Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '09

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Yabani ot ve hindi

Yabani ot ve hindi
 

Ayakları gagalanan ördek yavruları


Yabani ot deyip geçmeyeceksin, önce ufaktan ufaktan yeşillenir ortalık
dersin ki

- Ulaa ne güzel her taraf yemyeşil oldu . Bu yeşilliklerin arasında ebegümeci ve ısırgan otu önemli yer tutar, kıştan yeni çıkmışsın yeni yeşillik görmüşsün. Çıtır çıtır ebegümeci ve ısırgan otu. Kavurursun yersin, haşlarsın yersin, etli pişirir yersin, vücudun dalga dalga yeşilin zevki ile canlanır. Dışkın bile yeşil olur. Aradan 15 gün geçince bıkmaya başlarsın . hergün yediğin yeşili yemek istemezsin. Bunlar yavaş yavaş boy atmaya başlarlar. Önceleri anlamazsın nasıl büyüdüklerini. Bakar geçersin.

Sonra bir gün lahanalar, karnıbaharlar, brokoliler, hatta kerevizler kaybolmuş yaban otların arasında. O zaman anlarsın ki bunlar çok başıboş kalmışlar. Eğer
hemen müdahale ederde biçersen sorun yok. Ama bugün yarın derde bir 15 gün daha geciktirirsen, artık tırpan bile işlemez ağaç gibi olur gövdeleri. Yere öyle bir tutunurlarki sanki 100 yıl yaşayacak gibi demir atarlar toprağa. Öyle elinle tutup çıkarmak mümkün olmaz, ellerin ağırır, iki üç denemeden sonra vazgeçersin. Geçen sene öyle olmuştu. Ama bu sene şimdiden hepsini tırpanladım.

Tırpan denilen şey ucunda kalın misina bulunan ve benzinle çalışan bir alet. Küçük bir motoru var, omuzdan takıp çalıştırıyorsun, misina öyle hızlı dönüyor ki ne var ne yok kesip atıyor. Üç günde otların yarısı bitti.

Bir hindi var kaçak, kümes açılır açılmaz kaçıyar otların arasına giriyor.
Biliyorum buralarda bir yere saklanıp yumurta yapıyor. dikkatle arıyorum.
Tahmin ettiğim yere geliyorum, çok yavaşım dikkatle bakıyorum yok. Otları elimle aralayıp bakıyorum yok. Hayret buralarda bir yerde olmalı. Tam vazgeçecekken bir karaltı görüyorum. öyle bir sinmişki bilmeden yüz kere yanından geçsen bulamazsın. Sessizce uzaklaşıyorum. Artık yeri belli ürkütmemek lazım. Buraya her gün yumurtasını yapar. Sonra bir şey olmamış gibi dolaşır durur. Bir tane yumurta bırakır diğerleri alırım. O, hergün gelir burya yumurtalarını yapar, birini bırakır diğerlerini alırım. Sonra bir gün hiç kalkmaz yattığı yerden. İki gün beklemek gerekir. Baktınki artık kalkmıyor, anlarsın ki gurk olmuş. O zaman biriktirdiğin bütün yumurtaları alır bir sepetin içinde korsun. sepetide kapalı bir kümese bırakıp, sonra hindiği yattığı yerden yavaşca alır götürür sepetin içine yatırırsın. 28 gün sonra hindi yavruları çıkmaya başlar.
şimdi yumurtlama safhasında. Gelişimleri yazacağım.

Geçen gün baktım, tavuğun altından çıkan ördek yavrularından biri oturduğu yerden zor kalkıyor. Allah Allah ne olduki buna deyu tetkikat buyurunca, tavuk olacak anaları ayaklarını gagalayıp duruyor. Hepsini sakatlayacak. Hemen alırsın yavruları, analarından ayırıp bir sepete koyup evin içine yerleştirirsin. Gıdaklayıp dursun arsız, yavrularım nerde diye,
Artık bir araya koymuyom, .
Durum şimdilik budur.
 
Toplam blog
: 115
: 1244
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

Tek düşüncem yaşadığım dünyayı nasıl yorumladığımı başkalarının bilmesidir. Aslında yorumun özünde t..