Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '12

 
Kategori
Güncel
 

Yeni açılan Mimar Sinan Cami'nin en büyük özelliği...

Yeni açılan Mimar Sinan Cami'nin en büyük özelliği...
 

Ülkemizin ihtiyacı olan ultra lüx bir cami nihayet bitti ve halkın hizmetine sunuldu…

Bu camide kişinin makamına ve mevkisine göre yer var. Yani herkes istediği yerde namazını kılamayacak!

Sizin anlayacağınız bu cami VİP’li (çok önemli kişi)bir camii!

Caminin yeri İstanbul’un Anadolu yakası ve yeni yerleşim alanı Ataşehir…

Böylesine ultra lüx camiye neden ihtiyaç duyulduğuna gelince; Sayın Başbakan’ın talimatı ile yapılan bu cami meğer bir eksikliği gidermiş. Sayın Başbakan’a göre;

Camiinin yapılış nedeni; kendisine yöneltilen şu soruya verdiği cevapta gizli : “Böyle bir eseri Anadolu Yakası’na kazandırmakta hedefiniz neydi?”

Bu soruya Sayın Başbakan’ın verdiği cevap:  “Avrupa Yakası’nda Süleymaniye, Şehzadebaşı, Sultanahmet ve Fatih camileri bulunuyor. Ancak Anadolu Yakası’nda böyle bir cuma camisi yok. Anadolu Yakası’nda da birkaç tane selâtin cami, cuma camisi olması için adım attık.”

Gelelim buradaki ‘selatin’ sözcüğüne:  Selatin cami-i, Osmanlıpadişahlarının veya eşlerinin yaptırdıkları camilerden her biri.

Görüldüğü gibi eksikliği duyulan iki konuda Sayın Başbakan halka yardımcı olarak görevini yapmış! Bunlardan ilki, memlekette Padişah ve Sultan olmadığı için onların yerine kendisini koymuş! İkincisi ise, böylesine lükx cami’ye acil ihtiyaç duyulması!

Gelelim camiinin özelliklerine:

Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nin, 36 bin 758 metrekare toplam inşaat alanıyla 10 bin kişinin bir arada ibadet edebileceği bir mabet…

Bugünün inşaat teknolojisiyle Osmanlı üslubunu meczeden bir yapı…

Mimar Sinan anısına yapılan camiinin Projesi mimar Hilmi Şenalp tarafından hazırlanmış. Caminin inşaatına 2010’un Temmuz ayında başlanmış. Osmanlı ve Türk mimari üslubuna göre tasarlanan caminin minareleri, Ataşehir’in dev gökdelenleri arasında yükseliyor.

Ataşehir Mimar Sinan Camisi, tasarımında 'İslam Cami Mimarisi' tarzında devam eden gelenek zinciri içinde, Osmanlı Mimarisi takip edilerek inşa edilmiş. Tasarım ve ölçülendirmede metrik sistem değil eski mimari ölçü birimi olan arşın kullanılmış. (Mimar oğlumla bu konuyu enine boyuna tartıştık.)

Ataşehir Mimar Sinan Camisi, altıgen şemalı, merkezi kubbe etrafında altı yarım kubbeli yapılmış. Camiye ait klasik elemanların betonarme kalıplarını yaparken, eğrisel ahşap kalıp sisteminin yanında özel çelik ve hidrolik kayar kalıp sistemleri gibi yeni teknolojik sistemlerden yararlanılmış. 

Camide, ibadethane ve avlu alanlarının altında konferans salonu, eğitim odaları, sergi salonları, satış birimleri, VİP Salonu, cami katına çıkan 4 adet 15 kişilik asansörler ve 270 araç kapasiteli iki katlı otopark da bulunuyor. 

Ultra lüx caminin özellikleri:

Caminin ana kubbe yüksekliği 42, çapı 27 metre olarak inşa edilmiş. Camide 72 metre yüksekliğinde üç şerefeli dört minare bulunuyor. Çevre yolu cephesindeki siluetinin bozulmaması için geoduvar teknolojisiyle istinat duvarları inşa edilmiş. Caminin yaklaşık 6 bin 500 metrekare alana sahip dış avlusu bulunuyor.

Mimar Sinan Camisi’nin yanında yer alan 46 bin metrekarelik Mimar Sinan Parkı’nda 2 büyük süs havuzu, pergola alanları ve fitness aletleri bulunuyor. Mimar Sinan Parkı doğal taşlarla bezenmiş, küçük şelaleler, süs havuzları, ahşap köprülerle birbirine bağlanmış yollarla 3 çocuk oyun alanı bulunan özel bir kompleksten oluşuyor.

Cami taşıyıcı konstrüksiyonun tamamı betonarme karkas olarak inşa edilmiş. Caminin her noktasında üslup bütünlüğüne özen gösterilmiş.

Artık eski camileri yıkıp, yerine böylesi görkemli camiler yapmakta fayda var. Böylece inşaat sektörü kalkınır ve istihdam artar.

Bu tür eserlerle, herkes makam ve mevkisine göre namazını belli bölgelerde kılar!

İbadette ayrımcılık olmaz mı diyorsunuz?

O eskidendi!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..