Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '07

 
Kategori
Spor
 

Yağlı güreş

Yağlı güreş
 

Hz. Hamza'dır pirimiz, Kel Aliço, Koca Yusuf, Kurt dereli, Adalı Halil'ler ustamız, Kırkpınar'dır bizim er meydanımız. Alta düşünce üzülmeyiz, üste çıkınca sevinmeyiz; bileğimizin hakkıyla, Başpehlivan olmaktır hedefimiz...

Türk güreşinin kalbi olan Kırkpınar'a katılmak, er meydanında peşrev çekmek ve güreş tutmak bütün pehlivanlar için gurur vesilesi olmuştur. Kırkpınar'da en heyecan verici güreşler ise baş güreşlerinde yapılmaktadır.

Başa güreşecek olan pehlivanların ilk amacı, Kırkpınar'da başpehlivan olmaktır. Ancak başpehlivanlığı elde eden pehlivanın diğer bir amacı da güreşi üst üste 3 yıl kazanarak Altın Kemer'e ilelebet sahip olmaktır.

Kırkpınar'ın Cumhuriyet öncesi en önemli Başpehlivanları Kel Aliço, Koca Yusuf, Kurt dereli Mehmet, Adalı Halil gibi Cihana nam salmış olan pehlivanlardır.

Cumhuriyet döneminde ise en namlı pehlivanlar olarak Bandırmalı Ali Acar, Tekirdağlı Hüseyin Alkaya, Samsunlu İbrahim Karabacak ve Karamürselli Aydın Demir, Denizlili Hüseyin Çokal ve Karamürselli Ahmet Taşçı gözümüze ilk çarpanlardır.

Yağlı güreşte pehlivanları seyircilere tanıtan, güreşe başlatan kişiye “Cazgır” veya “Salâvatçı” denir. Cazgır hakem heyetinin eşleştirdiği pehlivanların adlarını, sanlarını, oyunlardaki hünerlerini, uygun mısra ve dualarla tanıtır.

Kırkpınar Organizasyon Komitesince atanan Cazgır, hiçbir zaman haysiyet kırıcı ve şeref zedeleyici mahiyette maniler söylemez. Er meydanında siyasi partilerin reklâmını yapamaz. Yağlı Güreşleri seyretmeye gelen siyasi kişileri parti adını kullanmadan unvanları ile anons eder. Yağlı Güreş Meydanında eşlemeden sonra pehlivanlara ve seyircilere Kule Başhakeminin direktiflerine uyarak gerekli duyuruları yapar. Cazgır Federasyonun belirleyeceği folklor kıyafetini giyer.

HODRİ MEYDAN

Allah Allah İllallah -Hayırlar gele inşallah -Pirimiz Hamza Pehlivan -Aslımız neslimiz pehlivan
İki yiğit çıkmış meydana -Birbirinden merdane -Biri ak biri kara -İkisinin de zoru para

Alta geldim diye yerinme -Üste çıktım diye sevinme -Alta düşersen apış -Üste çıkarsan yapış
Vur sarmayı kündeden at -Gönder Muhammed'e salâvat -Seyirttim gittim pınara -Allah her ikinizin de işini onara...

Mani

Vatanımıza, milletimize, ordumuza, yurdumuza göz diken düşmanları taşlarız.
Halkın inayetiyle euzu besmeleyle bugün güreşlere başlarız.

Şarkı, türkü girerse besteye
Gördüğünüz pehlivanlar güreş yapacaklar desteye.

Pehlivan pehlivan hoş geldiniz,
Sefalar getirdiniz pirler meydanına şeref verdiniz.

Tarihi Kırkpınar güreş sahasına hani ali, hani Veli, hani Kurtdereli?

Pirimiz, üstadımız Hazreti Hamza, Peygamberimiz Muhammed'in Mustafa Allah, Allah illallah

Pehlivanlara hep beraber alkışlarla diyelim maşallah... (kaynak www.edirneli.com)

Bu sene Edirne, sarayiçi'nde yapılan 646. tarihi Kırkpınar güreşlerinin baş pehlivanı Ünyeli, Recep Kara oldu. Finalde Antalyalı Hasan Tunayı yenerek, hem Altın kemer, hem 14 bin ytl nin sahibi olan Recep Karayı kutluyor başarılarının devamını diliyorum. 25 yaşındaki bu güreşçimizden, hedefi büyük tutarak, çıtayı daha yükseklere taşıyarak kendisinden yeni rekorlar bekliyoruz.

Toplam kırk yedi dakikalık sürede yenişemeyen güreşçilere, sonunda süre sınırı olmayan altın puan uygulaması başlatıldı 3–4 dakika sonra rakibine tek dalarak tek oyun ve tek puanla galip gelen Recep Kara oldu.

Ata sporunun ruhunu yaşatan tüm güreşçileri canı yürekten kutluyorum. Güreşlerin sonuna doğru, başpehlivanlık müsabakası öncesi yapılan gösteriler;

Terörün lanetlenmesi, ay yıldızlı dev bayrağımızın er meydanında dolaştırılması, cazgırların o muhteşem sunuş ve şiirleri milli duygularımı kabartmış tüylerimi diken diken yapmıştı. Bu bölümü gözlerim yaşlı, kalbim heyecanlı ayakta alkışladım. Tüm izleyenlerle birlikte tek yumruk, tek vucut olduğumuzu dosta düşmana karşı göstermiş olmaktan ayrıca gurur duydum "NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE" diyerek bu tek yumruk, tek vucut, tek devlet, tek bayrak anlayışını anlamayan, anlamakta güçlük çekenlere karşı her zaman dimdik durarak ve bu gerçeği değiştiremiyeceklerini öğreteceğiz inşallah.

Resim http://img133.imageshack.us/img133/9660/yupye9.jpg alınmıştır

 
Toplam blog
: 438
: 826
Kayıt tarihi
: 07.01.07
 
 

Milliyet Blog'a hangi vesile ile kayıt olduğumu doğrusu hatırlamıyorum!  Bende birçoğunuz gibi ya..