Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '12

 
Kategori
Astroloji
 

Venüs Gezegeni

Venüs Gezegeni
 

Çoban Yıldızı - Çolpan Yıldızı – Zöhre Yıldızı. Kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemindeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikamette döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224.7 Dünya gününde tamamlar.


100 yılın olayı:
Türkiye'de saat 05.30'dan itibaren 2.5 saat süreyle izlendi.


Venüs'ün Güneş'in önünden geçişi, tüm dünyada ve Türkiye'de çeşitli bölgelerde düzenlenen gözlem şenlikleriyle izlendi.


İBN-İSİNA GÖRMÜŞTÜ
24 Mayıs 1032'de İbn-i Sina'nın bir kitabı üzerinde:

"Venüs'ü Güneş'in üzerinde bir leke olarak gördüm"


Bir dahiki böyle bir geçiş 2117 yılında gerçekleşecek…


Aşk ve güzellik gezegeni Venüs, sabit bir toprak burcuolan Boğa'nın yöneticisidir.


Dünya'ya en yakın gezegen olan Venüs, dünya ile güneş arasında yolculuk etti. Bu nadir yaşanan gökyüzü olayı sabah saatlerinden itibaren Türkiye'de de gözlemlendi. Venüs yaklaşık 7 saat süren yolculuğu sırasında güneşin üzerinde bir nokta gibi görüldü. Geçişin en renkli görüntüleri, Venüs'ün yolculuğunu tamamladığı sırada yaşandı. Venüs'ün geçişi çıplak gözle izlenemezken, Venüs'ün Dünya ve Güneş arasındaki yolcuğu 07.30 sıralarında bitti. Venüs'ün bir sonraki geçişi 105 yıl sonra olacak.(alıntı)

 

GüneşSistemi'nin en büyük altıncı gezegeni ve Dünya'ya en yakın gezegen olan Venüs'ün, Güneş'in önünden geçişi 7 saat sürdü. Hem Kuzey hem de Güney yarımkürelerde gözlemlenen geçişi Asya'nın batısı, Afrika'nın doğusu ve Avrupa'nın büyük kısmı gündoğumuyla karşıladı. Japonya, Güney Kore ve Çin'in doğusunda geçiş gündüz gerçekleştiği için en rahat gözlem yapılan yerler oldu. Venüs'ün tarihi yolculuğu Kuzey ve Orta Amerika ile Güney Amerika'da ise gün batımından hemen önce gerçekleşti.(alıntı)


Bu sabah gazetelerde böyle bir çok yazı okudum…

Olağan üstü bir olay yaşanmış. Antalya’da olamadığımdan şahit olamadım.

Oysa ne kadar önemli…

Venüs gezegeni haberde yazıldığı gibi dünyaya en yakın gezegen. Güneş Sisteminde, Güneşe uzaklık bakımından ikinci sıradaki gezegen. Dün muhteşem bir şey yapmış, Dünya ile Güneş arasında gezintiye çıkmış. Gezi öyle kısacıkda sürmemiş, tam yedi saat sürmüş. Mutlaka görülmesi gereken bir olaymış!

Görenler şanslı. Bunun tekrarı bizlere nasip olmaz çünkü. Bir sonraki geçişi 2117’de olacakmış! Yani 105 yıl sonra! İzleyenler bir kez daha diyorum ki yüz yılın olayını izlemişler…

Bu gezegenin ismi hemen bir çırpıda anlatılacak bir şey de değilki… Her dönemde her uygarlıkta adından söz ettiren bir gezegen...

Adını Eski Roma tanrıçası Venüs, Eski Yunan Mitolojisi'nde Afrodit'ten almış, düşünün artık!


Astroloji onu nasıl anlatıyor:


Venüs ya da diğer adıyla Afrodit, çekicilik, tutku, istek ve sonsuz aşk tanrıçasıdır. İnsanlığın ilk çağlarında Venüs, gençliği, dişiliği ve güzelliği simgelerdi. Venüs duyguları, aşk hayatını, şehveti yönetir. Efsanevi dişi gezegen Venüs aynı zamanda güzelliği, modayı, güzel sanatları temsil eder ve hayatımızı güzel şeylerle doldurur. Müzik dinlemek, lezzetli yemekler yemek, baş döndüren bir parfüm koklamak, muhteşem bir sergi gezmek ya da sevgilinizi baştan çıkartmak için fırsatlar yaratır. Venüs Güneş gibi hayat veren bir gezegen değildir ama onsuz bir dünya kapkara ve renksiz olurdu.

Venüs zevklerine düşkündür fakat ahlaki değerlere önem vermez. Onu frenleyen ise Satürn'dür. Venüs'ün etkisi ile zevklerinizde aşırıya kaçabilirsiniz. Fazla yemek yemek, içki içmek, fazla para harcamak ya da sık sevgili değiştirmek gibi sonradan pişman olacağınız hareketlerde bulunabilirsiniz. Merkür gibi Venüs'de Güneş'e yakındır. Her burçta 2–3 hafta kalsa da geri gittiği zamanlarda bir burçta 4 ay kalabilir. Venüs Boğa ve Terazi burcunun yöneticisidir.(alıntı)


Halk arasında da bir çok ismi var. Masallara da konu olmuş Çoban Yıldızı ve ya Zöhre ıldızı olarak!

Yol göstermiş çoğu zaman; avcılara, ormancılara, yollarını kaybetmişlere, ya da yıldızlara bakıp hayal kuranlara...

Venüs Gezegeni olarak bilinir ama bir çok uygarlıklarda değişik isimler almıştır. Çoban yıldızı olmuştur, Çolpan yıldızı olmuştur, Zühre yıldızı olmuştur. Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilmiştir. Görülebildiği zamanlar, gökyüzündeki en parlak cisim olarak dikkat çeker.


Çoban yıldızı ya da Venüs benim hayatımda önemlidir. Çoban yıldızı bir zamanlar bir arkadaşımla aramda bir şifre idi. O çoban yıldızı derdi bende Zöhre yani Zehra derdim. Hey gidi günler hey!

Venüs Gezegeni aynı zamanda Boğa burcunu yöneten gezegendir. Dolayısı ile benimle bağlantısı burcumdan dolayı da vardır.

Venus ve Boğa burcu! Bir bütün gibi, öyle düşünmüşümdür hep…

Astrolojiyi bilenler, meraklı olanlar beni daha iyi anlayacaklardır.

Ya da şöyle yapmakta yarar var.

Sizlere Venüs gezegenini resmi anlatımı ile tanıtayım…


Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen olarak da bilinmektedir. Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre Güneş'e daha yakın olduğundan yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir.


Venüs Ay, Güneş, Merkür, Mars, Jüpiter, ve Satürn ile birlikte, görünür hareketlerinin diğer yıldızlardan farklılığıyla tanınan 7 gökcisminden biri olarak gösterilir. Bu yönüyle, antik gökbilim için olduğu kadar astroloji açısından da önem taşıyan gezegen, birçok dilde haftanın yedi gününe adını veren gökcisimlerinden biri olarak, tarih öncesinden günümüze insan kültüründe yerini korumuştur.


Günümüze ulaşan en eski gökbilimsel belge olan ve M.Ö. 7'ci yüzyıla ait olduğu sanılan Ammisaduqa tabletinde Babillilerin M.Ö. 1700–1400 yılları arasında yaptıkları Venüs gözlemlerinden söz edilir. Eski Mezopotamya, Orta Amerika ve Uzak Doğu kültürlerinde Venüs'ün önemli bir yeri olmuştur. Eski Yunan'da sabah yıldızı olarak görüldüğünde 'Phosphorus', akşam yıldızı olarak görüldüğünde ise 'Hesperus' olmak üzere iki ayrı ad taşımaktaydı. Pisagor sayesinde bu iki yıldızın aslında aynı gökcismi olduğunu öğrenen ilkçağ dünyası, Venüs ve Merkür'ün Güneş çevresinde döndüğünü ileri süren Heraklit ile ilk kez güneşmerkezli görüş ile tanıştı.

 

Böylelikle bir yıldız daha geçti…


Nazan Şara Şatana


http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100002892442552

https://twitter.com/#!/nazansarasatana

 


 

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....