Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Yaz hamilelerine öneriler

Yaz hamilelerine öneriler
 

Yaz aylarında hamilelik, anne adayları için daha zorlayıcı olabiliyor. Güneşli günlerin faydalarından yararlanırken zararlarından korunmak hamileler için çok önemli. Hem bebeğiniz hem de kendiniz için alacağınız basit önlemlerle yaz tehlikelerinden korunabilirsiniz.

Öncelikle, güneş ışığında bulunma sürenizi iyi ayarlamanız gerekir. Güneş ışığı D vitamini kaynağıdır ve D vitamini hem sizin için hem de bebeğiniz için faydalıdır. Ancak aşırı sıcağa maruz kalmak da aynı şekilde ikinize de zarar verebilir. Bu yüzden öğle vakitlerinde güneş altında çok zaman geçirmemek faydalı olacaktır.

Tüm hamilelik boyunca önemli olan sıvı tüketimi, yaz aylarında daha da önem kazanır. Susuz kalmak vücutta ve rahimde kasılmalara sebep olabilir. Bu sebeple su tüketimini artırmak önemlidir. Günde en az 8-10 bardak su içmelisiniz. Hazır ve şekerli meyve suları yerine evde hazırlayacağınız buzlu, naneli, limonlu içecekler sizin için daha yararlıdır. Maden suyu da sağlıklı bir alternatif olmakla birlikte tuz içerdiği için çok fazla tüketilmemelidir. Kola, kahve gibi içecekler ise içerdikleri kafein nedeniyle sıvı kaybına yol açabilir.

Hamilelik sürecinde vücudunuzda lekelenmeler oluşabilir. Güneş ışığı ise bu lekelerin artmasına sebep olabilir. Bu yüzden güneşe çıkmadan önce yüksek dereceli ve cildinize uygun bir güneş kremi kullanmalı ve sıkça yenilemelisiniz. Vücudunuzda oluşabilecek şişmeler ise sıcaklıkla beraber artabilir. Bu yüzden ayakta ya da belli bir pozisyonda uzun süre kalmamaya, ayaklarınıza ve bacaklarınıza sıkça masaj yapmaya özen gösterin. Dar ayakkabılar ve kıyafetlerden kaçının. Kıyafetlerinizin açık renkli ve doğal kumaşlardan olmasına özen gösterin. Sentetik kıyafetler daha çok sıcaklamanıza sebep olacaktır. Aynı şekilde şapka takma alışkanlığı edinmeye çalışın.

Yazın yapılacak sporlar içerisinde en çekicisi kuşkusuz yüzmedir. Yüzme, her yaştan her insan için çok faydalıdır. Ancak yüzerken koruyucu kremlerinizi sürmeyi unutmayın, zira suda daha hızlı yanacaksınız. Ayrıca temizliğinden emin olmadığınız sulara kesinlikle girmeyin. Temiz bir denizi havuza tercih edin. Yüzme ya da diğer egzersizleri yaparken kendinizi çok zorlamayın ve güneşin altında kesinlikle uzun süre kalmayın. Genital bölgelerde oluşabilecek akıntı ve kaşıntılardan korunmak için ıslak mayonuzla kalmayın, pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin.

Yaz aylarında soğuk tatlı ve dondurmalar çok çekici görünebilir ancak özellikle süt ve süt ürünü içeren tatlılar ve besinlerin bozulmadığına emin olmalısınız. Süt ürünü zehirlenmesi yaz aylarında çok daha sık görünür. Soğuk zincirin kırılmış olması ya da örneğin elektriklerin kesilmesi sonucu eriyip yeniden donmuş dondurmalar sizi ve bebeğinizi çok hızlı şekilde zehirleyebilir, tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Mümkün olduğunca kendi evinizde hafif tatlılar ve dondurmalar yapmaya çalışın. Erimiş ve yeniden donmuş herhangi bir şeyi asla yemeyin.

Yazı Rahat Geçirmek İsteyen Hamilelere 10 Öneri


1. Azar azar ve sık sık beslenin

Günlük beslenmeyi üç ana ve üç ara öğüne yaymak, gaz ve hazımsızlık gibi şikayetleri önlüyor. Dengeli beslenme ile kilo kontrolünü sağlamak kolaylaşıyor, metabolizma bu şekilde daha ritmik çalıştığı için gebeliğin getirdiği yorgunluk hissi oluşmuyor.

2-Yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durun

Kalitesi düşük, yağ ve karbonhidrat oranı yüksek, ağır yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Hamileliğin doğal etkisi olan “Kendini ağır hissetme” hali, yaz sıcağında, yağlı yiyeceklerin tüketilmesiyle birlikte daha da artıyor. Yaz ayları sebze ve meyve çeşitliliği açısından hamilelerin seçeneklerini artırıyor. Kalorisi düşük olan bu yiyecekler, vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin oluyor. Ayrıca bolca posa içeren bu besinler, kabızlığın engellenmesini ve kilo kontrolünü de sağlıyor.   Dr. Tayfun Osmanağaoğlu: Hamilelerin aşırı tuzlu kuruyemişler ve turşu gibi yiyecekler ile sodalı içeceklerden uzak durmaları gerekiyor. Ayrıca, sebze ağırlıklı beslenirken protein alımının da ihmal edilmemesi önemli. Çünkü protein, anne karnındaki bebeğin vücut ve beyin gelişimi için büyük önem taşıyor.

3-Dışarıda yediklerinize dikkat edin

Koruması daha zor olan yiyecekler özellikle yaz aylarında hamileler için risk oluşturuyor. Sıcaklık nedeniyle zararlı bakterilerin kolayca üreyebileceği bu mevsimde az pişmiş ya da buzdolabında bekletilmeyen yiyeceklerden uzak durulmasında yarar var. Hamilelerin hangi mevsimde olursa olsun, özellikle çiğ yiyecekleri hijyeninden emin olmadıkları lokanta gibi dış mekanlarda tüketmemeleri gerekiyor. İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin yanı sıra çabuk bozulabilen tavuk etinin de bu aylarda dışarıda tüketilmesi önerilmiyor.

4-Bol sıvı tüketin

Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı ve plasentanın, içeriğinin zenginliğini sağlamak için hamilelikte sıvı tüketimi her mevsim önem taşıyor. Ancak hormon değişikliği nedeniyle daha fazla terledikleri için, hamilelerin kaybettikleri besin öğelerini yerine koymaları açısından sıvı tüketiminin önemi yazın daha da artıyor.  Dr. Osmanağaoğlu: Hamileler sıcak yaz günlerinde daha fazla sıvıya ihtiyaç duyuyor. Yeterli sıvı alınmaması rahimde kasılmalara, hatta erken doğuma bile neden olabiliyor. Günlük alınması gereken sıvı miktarı en az 2.5 litre olarak öneriliyor. Ayrıca bu dönemde sıkça karşılaşılan ödemin artmaması için mümkün olduğunca tuz içerikli içeceklerden kaçınmak gerekiyor.

5-Ayaklarınızı uzatın, dinlenin

Hamilelik döneminde damarların geçişkenliği artıyor. Buna bağlı olarak da cilt altında ödem görülüyor. İstirahat ile kan akışında artış sağlanıyor. Bu yüzden özellikle çalışan hamilelerin gün içerisinde ayaklarını uzatarak dinlenmesi ödemi azaltıcı bir yöntem oluyor.

6-Masaj yapın, yaptırın

Ağırlaşan vücudun yaptığı baskı nedeniyle ağrıların çok görüldüğü ayakların rahatlatılmasında masaj işe yarayan yöntemlerden biri oluyor. Masaj, bölgedeki kan akımını artırıyor, ayrıca ödemi azaltıyor. Bunlara ek olarak, vücut ısısı normalden bir derece daha yüksek olan hamilelere, ılık banyo yapmaları da öneriliyor.

7-Yürüyün, yüzün

Hekime danışılarak yapılan temposu düşük yürüyüşler, vücutta insülinin düzenli salınımını sağlayarak hızlı kilo alımını engelliyor.  Dr. Osmanağaoğlu: Hamilelik döneminde yapılabilecek iki güzel spor var; yürüyüş ve yüzme. Sağlık sorunu yaşamayan hamileler, hekimlerine danışarak son haftalarına kadar yüzebilirler. Ancak deniz ya da havuz suyunun temiz olması çok önemli. Çünkü bazı vajen enfeksiyonları su kesesinin yırtılmasına, dolayısıyla erken doğuma neden olabiliyor.

8-Güneşe dikkat edin

Hamileler güneş ışınlarının dik geldiği 11:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkmamalı. Bu saatlerde dışarı çıkmak zorunda kalan hamilelere, şapka kullanmaları ve 50 koruma faktörlü bir krem sürmeleri öneriliyor. Dyt. Demirel: Güneşin zararlı etkilerinden kaçınmak ve yararlarından faydalanmak gerekiyor. Çünkü cilt aracılığı ile alınan güneş ışınları, D vitamininin sentezlenmesini, kalsiyum ve mineralin vücut tarafından emilimini sağlıyor. Kalsiyum; kemik, diş ve organ gelişimini etkilediğinden hamileler için önem taşıyor.

9-Sol tarafınıza yatın

Hamilelerin uterusa giden damarları baskıdan kurtarmak için sola yatmaları öneriliyor. Sırtüstü yatılması, “vena kava” adlı büyük toplardamarda baskıya neden olabiliyor. Bu durum, hamilelerin tansiyonlarının düşmesine ve baygınlığa yol açabiliyor. Aynı zamanda fetusa giden oksijenin azalması nedeniyle de riskli bir durum oluşabiliyor.

10-Tatilden önce kontrole gidin

Hamilelikte seyahatin en rahat yapılabileceği dönem ikinci trimester, yani 13-28. haftalar arası. Bu, öncesinde ya da sonrasında tatile gidilemez, anlamına gelmiyor. Ancak, özellikle son trimesterda tatile çıkmadan önce doktor kontrolünden geçilmesi öneriliyor.

 
Toplam blog
: 74
: 8561
Kayıt tarihi
: 30.04.14
 
 

İsmim Emel, İstanbul doğumluyum. 29 yaşında, evli ve çocuklu bir satış yöneticisiyim. 8 senedir T..