Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '17

 
Kategori
Dünya
 

Yemen ve Ortadoğu Vekalet Savaşları

Yemen ve Ortadoğu Vekalet Savaşları
 

 

1978’den 2012’ye kadar otuz dört yıl devlet başkanlığı yapmış Yemen Eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih öldürüldü.

Ali Abdullah Salih, Arap Baharı tantanası ile Yemen’de gösterilerin başlamasıyla birlikte  Suudi Arabistan’a kaçmış yerine Abdrabbuh Mansur’a bırakmıştı.  Şii Hüsiler ile Sünniler arasında çatışmalar şiddetlenip, Arap Baharı’nın alevi fos çıkınca, Şiilere karşı mücadele edip iktidarı tekrar ele geçirmek için ülkesine dönmüştü.

Devrik devlet başkanının çatışma sırasında ya da Libya Lideri Kaddafi gibi linç edilerek öldürüldüğüne dair farklı haberler var.

Uzun yıllar halkını baskı altında kutuplaştırarak ülke yönetenlerin sonlarının hazin olduğunu uzak ve yakın geçmişten öğreniyoruz. Kaddafi, Saddam ve son olarak Yemen Eski Devlet Başkanı.

Yemen, Ortadoğu’da vekalet savaşının yapıldığı başka bir nokta. Ülke bulunduğu konum itibarıyla stratejik bir yerde. Kızıl Deniz, Aden Körfezi, Umman Denizi ile Okyanuslara Ortadoğu’nun bir başka açıdan dünyaya açılan penceresi. Petrol, doğal gaz, altın, kömür gibi yeraltı zenginliklerine sahip bir ülke olmasına rağmen çoğu Ortadoğu ülkesi gibi kişi başına düşen milli gelir 1000- 2000 dolar aralığında ,  yoksul bir ülke. Okuma yazma oranı %60-65 civarında.

Yemen nüfusu  30 milyona yakın. Yüzde 99’u Müslüman olan nüfusun üçte biri Şii, geri kalanı Sünni.

Yemen, Suudi Arabistan ile İran’ın rekabet ve vekalet savaşlarını yürüttükleri alan. İran Şii, Suudi Arabistan Sünni. Son zamanlarda başkent Sana’yı ve ülkenin başka yerlerini ele geçiren Husileri İran destekliyor. Suudi Arabistan Sünnilerin destekçisi.  İran’ın  Suudi Arabistan’ın Rusya ve ABD gibi destekçileri var. İran, Rusya ve Suriye ile birlikte, Suudi Arabistan ise başta Amerika olmak üzere, körfez ülkeleri, Bahreyn tarafından destekleniyor.

Yemen’de mezhep savaşları adı altında iç savaş devam ediyor. Halk yoksul ve cahil, mezhep savaşlarının altında eziliyor. Çoğu bölgelerde açlık tehlikesi baş göstermiş. Ve dünya yine suskun.

Hüseyin SEYFİ

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..