Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '14

     
    Kategori
    Genel Sağlık
     

    Vitiligo nedir?

    Vitiligo nedir?
     

    Genellikle ellerde, kol ve bacaklarda beyazlaşma şeklinde görülen “vitiligo”, deriye rengini veren pigmentlerin kaybolması sonucunda ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır.

    Cildimize rengini veren melanosit hücreleridir. Bazı sebeplerden dolayı bu hücreler zarar görür ve vücut pigment üretemez. Pigment yetersizliği sonucunda da deride, beyaz lekeler oluşur. Lekelerin büyüklükleri değişiktir, çok minik olabileceği gibi geniş bir alana da yayılabilir.

    Vitiligo hastalığı vücutta en çok el, kol, bacak, yüzde görülür. Genital bölgede de görülme sıklığı fazladır.

    Genetik bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Vitiligo hastaları arasında yapılan araştırmada, ailesinde vitiligo görülen kişilerin yüzde 25'inin bu hastalığa yakalandığını göstermiştir.

    Vitiligo Tedavisi

    Eğer böyle bir hastalığa yakalandığınızı düşünüyorsanız, öncelikle birdermatoloğa gidip muayene olmalısınız. T3 ve T4 troid hormonlarınına bakılmalı; gerekli görüldüğü taktirde beyaz bölgeden biyopsi alınarak bölgedeki pigment kaybı incelenmelidir.

    Özellikle hastalarda B12 ekstra vitamin ihtiyacı tamamlanmalı, kişinin kan seviyesi düzenlenmeli ve hastalara kansızlığı önleyen iştah açıcı besinler önerilmelidir.

    Vitiligoda en sık başvurulan yöntem UVA, UVB ve Darband (Işın tedavisi) yöntemleridir. Burada ışığın deriye nüfuz ederek hücrelerin uyarılması ve pigmentlerin aktifleştirilmesi amaçlanarak vitiligonun tedavi edilmesi sağlanır.

    Derinin beyaz alanları güneş ışınlarına karşı korumasızdır. Bu sebeple deriyi korumak için  en az 30 faktörlü güneşten koruyucular kullanılmalıdır.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1711
    Kayıt tarihi
    : 28.01.14
     
     

    Hobiler, yaşam, sağlık ve spora dair bilgilendirici yazılar paylaşacağım. ..