- Kategori
- Edebiyat
Yaşasın argo sözcükler!..
Resim : Türk Dil Kurumu sitesinden
Ayak takımı ağzı veya külhanbey ağzı diye nitelendirilen argo sözcükler, aslında zaman zaman herkesin kullandığı sözlerdir. Bu tür sözler, hakaret ve sövgü içeren anlamdan arındırılmışlardan iseler hem dilimizi hem de edebiyatımızı zenginleştirmeye yararlar. Bu anlamda sanat değerini de taşırlar.
İftiranının, haksızlığın, dolandırıcılığın, hırsızlığın ve alçaklığın hüküm sürdüğü ortamlarda kanatılmış yüreğimizi rahatlatan "argo sözler" dir. Çünkü normal sözcüklerle ifade edilmeyen yakıştırmalar ancak argo sözcüklerle ifade edilebilir. Psikolojik rahatlamayı sağladıkları için de sağlık açısından yararlıdırlar, desek yanlış bir şey söylemiş olmayız.
Diyelim ki hakkınızda bir iddia var, iftiraya uğramışsınız. Muhatabınıza ağzınıza geleni söylemek istiyorsunuz, ancak, kişiliğiniz gereği sövgüye yer vermiyorsunuz, fakat, patlamak üzeresiniz. O zaman argo bir sözcük devreye girer: hıyar, soytarı, alçak, ...
Veya alışveriş için satıcıya gittiniz. Almak istediğiniz nesnenin fiyatı size ağır gelince, ordan uzaklaşırsınız ve kendi kendinize mırıldanacaksınız: kazık, kazıkçı.
Ya da her davranışı, sözü size ters gelen birisine rastladınız, ona yakıştıracağınız sözcük hazırdır: kıcık
İyi anlamlarla yöklü argo sözcükler de var. Diyelim ki ben ekonomik açısından zor durumdayım, hatta bu nedenle bunalım geçirmekteyim, tam bu sırada beklemediğim bir tanıdıktan yardım görünce onun hakkında ağzıma ilk gelen söz şu olacak: sapına kadar delikanlı, baba adam.
Genel olarak argo sözcükleri yaralanmış bir kalbin sesi olarak tanımlayabiliriz, ancak, sövgüye varan bazı argo sözcükler var ki bunların kullanılması ahlak ve edeb dışıdır. Önermiyoruz bu gibi sözcükleri. İyisi mi anlamını iyi bilmediğimiz argo sözcükleri kullanmamak.
ŞEMSETTİN MURAT