Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '18

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Yedigöller

Yedigöller
 

Yeni yerler keşfetmeyi seviyor yerinizde duramıyorsanız, yurtdışı planı yapamıyor ama en azından hafta sonunuz varken günübirlikte olsa gidecek yer arıyorsanız eğer burası tam size göre!

Bu yazımla sizi, güzel ülkemin tabiat harikası Yedigöller’e mini bir seyahate çıkarıyorum
Kemerlerinizi takın ve muhteşem manzaralar için kendinizi hazırlayın!

Abartmıyorum stresten uzaklaşıp oksijenle dolmak için Yedigöller sizin için biçilmiş kaftan!

Yedigöller’e gitmediyseniz, şimdi tam zamanı!
Çünkü özellikle sonbahar aylarında doğa kışa hazırlanırken, sizin yapmanız gereken tek şey doğadaki renk dönüşümünü seyretmek

Tam bir tabiat harikası
Tam bir renk cümbüşü!
Sanki bir kartpostala bakıyor gibi seyrediyorsunuz Yedigöller’de etrafı
Nasıl güzel bir yersin sen!

Bolu’ya bağlı Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli park statüsüne geçmiş.
1642 hektarlık alanda kurulu bu milli parkta, adı üstünde tam yedi göl bulunuyor.

Kayan kaya parçalarının vadiyi kapatmasıyla oluşan kuzeyden güneye 1500 metre mesafe ile sıralanmış bu heyelan gölleri sırasıyla Sazlıgöl, İncegöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl, Seringöl

Bu göller iki plato üzerinde ve 100 metre yükselti ile sıralanmışlar
Eğer tabelasını görmezseniz, bir gölden diğerine geçtiğinizi anlamayabilirsiniz bile…

Göllerin adı ise resmen kendi kimliğini yansıtıyor
Mesela Sazlıgöl sazlıklardan oluşuyor, Kurugöl ise Nazlıgöl’den sızan su birikintisiyle doluyor ve yılın çoğu zamanı kurak…
En büyük göl adı üstünde Büyükgöl.. Bu gölün başka bir özelliği ise, 1969 yılında kurulan ülkemizin ilk alabalık üretme istasyonu olması.

Bu doğa harikası parkta, gürgen, akçaağaç, meşe, sarı ve yeşil çam, kızılağaç gibi ağaçlar, ayı, domuz, geyik gibi hayvanlar ve yüzün üstünde kuş türü  var.

Yedigöller’e Nasıl Gidilir?
Yedigöller’e nasıl gidilir, ne yenir ne içilir, nereleri gezilir, nerede kalınır diyorsanız hepsinin cevabını sizin için yazdım.

Yedigöller, Bolu’nun 42 km kuzeyinde ve Zonguldak’ın güneyinde yer alıyor. Milli Parka Ankara-İstanbul karayolunun 152. kilometresindeki Yeniçağa ve 190. kilometresindeki Bolu’dan kuzeye ayrılan yollarla ulaşılır. Eğer İstanbul’dan geliyorsanız, Anadolu otobanının Bolu Batı çıkışından çıkmanız gerekiyor. Zaten Yedigöller tabelasını batı çıkışında göreceksiniz. Bolu şehir merkezinden geçtikten sonra, 42 kilometrelik Yedigöller dağ yolunu takip edeceksiniz. Dağ yolu bazı yerlerinde stabilize ve genel olarak kıvrılarak ilerliyorsunuz. Kışın kar nedeniyle dağ yolu ulaşıma kapalı olabildiğinden, Yeniçağa–Mengen–Yazıcık veya Devrek- Yazıcık üzerinden Yedigöller’e gidebilirsiniz.

Ben hafta sonu Yedigöller’deydim. Bartın’dan ise Yedigöller istikametine giden yol, Devrek’i geçtikten sonra Mengen’e gelmeden hemen önceki Yedigöller sapağıdır. Bu yolun çok kötü arazi yolu olduğunu duymuştum. Ne kadar kötü olabilir ki sonuçta burası bir milli park yolu demiştim kendi kendime. Tam da öyle kötü bir yol. Ama şu sözü yolda da söyledim: “Gittiğimiz yol yol değil ama manzarası güzel”

Giderken geçtiğiniz yerler o kadar zevkli ki yolun kötülüğüne aldırış etmiyorsunuz neredeyse. Ağaçların içerisinden süzülerek kıvrımlarla ilerliyor, her bir tabiat olayına bizzat şahit olabiliyorsunuz. Ama dediğim gibi yol çok kötü ve sadece Yedigöller sapağından sonrası 1,5 saati bulabiliyor ve inanın sürekli aynı yerde dönüyormuşsunuz gibi bir his uyandırıyor

Lakin size bir müjde vereyim; dönüş yolunda yeni bir yol keşfettik sanırım bu yol yeni yapım aşamasında. Eğer bu güzergahı seçerseniz Yedigöller’den direk Devrek’e bağlanıyorsunuz ve yol daha az engebeli ve daha düzgün. En azından bir dahaki sefer biz giderken de gelirken de bu yolu tercih edeceğiz, o kesin

Yedigöller’de Nerede Kalınır?
Yedigöller’de konaklama için iki alternatifiniz var: 1. çadır kurmak ve 2. bungalov evler

Eğer Orman Bakanlığı’na bağlı bungalov evlerde kalacaksanız, hafta sonları kalabalık olduğunu düşünerek rezervasyonunuzu önceden yaptırmayı unutmayın.. Ama kesinlikle benim gönlüm burada çadır kurmaktan yana

Parkta çoğu yere çadır kurabiliyorsunuz yani alanınız fazla kısıtlı değil
Özellikle manzaranızın göl manzarası olması büyük avantaj…

Yedigöller’de Ne Yapmalı?
Yedigöller Milli Parkı içerisindeki Kapankaya Manzara Seyir Yerine çıkılarak gölleri ve eşsiz peyzaj güzelliklerini görmek mümkün. Bu güzergâh üzerinde bir de anıt ağaç bulunuyor

Yürüyüş parkurları ise enfes…

Renk cümbüşünün içerisinde saatlerce yürüyebilir, doğada kendinizi dinleyebilirsiniz

Sessiz ve sakin bünyesi, güzel manzaraları, değişik arazi şekilleri, yürüyüş yolları, şelaleleri, çeşitli cinste bitki ve ağaçlarla süslü yamaçlarıyla Yedigöller en güzel adres!

Dilerseniz burada piknik yapabilir, kartpostallık görüntüleri de fotoğraflayabilirsiniz

Size bir de tavsiye, Yedigöller’e giderken mutlaka yağmura karşı hazırlıklı olun. Yanınıza şemsiye alın ya da yağmurluk ve şapka…(Çünkü aniden yağmur bastırabiliyor)
Tabii bir de fotoğraf makinesi…

 

 
Toplam blog
: 57
: 189
Kayıt tarihi
: 15.11.17
 
 

Süleyman Demirel Üniversitesi Halkla İlişkiler - Anadolu Üniversitesi İşletme  Köşe Yazarı/Blogge..