Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '07

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Yarım cümleyle konuşmak ve çeyrek sözcüklerle yazmak

Yarım cümleyle konuşmak ve çeyrek sözcüklerle yazmak
 

Şimdiki gençler yarım cümlelerle konuşuyorlar ve çeyrek sözcüklerden oluşan cümlelerle yazıyorlar.

Internet’ li yaşamda önce Türkçemize özgü harflere veda ettik: Çç Ğğ İı Öö Şş Üü. Cep telefonlu yaşamda da sözcükler kısaldıkça kısaldı. "v" yerine "w" kullananlar oldu, mesaj yazarken daha kolay diye. Internet eşittir MSN olduktan sonra kısalan sözcükler daha da kısaldı.

Şimdiki gençlerin kolay değil işleri. Telefonla mesaj yazarken bir mesajı karakter sayısı sınırları içine en kısa zamanda en çok yazıyı sığdırmak için kısaltılmış sözcüklerle kısa cümleler kuruyorlar. MSN’de yazışırken aynı anda açık sekiz pencerede yazanlara karşılıkları yetiştirmek için zamanla yarışırken sözcüklerin kısalması kimin umurunda. Ya yanıtı yeteri kadar çabuk gelmedi diye birisi terkedip o sekiz MSN penceresi yediye düşüverirse. Sözcükleri en kısa şekilde kullanmak ve o kısa sözcüklerdeki harf gruplarına, büyükler baktıklarında anlayamayacakları harflere benzer animasyonlu imajlar koymak ise moda.

Mektuplar yazıp e-posta ile gönderseler, belki o mektuplarda tam cümleler yazma şansları olur. Onlar için e-posta mektup yazıp gönderilecek ortam değil, yalnızca gelen e-postaları başkalarına iletiyorlar.

Tam ve düzgün cümleler kurmak için tek seçenek okulda verilen ödevler kalıyor. Ancak o ödevleri de çoğunlukla Internet’te buldukları dokümanlardan kes-yapıştır yöntemiyle yaptıkları için bu seçenek de işe yaramıyor.

Türkçemiz, bir yandan yabancı sözcük kullanarak hava attığını sanan büyük-küçük, okumuş-okumamış birçok kişi tarafından kirletilirken, buna bir de kullandığımız Türkçe sözcüklerin kısaltılması eklenince dilimiz acı çekmeye başladı. Gençlerin Türkçemizi en güzel şekilde kullanmaları için hepimiz çaba göstermeliyiz.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..