Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '16

 
Kategori
Söyleşi
 

Yazar bakican Evkaralı ile...

Yazar bakican Evkaralı ile...
 

Bakican Evkaralı


Yazar Bakican Evkaralı : "Aşk bizde her zaman aynı ve her daim ilahi. Sadece insanların içindeki sakladıkları şiirlerin düzeninde değişiklik  var"
 
SORU- Kısaca kendinizi tanıtır mısınız hangi okullarda okudunuz ve nerelerde çalıştınız
 
BAKİCAN EVKARALI-  1979 Denizli doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve Liseyi Serinhisar’da tamamladım. Niğde üniversitesi ve Abant izzet Baysal Üniversitesi'nde lisans eğitimlerimi tamamladıktan sonra bir yiyecek içecek işletmesinde Müdürlük yaptım. 2002 yılında Kişisel Gelişim alanında yaptığım tez ile bir çok yönetici adaylarına eğitimler verdim. Köy çocuklarının imkansızlığını görünce şiiri, sinemayı ve tiyatroyu sevdirmek adına köy çocuklarına adadım kendimi, bu sebeple bir çok köy gezdim. İlk oyunumu ilkokul beşinci sınıfta yazıp, yönettim. 2003 yılında 10000 yazar arasından Kaçak isimli denememle birinci olunca İzedebiyat yıllığında yer aldım. 2003 yılında Radyonun düzenlediği yarışmada 1680 eser içinden 4. Olarak mansiyon ödülü aldım. 2007 yılında ilk kısa metraj filmini çektim ve 2009 yılında uzun metraj filmimimi fotoğraf makinası ile çekerek devam ettim. Nakaratlar ve kafiye, Kod adı Gökhan ve Süpermen Anne özlemi çekenlere isimli filmleri çektikten sonra Kişisel Gelişim ve sahne sanatlarını birleştirerek oyunculuk, drama eğitimleri verdim. İlk kitabım 2013 yılında Ellerim sen Kokuyor sevgili isminde sosyal sorumluluk projesi olarak yayınlayıp Gelirini okuyamayan köy çocuklarına vakfettim. Sonrası aynı amaç doğrultusunda devam etti. Maddi imkanlarım ölçüsünde Tüyap başta olmak üzere fuarlarda Denizli'yi tanıtmak çabasıyla temsil ettim. 1997 yılında başlayan Radyo Programcılığı Bakicanlı saatler isminde şiir programıyla bir çok internet sitesi radyosuyla, analog ve dijital yayın yapan Radyolarda devam etti. Babamın rahatsızlığı nedeniyle bırakmak zorunda kaldım. Egeli Araştırmacı ve Yazarlar birliği Yazar bir üyesi olarak 4 kitap yayınladım. Türkiye Yazarlar Birliği üyesiyim. Elimden geliğince memleketim ve çocuklarına faydalı olacak eserler üretme sevdasında devam ediyorum.
SORU- Yazma hikayenizi anlatır mısınız ne zaman yazmaya başladınız ve ilk kitabınızın adı konusu neydi?
 
BAKİCAN EVKARALI-Yedi yaşında yazmaya başladım, arkadaşlar futbol oynarken mahallede, ben biraz gürbüz bir çocuktum ve fazla hayalperest bir yapım olduğu için oyunlardan uzak kaldığımız sırada kelimelere kalemimle can vermeye başladım. Onlar oynarken ben yazıyordum. İlk kitabının konusu Aşk ve hayattan benim payıma düşen damlaların birleştiği aşkın acı yanıydı ve hayat vardı. Sevgiliye duyulan özlemin en uç noktasında ortaya çıkan şiirlerden oluşuyordu. Bu vesile ile 800 tane seslendirme yaparak şiirlere de can verdim. YouTube de 160 şiirin klipleriyle bulunup şiir severlerin hizmetindedir.
 
SORU- Yazmaya başlamadan önce ve şu an duygularınız arasında ne farklar var?
 
BAKİCAN EVKARALI- O dönem yazdıklarıma bakıp gülümsüyorum, hem çok kalbi hemde duygular çok temiz. İnsanlar yaşayarak öğreniyor ve bana göre her insanın kalbinde bir şiiri var, ben dinlemeyi çok sevdiğim için bazen bakıyorum o insanların, halkın içinde saklı tuttuğu şiirinin sesi olmuştum. Bazen bu şiir benim şiirin diyen birileri geldiğinde çok mutlu oluyorum. Şu anki duygularıma gelince değişen bir şey yok aslında Aşk bizde her zaman aynı ve her daim ilahi. Sadece insanların içindeki sakladıkları şiirlerin düzeninde değişiklik var ve ayrımındayım. Kimi serbest vezinde, kimi de Hece vezninde ve ona göre ifade etmesini öğrendim.
 
SORU- Bugüne kadar hangi kitapları yayınladınız ve konusu neydi?
 
BAKİCAN  EVKARALI- 2013 yılında Ellerim Sen kokuyor sevgili Aşk konusunda
 
2014 yılında Seccadem Aşkım Ve Ben kitabım ilahi Aşk konusuyla
 
2015 yılında Elifname kitabı bir aşık dilinden Aşk konusuyla
Deneme olarak
 
2016 yılında Niyet ettim Aşk'a Dünya ile Ahiret Hayatını dengeleyerek Aşka başka bir boyut kazandırmak amacıyla çıktı
 
SORU- Yazarken nelerden ilham alırsınız?
 
BAKİCAN EVKARALI- Kainat Kitabından ve insanlardan
 
SORU- Yazmak için önce neler yapmak lazım okumadan yazan ve hemen kitap çıkarmak isteyen o kadar çok ki bu konuda ne diyeceksiniz?
 
BAKİCAN EVKARALI-İlk emir Oku, insan nasıl acıktığında gidip yemeğini yiyor ve yaşamını sürdürüyorsa, ruhun gıdası da okumaktır. Okumadan yazılmaz, yaşamadan anlanmaz, empati kurmadan başka bir pencereden bakılamaz o nedenle geniş bir yelpazeye ve dünya görüşüne sahip olmak için okumalısınız
 
SORU-  İyi yazmanın bir formülü var mı sizce nedir
 
BAKİCAN EVKARALI- Çok okumak ve hissetmek. Hissedilmeden yazılmaz. Rabbim kalbe duygu üflediğinde kelam yazanda can bulur kalem işçiliğini yapar
 
SORU-Çok satan mı?  çok okunan mı? çok tanınan yazar mı daha verimlidir sizce? 
 
BAKİCAN EVKARALI-Edebiyat ticari kaybının kısır döngüsünde, çok tanınandan başlayalım artık öyle bir hal aldı ki dünya okura yönelmesi gereken bir alanda bu iş kapitalist gücün altına girdi. Düşünün bir kere bir yazardan bahsettiler geçen maddi gücü o kadar iyi ki Fuara gitmeden önce imza gününün saatinde organize edip gelen herkese para ödeyip yayınevinin gözünde çok talep edilen bir yazar olma davası güderek diğer emek verenlerin hakkını yiyor ve öyle bir hal aldı ki Allah kelamını kullanarak reklamın en iyisini yapıyor. Bu reva mıdır? Diğer kardeşlerin suçu ne? Çok tanınan noktasında bence yayınevleri üzerine düşen görevi yerine getirse ve böyle oynayanlara fırsat vermese herkes tanınma noktasında eşit olarak payını alır.
 
Çok satış elbet yazarı daha güzel eserler üretmekte motive eder ve önemlidir ama bana kalırsa çok okunan daha verimlidir. O verim öyle ki yazarı kendi kısır döngüsünden kurtarıp daha iyi bir gelişime sürükler.
 
SORU- Daha iyi yazmak için neler yapıyorsunuz?
 
BAKİCAN EVKARALI-Kainat kitabını okuyup, insanların acısını acım bilip, mümkün olduğunca okuyorum.
 
SORU- İyi yazar olmak isteyenlere tavsiyeleriniz?
 
BAKİCAN EVKARALI- Özellikle yazan ve yazmaya çalışan gençlere sesleniyorum. Etraflarında edebiyatı hakkını vererek yapmaya çalışan yazar ve şairlerle mümkün olduğunca vakit geçirsinler. Dergi dahil bir çok yayınlanan eserleri okuyarak kendi tarzlarını geliştirirken kendilerine katkı sağlayabilirler.
 
Kelime dağarcığını geliştirmek ve ruhu beslemeleri için okumak şart.
 
Hissetmediklerini sadece yazmak adına kaleme almasınlar. Kalpten çıkan söz kalbe gider o nedenle yazarken dikkatli olmalı. Edebiyatımıza değer veren biri zaten bu konuda araştırır, okur.
 
Bana bu güzel röportaj fırsatı verdiğiniz için, bana yer verdiğiniz için size sonsuz teşekkür ediyorum. İyilik hareketi öncüsü olarak Facebookta bir sayfamız var oradan da değerlerli okullarımızın bize destek vereceğini http://www.facebook.com/bakican sayfamızı beğenerek desteklemelerini ümit ediyorum.
 
Sonsuz saygılarımla
Çok güzel bir röportaj oldu Bakican Bey, adınız gibi  candan cevaplar verdiniz. Çok teşekkürler. 
 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..