemeye başlamaktadır.

Damar çapındaki genişlemenin etkisi ile damarların içinde bulunan kapakçıklar bozulur ve kanın kalbe doğru tek yönlü olarak akışını sağlayamaz ve damarın daha da genişlemesi sonucu ortaya çıkar ki bu durum artık geri dönülmez şekilde varisin oluşmasına neden olur.

Böyle bir durumun ortaya çıkması karşısında varis ameliyatı olmaktan başka çare kalmamıştır.

Varis Ameliyatı için iki yöntem uygulanmaktadır:

İlk yöntem büyük varislerin oluşmasına neden olan safen toplardamarına yapılan varis ameliyatıdır. Bu ameliyatta amaç kan dolaşımına karşı olarak çalışan ve görevini yerine getirmeyerek zarar veren bu toplardamarı varis ameliyatı ile çıkarmaktır. Bu işleme varis ameliyatı, safenektomi, ya da safen toplardamarının bacaktan dışarı çıkarılması denir.

İkinci yöntem ise bacak derisi yüzeyinde görülen varislere yapılan flebektomi ismiyle anılan işlemdir. Flebektomi varis ameliyatı ise sadece cilt yüzeyinden görünen varisin çıkartılması demektir. Burada büyük varislerin küçük (yarım santimetre kadar) kesiler açılarak varisli damarların varis ameliyatı ile çıkarılması amaçlanmaktır.

Varis ameliyatı olmak gerekmiyor demiştik yazımızın başında,

2000 li yılların başında büyük varislerin tedavisinde devrim niteliğinde bir buluş yapılmıştır. Robert Min adlı Girişimsel Radyolog ve ekibi Büyük Safen toplardamarındaki varisin tedavisi için ilk kez “Endovenöz Lazer Ablasyon” (EVLA) yöntemini uygulamıştır. Bu yöntem, artık çalışmayan toplardamarın ameliyatla dışarı çıkarılması yerine, damar içine anjio gibi girilerek lazer enerjisi ile varisli damarın kapatılması esasına dayanmaktadır. Lazer enerjisine maruz kalarak kapanan damardan artık diğer toplardamarların içine kaçak oluşmaz; kapatılan bu damar da  bir süre sonra vücut tarafından absorbe edilir.

Bu işlem ameliyatsız varis tedavisi olarak bilinir ve varis tedavisinde ameliyatın yerini almıştır. Bu gün artık girişimsel radyoloji uzmanları tarafından ultrason eşliğinde yapılan bir tedavi yöntemidir. İşlemin ultrason eşliğinde yapılıyor olması bu işin girişimsel radyoloji uzmanları tarafından yapılmaya devam edilmesini gerekli kılmaktadır.

Sağlıklı günler dilerim.

Girişimsel Radyoloji Uzmanı
Dr. Rengin TÜRKGÜLER
https://www.varisklinik.com.tr
mail: info@drrengin.com
Tel:0 532 385 31 93

 
Toplam blog
: 18
: 1325
Kayıt tarihi
: 09.11.15
 
 

Radyoloji Uzmanı olan Dr. A. Rengin TÜRKGÜLER 1975 yılında Gaziantep'te doğdu. İlk,Orta ve Lise e..