Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '06

 
Kategori
Teknoloji
 

WiMAX Geliyor Haberiniz Olsun!!..

WiMAX Geliyor Haberiniz Olsun!!..
 

Son günlerde IEEE 802.16 veya daha yaygın adıyla WiMAX teknolojisi yavaş yavaş adını duyurmaya başladı. Evet haklısınız daha biz kendimizi 802.11b' ye yani bildiğimiz kablosuz haberleşme standartına yavaş yavaş alıştırır olmuştuk. Ancak 802.11 iletişim standartında tam da özgür değiliz, yani kablosuz modemimizden 100-150 metreden fazla uzaklaşamayız. Internet erişimi için yakınlarda bir erişim noktası olmak zorundadır. Gerçi Avrupa' da HotSpots diye anılan erişim noktaların sayısı hayli fazlaca bile olsa, orada da istediğiniz herhangi bir yerde internete erişmek mümkün değil.

Bu durumu fark eden firmalar biraraya gelip harıl harıl çalışmaya başladı ve en sonunda IEEE 802.16 adıyla tanımlanan yeni kablosuz haberleşme standartını duyurdular. Yeni standartın hedefleri büyüktü, tüm şehiri kapsayacak şekilde kablosuz erişim mümkün olabilecekti. Çünkü sabit istasyonlarda 50km' ye veya mobil istasyonlarla 15km' ye kadar çıkan kapsam alanı insanların istedikleri herhangi bir noktadan internete erişmeleri için yeterli olacaktı. Peki kapsam alanında durum böyle güzelken ya veri genişliğinde durum nedir? Bilindiği gibi şu an yurdumuzda ADSL hızı olarak 2MB/s hızı üst sınır olmakla beraber, bu değer yurtdışında 20MB/s seviyelerine yani ADSL2+' nin teorik 24MB/s üst sınırına haylice yaklaşılmış durumdadır. WiMAX standartı için hedeflenen değer 75MB/s civarında, yani oldukça yüksek.

Peki bu standartın yaygınlaşması bize ne getirecek? Arabada giderken bile internete bağlanacaksınız, bir de üstüne yüksek band genişliği gelince, hareket halinde bilgisayarınızda internet üzerinden TV izlemek içten bile değil. İşin en ilginç tarafı tahmin edeceğinizin aksine bu standart için daha az para ödeyeceksiniz, en azından bu yurtdışında böyle olacak, umarım yurdumuzda da böyle olur.

Şu an firmalar bu standarta uygun ürünlerinin testlerini yoğun biçimde yaparken, hizmet verecek firmalar da hummalı bir şekilde alt yapıyı kurmaya devam ediyorlar. Yurtdışında durum böyle iken Türkiye' de neler oluyor? Şu an Süperonline WiMAX standartı için altyapı çalışmalarına hızla devam ederken bir taraftan da testlerini yapmaya devam ediyor. Yani bizde de yavaş yavaş bir kıpırdanma var. Ancak devlet kurumlarının bir an önce gerekli kanuni düzenlemeleri yapıp bu tür firmaların önünü açması gerekiyor.

Tabi bu değişim çok kısa sürede olmayacak, ancak 2007 yılı içerisinde bu yeni standart kendinden daha fazla söz ettirecek. Bu nedenle mevcut 802.11 standartı ile çalışan kablosuz ADSL modem alırken, "Aman almışken en iyisinden alayım, yıllarca kullanırım." demeyin. İyi bir fiyat/performans oranına sahip ürünleri tercih edebilirsiniz. Ancak çok uzun olmayan bir zaman sonra bunları değiştirmek zorunda kalabileceğinizi unutmayınız.

Tam özgürlük, daha büyük bir bant genişliği. Bu güzel günlerin bir an önce gelmesi dileğiyle...

Hoşcakalın...

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..