Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '09

 
Kategori
Evcil Hayvanlar
 

Yaz aylarında pet bakımı

Yaz aylarında pet bakımı
 

Yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde sıcak havaların başlamasıyla birlikte sık yaşanılan aynı zamanda petimiz için önem taşıyan problemlerin başında yer alan paraziter problemler ve ısı çarpmaları zaman zaman ciddi sonuçlar yaratabilir.

Sıcak ve nemli havalarda kolayca çoğalan ve yaşamını kan emerek sürdüren pirelerin neden olduğu en önemli hastalıklardan biri olan ‘pire alerjisi’nin en sık görüldüğü dönem bahar ve yaz aylarıdır. Bu olayın şekillenmesinde en önemli faktörler pirenin kan emmesi sırasında akıttığı salya ve pire yoğunluğunun fazla olmasıdır. Diğer yandan kan ile beslenen bu parazitler anemiye neden olurlar. ‘Pire anemisi’ olarak tanımlanan hastalığın birincil nedeni yoğun pire saldırısıdır. Tüm yaşamlarını kan emerek sürdüren pirelerin fazla sayıda olması özellikle yetersiz beslenen, başka bir hastalığa bağlı olarak güçsüz kalan veya nekahat dönemindeki petlerde ve yaşlı kedi ve köpeklerde ciddi boyutlarda sorunlara neden olabilmektedir.

Pirelerden başka tahribata yol açan ve hastalıkların taşınmasında bir diğer önemli etken de kenelerdir. Özellikle yaz aylarında ‘Lyme’ hastalığı dediğimiz insanlara da bulaşabilen bu hastalığın yayılmasında keneler rol oynamaktadır. Bu nedenle özellikle yaz aylarında bu gibi tehlikelerden korunmak için gerekli parazit yönünden kontrollerin ve gerekli olduğu taktirde antiparaziter ve destekleyici tedavilerin yapılması gerekmektedir.

Pire ve kenelerle mücadelede çeşitli yöntemler kullanılmaktadır; damlatma çözeltileri, tasmalar, tozlar, şampuanlar ve spreyler gibi.. Ancak bunlar içinde en etkili olanı pirelerin yumurta, larva ve pupa gibi değişik dönemlerinde etkili olan spot on damla uygulamasıdır. Ayrıca keneler için de oldukça etkili bir uygulamadır. Pire-kene tasmaları ile beraber spot on damlaların kullanımıyla etkin bir sonuç almak mümkündür.

Yaz aylarında ciddi tehlike oluşturabilecek bir diğer konu da ısı çarpmasıdır. Özellikle çok sıcak havalarda kapalı araç içerisinde bırakılan köpeklerde çok karşılaşılan bir durumdur. Böyle bir durumda solunum yetmezliği, vücut ısısının artması ile genel durumun kısa sürede bozulmasıyla ölüme kadar gidebilen sonuçlarla karşılaşılır. O yüzden eğer gerek yoksa petinizi araç içerisinde bırakmaktan mümkün olundukça kaçınılmalıdır. Eğer bırakmak zorunda kalınıyor ise bu sürenin kısa olmasına dikkat edilmelidir. Uzmanlar tarafından özellikle güneşin zararlı etkilerinin fazla olduğu saatler olarak belirtilen 11:00-16:00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkarmamaya dikkat edilmelidir.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da yazın denize giren köpeklerde yaşanan alerji ve deri problemleridir. Bunun için köpeğiniz denizden çıktıktan sonra mutlaka temiz bir suyla güzelce durulayıp tüylerini tuzdan arındırmanız gerekmektedir.

En son olarak yazın sıcaktan bunalan hayvanlarınız için traş edilmelerini öneriyoruz. Uzun tüylü hayvanlarda ve özellikle sıcağa alışık olmayan ırklarda bahar traşı neredeyse zorunludur. Hem dış parazit kontrolünün kolaylığında hem de sıcakların bunaltıcı etkisinden korunmada önemlidir.

UNUTMAYIN ONLAR BİZİM HAYATIMIZIN BİR PARÇASI, BİZLER İSE ONLAR İÇİN HAYATIN ANLAMIYIZ…

 
Toplam blog
: 2
: 513
Kayıt tarihi
: 10.05.09
 
 

1985 Balıkesir doğumluyum. Şuan İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi son sınıf öğrencisiyim. Gü..