Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '17

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Vefa ve Eşme Belediyesi

Vefa ve Eşme Belediyesi
 

Ekim 1955 Eşme Belediyesi önü... Yeşilkavak Köyü İlkokulu Öğretmeni Mustafa Aydın...


1947 yılı, Manisa İli Salihli İlçesi Bektaşlar Köyünde ilkokul olmadığı için yakın köye çocuklar okumaya gidiyorlardı. İlkokuldan sonra da hiçbir öğrenci devamını getirememişti. İstiklal Savaşı Gazisi Hüseyin Çavuş’un  sekiz çocuğundan dördüncüsü olan Mustafa, her çocuk gibi okumak istiyordu. Kızılçullu Köy Enstitüsü’ne yazıldı. Köy Enstitüleri kapanınca dördüncü sınıftan itibaren de Savaştepe Öğretmen Okulu’nda eğitimine devam etti. Yaz aylarında Salihli’de tuğla fabrikalarında çalışan Mustafa, 1955 yılında okulunu bitirerek öğretmen oldu.

            O’nun ilk tayin yeri Uşak İli Eşme İlçesi Yeşilkavak Köyü olmuştu. Burada köy Muhtarı Mustafa Yıldırım’ın kızı Huma ile evlendi.

            Yedi yıl okuduğu Öğretmen Okullarında müfredat gereği köy ve köylü için gerekli olan her ihtiyacın eğitimini almıştı. İğne vurmayı, ağaç aşılamayı, duvar örme ve sıva yapmayı, marangozluk işlerini… Açıkçası genç cumhuriyetin kalkınması ve ülkemizin gelişmesi için köylere ışıktı köy öğretmenleri… O devirdeki köy öğretmenlerinin gelişmemizde büyük katkısı vardı.

            Mustafa Öğretmenin beyaz bir atı vardı. Yakın köylerde bir hasta olsa, şırıngasını alır ve derman olmak için koşardı. Köylülerin ağaçlarını aşı yapar, toprağın verimliliği konusunda yol gösterirdi. Böyle olunca görev yaptığı köyde ve çevre köylerde büyük saygınlığı vardı ve çok seviliyordu.

            Eşme’nin Yeşilkavak Köyünden sonra, Güllü, Yeleğen ve Eşmetaş köylerinde de görev yapan (Babam) Mustafa Aydın’ın özverili çalışmalarından dolayı Eşme Belediyesi O’nun Ekim 1955 yılında Eski Eşme Belediye Binası önünde çekildiği fotoğrafı büyüterek Eşme Belediyesi’nin yeni hizmet binası girişine astı. Yıllar sonra Eşme Belediye Başkanı Hacı Mustafa Çetin’in bu vefalı davranışı takdire şayandı.

            *** 

            Eşme Belediyesi bu yıl 22.sini yaptığı Uluslar arası Eşme Turistik Kilim Kültür ve Sanat Festivali’ni 11-12-13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirdi. Ben de “Eşme doğumlu Yazar” olarak festivalde stant açtım ve uzun yıllar sonra hemşehrilerimle buluşmuş oldum. Bu tür festivallerin içinde sanat ve edebiyata da yer vermek çok önemli. Okumayan bir toplum şikayetimizi her platformda yaparken; okumayı teşvik için neler yaptığımızı sorgulamamız gerekir. Festival ve şölenlerde mutlaka kitap ve yazar olmalı. Böyle olursa kitap okuma grafiğimiz hızla yükselir.

            Bu vesile ile kısa zamanda Eşme’yi çağ atlatan ve önemli hizmetler sunan Belediye Başkanı Hacı Mustafa Çetin ve ekibini kutluyor ve tebrik ediyorum. Kültürümüzü yarınlara aktaran ve yaşaması için gayret sarfeden herkese minnettarız.

            Babam merhum Mustafa Aydın gibi bu ülkeye hizmet edenler unutulmamalı ve isimleri yaşatılmalıdır.

            O, Eşme Belediye binası girişinde gelenleri selamlıyor! Ne mutlu bu vatan için emek verenlere, çalışanlara, ter dökenlere…

“Tarih sizi elbet bir gün alkışlayacaktır!”

 

Gündüz AYDIN

 
Toplam blog
: 51
: 174
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Emekli öğretmen, şair, yazar ve gazeteci. Geniş bilgi için (www.gunduzaydin.com) ..