- Kategori
- Yazılım
Yazılım mı? Tasarım mı?
Web Tasarım, Web Yazılım, Grafik Tasarım nedir?
Web tasarım ve web yazılım çok detaylı konular olup, şöyle bir iki sayfada anlatmaya yetmez.
Peki biz ne yapacağız. Bizler ne olduklarını anlatıp tabii ki detaylarına çok da girip akılları bulandırmamaya çalışacağız.
Bir hevesle çoğumuz web yazılım ve tasarım konularını birbirine karıştırıp "bir an evvel bu ilginç ve ilgi çekici işi halledip kendimize hemen bir web sitesi kurup reklamımı yapayım" derdine düşeriz.
Ne olduğunu anlatan birileri olmadan bu konuları ayırt etmenin imkansız olduğunu hemen belirtelim. "Ben kendim yaptım" yaptım diyor gibi olduğunuzu hissediyorum.
Aman demeyin, çünkü tecrübe denilen şey insana ders verir ama zamanını da alıp götürür. Veeee, hoopp en başa dönüp tekrar çalışmak için planlamalar yapmaya başlarsınız.
Ancak istediğinizi hedefe varmak için çok zaman kaybedildiği için içinizdeki heves de sönüp gider zaman gibi. Bir netice alınamadığında da, çoğu kişi boşverir bu uzun süredir başlamak istediği ama bir türlü başlayamadığı konuyu.
O yüzden profesyonel bir yardım almak için, ya bu işin okuluna gidin, ya da bu tip tasarım ya da yazılım konularının ne olduğunu anlayıp, okuyup, dinleyip ona göre işe başlayın derim.
Yakın zamana kadar okulu da yoktu bu bölümlerin. Artık şanslısınız, en kolay şekilde anlayıp kendi tasarımlarımızı kendimiz yapabileceğimiz seviyelere kısa zamanda gelen bu ilginç dünyaya hemen adapte olmak için isterseniz bu terimlerin ne olduğuna ve hangi programların kullanıldığına bir göz atalım.
Bu yazımızda ilk önce terimleri ve anlamlarını göreceğiz.
Programlara ise bir diğer yazımızda değineceğiz.
Efendim Bu Terimlerimiz;
1-Web tasarım
2-Web yazılım
3-Grafik tasarım
Web tasarımdan başlayalım
Hepimiz bir siteye girdiğimizde ilgimizi çeken bir çok yönü olan sayfada belli yerlere odaklanırız. Aslında bizi o noktalara yönelten bizlerin algısını bilen yazılımcılardır.
İşte bu ilgimizi çeken ve gördüğümüz her yazı ve fotoğraf, video tasarımdır.
Yazılım ise; bu harikalar diyarın altında yatan, tıkladığımızda açılmasını sağlayan kodlardır.
Bu kodlar hareketli değil canlı değil ama bir şekilde verilen komutları yerine getiriyor. İşte bu yönüyle canlı bir varlık gibidirler.
Yazılımcılar kodlarına bir evlat gibi bakarlar dersek sanırım yanılmış olmayız. Tıpkı bir resim, müzik, sinema gibi bu da bir sanatçının elinden çıkan yaratıcılığın da olduğu bir
sanattır dersek sanırım yanılmış olmayız.
Grafik tasarım ise;
Web üzerinde olan ya da olmayan, görsele dayalı olan duyu organlarımızın algıladığı kısımlardır.
Mesela bir sitedeki, siteyi çok iyi bir şekilde ifade eden fotoğraf ve photop çalışmasıdır. Ya da ortaya konulan rengarenk olan çok dikkat çekici bir obje.
Bir katalog da olabilir, bir kartvizit şekli ve katalog düzenlemesi de olabilir.
Görsele dayalı olan ve malzemesi fotoğraf ve yazı olan üzerinde oynama yapılabilen her görsel birer tasarım ürünüdür.
Bize düşen görev ise; bu alanlardan hangisinde uzman olmak isteyip istemediğimizdir. İşte sizlere bir fırsat. Bu tanımlamalardan ve örneklerden yola çıkarak hangi alanda uzman olmak istediğinize karar vermek için defalarca hata yapıp başa dönmenize gerek kalmaması için, hevesiniz sönmeden doğru yola girmek adına düşünme fırsatı buldunuz.
Ancak unutmamalıdır ki, bu alanlar birbirleriyle hep bağlantılıdır. Bir alanda uzmanlaşırken diğerinin de kullanma mantığını ve alanını bilmek her zaman avantajlıdır.
Bir alanda uzmanlaşırken diğer alan hakkında da ister istemez bilgi sahibi olabilir, o alana da istediğinizde yönelebilir ya da kendi web sitenizi kurarken kendi tasarımlarınızı yine kendiniz yapabilirsiniz.
Kendi yaratıcılık yönünüzü keşfedip doğru hedefe yönelmek için sizlere güzel bir sunmak istedim.
Sağlıcakla.