Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Vestibüler rehabilitasyon ile dengenize kavuşun

Vestibüler rehabilitasyon ile dengenize kavuşun
 

Vestibüler sistem; denge ve uzaysal oryantasyon ile ilgili, kişilerin ; hareketlerini düzgün yapmak, yönlerini ayarlamak, yerçekimi etkisiyle vücutlarını doğru yönlendirmek amacıyla motor koordinasyon ve denge sağlayan sistemdir.
 
Bu sistemin temel 3 bileşeni vardır:
 
Periferal duyu elemanları (duyu input) (Vizüel- Vestibüler-Proprioseptif
 
Merkezi işlemci (vestibüler çekirdekler – serebellum
 
Motor output için mekanizma ( Göz ve pozisyonel hareketler
 
Denge sağlamak ve denge durumunu devam ettirmek, bakılan nesnenin en yüksek çözünürlükte algılanmasıyla ayrıntıları kaydetmek, baş hareketlerinin kontrolünü reflekslerle düzenleyerek uygun vücut pozisyonunu sağlamak, Vestibüler sistemin temel görevleridir.
 
Vestibüler sistemin herhangi bir komponentindeki bozukluk sonucu vestibüler hastalıklar oluşur. Vestibüler hastalıkların tedavisinde çözüm sağlamak zor değildir. Doğru tanılamayla birlikte uygun rehabilitasyon programı oluşturulduğunda kalıcı sonuçlar alınır.  
 
Vestibüler rehabilitasyon ise; vestibüler sistem patolojisine bağlı oluşan dengesizlik, baş dönmesi, sersemlik gibi semptomlarla ortaya çıkan vestibüler hastalıkların tedavisi için; hasta eğitimi, çeşitli manevralar ve egzersiz programları ile oluşturulmuş rehabilitasyon sürecidir.
 
Günümüzde yaygın görülen vestibüler hastalıklar ya da semptomları: vertigo, dengesizlik, postural kontrol kayıpları, baş dönmesi, Bening paroksismal pozisyonel  vertigo (otolit taşlarının yerdeğiştirmesi), unilateral ya da bilateral vestibuler kayıplardır.
 
Fizyoterapist Gönül Ertunç
 
Toplam blog
: 16
: 2693
Kayıt tarihi
: 05.11.13
 
 

Bülent Özsezikli   Uzman Fizyoterapist    1976’da İstanbul’da doğdu. 1998 yılında..