- Kategori
- Doğal Hayat / Çevre
Yaz Çiçekleri Armonisi

Mayıs ayında ormanlar ve kırlar hoş kokulu rengârenk çiçeklerle bezenmişti ya hani...
Haziran sonu, Temmuz başı günlerinde de en güzel çiçekleri bahçelerde buluruz. Renkleriyle, kokularıyla, çeşitleriyle bizleri kendilerine hayran bırakan, bahçelerimize eşsiz bir güzellik kazandıran bu çiçekleri bir yandan seyredelim, ama bir yandan da tanıyalım isterseniz...
Güller ve karanfiller, üzerlerinde durulmayacak kadar tanınmış çiçeklerdir.
Güneşli yaz aylarında, çiçek tarlalarının ortasında, sapları iki metreyi bulan gösterişli gülhatmilerin, güllerle isim benzerliğinden başka bir yakınlığı yoktur. Bu çiçeklerin kokuları olmadığı gibi dikenleri de bulunmamaktadır. Bahçelerde yetişen bu bitki yaz sonlarına doğru bol çiçek açar. Gülhatmilerin değişik renkte pek çok çeşidi vardır.
Boyu yine iki metreyi bulan ayçiçeği ise, 15-25 santim çapındaki iri sarı çiçeklerini devamlı güneşe doğru çevirir. Ondan daha değerli bir bitki olan tespih ağacı, almaşık dizili koca yapraklarının üzerinde çok renkli çiçekleri sergiler.
Bu saydıklarımdan daha az gösterişli çiçeklerden biri, çiçek soğanı Mart, Nisan aylarında toprağa ekilen glayöllerdir. Dayanıklı ve çok çeşitli olduğundan, çiçekçiler bu bitkiyi daha bir fazla severler. İnce sapının ucunda duran narin yapılı beyaz zambağın iri taç yaprakları, çiçektozları etrafa saçılmadığı sürece, kar gibi bembeyazdır.
Bahçelerde bileşik yapılı çiçekler de vardır... Bunlardan en önde geleni, hayli çeşidi olan katmerli papatyadır. Çin' den gelmiş olan bu çiçek, kendini çok çabuk sevdirmiştir. Yine bileşik bir çiçek olan, sarı ya da kırmızı yapraklı gayardiya ile mavi yapraklı ageraterum, bize Amerika' dan gelmiş bitkilerdir. Yine bileşikgillerden aynısafa, çevresine yayılmayı çok seven, bu sebeple bahçecileri hayli uğraştıran arsız bir bitkidir.
Sarmaşıklar bahçelerde duvarları ve çardakları örtmekte birbirleriyle adeta yarış ederler. Bunlardan gündüzsafasının, diğer adıyla çit sarmaşığının çan biçimindeki beyaz, mor, kırmızı çiçekleri, yaz günlerinin en sıcak saatlerinde büzülür ve kapanır. Gündüzsafası kadar tanınmış bir bitki olan latinçiçeğinin tirşe renginde yayvan geniş yaprakları, çeşitli renkte kokulu çiçekleri vardır. Çok süsleyici olduğundan bahçelerin vazgeçilmez çiçeklerinden biridir. Mor ve beyaz koca taç yaprakları kadifeyi andıran filbahar, güzelliğiyle bahçecilere övünç konusu olan bir çiçektir. Filbaharın sarmaşan dalları her yaz yeniden gelişir, lâkin çiçeklenmesi ara sıra aksar. Sarmaşıklar arasında pek hoş ve tatlı bir koku yayan külüsü de unutmamak gerekir.
Bahçelerde kenar süsü olarak yetiştirilen çiçekler arasında çobandağarcığını, çançiçeğini, süseni sayabiliriz.
Yapraklar bile güzellik açısından çiçeklerle yarışırlar bahçelerde. Bunların içerisinde en önemlisi, hoş kokulu, sarı, yeşil, kırmızı, bakır renkli yaprakları olan coleustur.
Bulunduğumuz dönemde, bahçelerde daha nice çiçekler vardır... İç açıcı renkli sardunyalar, şebboylar, şakayıklar, Cezayir menekşeleri ve saymakla bitmeyecek kadar çeşit çeşit, renk renk bir sürü çiçek.
Bahçelerde gezinerek, yılın bu en güneşli, en renkli, en kokulu, en verimli günlerinin tadını çıkarın lütfen. Çünkü bundan sonra her geçen gün bu güzelliklerin hepsini birer birer elimizden alacak ve bizleri durgun, soğuk, verimsiz kış günlerine götürecektir.