Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '22

 
Kategori
Beslenme
 

YEME BOZUKLUĞU

YEME BOZUKLUKLUĞU 

Yemek yeme dürtüsü ile ilgili bozukluklar vücut ağırlığı takıntısı, vücudun şekliyle ilgili olumsuz düşünceler beraberinde getirdiği duygulanım bozukluklarının olduğu özel bir hastalık grubudur. Kişinin mental veya duygusal durumundan kaynaklanan bir yeme bozukluğudur. Yeme bozukluğu olan kişiler, sağlığını tehdit edecek kadar olumsuz beslenme alışkanlarına sahiplerdir. Genel olarak kadınlarda ve ergenliğe girmiş kızları etkiliyormuş gibi görünse de her yaş ve cinsiyetten kişinin yeme bozukluğu olabilir.

Yeme bozukluğu çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Kişinin bir anda aşırı yemek yemesi veya yemesini aşırı kısıtlaması, Yemek sonrası kusması, Yemek sonrası ağır egzersiz yapması, şeklinde sıralanabilir. Yeme bozukluğu, yaşamın herhangi bir evresinde ve herhangi bir cinsiyette görülebilir. Ancak çoğunlukla adolesan çağdaki genç kızları ve genç kadınları etkileyen bir sağlık problemidir.

Yemek bozukluğuna Neden Olan Faktörler:

  • Kendini beğendirme isteği
  • Şişman olmak
  • Alay konusu olma
  • Toplumsal güzellik dayatmaları
  • Düşük benlik saygısı
  • Psikolojik hastalığın  varlığı

 

Yeme Bozukluğun Çeşitleri

  • Anoreksiya Nervoza
  • Bulimiya Nervoza
  • Tıkanrcasına Yeme bozukluğu
  • Pika Nervoza

 

 

Anoreksiya Nervoza:Zayıf bir bedene sahip olma isteği ve şişmanlık konusunda aşırı bir korkunun hakim  olduğu yeme bozukluğu tablosudur. Bu yeme bozukluğunda bireylerin besin alımlarını aşırı kısıtlamaları, kendilerini kusturmaları, aşırı egzersizle ve laksatif-diüretik kullanma gibi beden ağırlığını kontrol altında tutma gibi bir çaba gösterirler.

Bulimiya Nervoza:Bulimiya anoreksiya gibi beden ağırlığının kontrol etmeyi amaçlayan davranış biçimlerini belirleyici olduğu bir tablodur. Anoreksiya’dan farklı olarak hastanın beden ağırlığı normal ya da normalin üzerindedir. Hastalar durduramadıkları yeme ataklığı yaşarlar. Kısa sürede yüksek kalorileri besinleri hızlaca tüketebilirler. Bulimiya hastalarında dürtüsellik önemli bir bileşendir ve kleptomani, maddenin kötüye kullanımı gibi dürtü kontrol bozukluğu ile birlikteliği sıktır.

Tıkanırcasına  Yeme Bozukluğu:Benzer koşullarda benzer sürede çoğu kişinin yiyebileceğinden daha çok yiyeceği, ayrı bir zaman diliminde (örneğin; herhangi 2 saatlik bir sürede vb.) Bu süreçte yemek yeme ile ilgili denetiminin kalktığı belirtilmektedir.

Pika Yeme Bozukluğu:En az bir ay süreyle sürekli olarak, besleyici değeri olmayan besinleri tüketmesi.  (örneğin; çikolata,toprak vb)

 Tedavisi: Yeme bozukluğu tedavisi  bir ekip çalışmasıdır. Tedavi için destek almak şarttır. Psikiyatri, Diş hekimi, gatroenterelok, Psikolog, Diyetisyen, Aile Terapisti bu ekibin parçası olmalı ve hasta medikal, beslenme, psikolojik ve sosyal açıdan değerlendirilmelidir. Yeme bozukluğu tedavi edilmezse hayatı tehdit edici sonuçlar olabilir. Fiziksel nedenler veya intihar nedenleriyle ölüm oranları yüzde 15-18 aralığındadır. Yeme bozukluğu hastaların tedavilerinde aile desteği erken tanı iyi bir prograzla ile ilişkilidir. Kusma kilo kaybı bulimik, krorisite ve obsesif kompülsif kişilik özellikleri ile kötü bir prognozlu ilişkilidir.

İyi Okumalar…

 

Psikolog                                                      Diyetisyen

 

Sevgi ÖGÜR                                              Özge TOPRAK

 
Toplam blog
: 8
: 286
Kayıt tarihi
: 21.03.18
 
 

Psikolog/Aile Danışmanı/Yazar/Evlilik ve Çift Terapisi/Cinsel Terapisti ..