Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '22

 
Kategori
TV Programları
 

Yeni BABA geliyor!

Çocukluğumuzdan başlayarak kişiliğimizi ve geleceğimizi şekillendiren iki önemli unsur var bu hayatta. Bunlardan biri bizi sıcaklığıyla, şefkatiyle sarıp sarmalamasını beklediğimiz ‘anne’… Diğeri de sevgisi ve korumacı desteğiyle bize dayanak olması gereken ‘baba’! Bir çocuğun-gencin yol haritasını belirleyen pek çok faktör bulunsa da anne ve baba yaşam yolculuğumuzun lokomotifi durumunda. Nasıl ki her çocuk bir dünya demekse, her anne-baba da bu dünyanın içini doldurup yörüngesinden şaşmadan dönmesini sağlayan güçler sonuçta.

Bundan dolayıdır ki, kurguların şekillenip içeriklerinin gelişmesinde de baş malzeme durumunda bu iki figür. Nitekim ‘baba’ temelli pek çok yapım gelmiş geçmiş ekranlardan. Kimi şiddet düşkünü kötücül örnekler… Kimi mizaha dayalı karakterler… Kimisi de mafyayla aileyi buluştururken babalığı merkeze oturtup yücelten türden tipler. Velhasıl ‘baba’ çeşnisi bol ekranların.

Birkaç örnek vermek gerekirse…Baba Evi, Üvey baba, Süper baba, Baba Ocağı, Baba Candır, Babam Çok Değişti, Babamın Günahları, Babam ve Ailesi, Bana Baba Dedi, Babam Sınıfta Kaldı, Babalar ve Evlatları, Babam İçin, Babam Sağ Olsun, Canım Babam, Babam Adam Olacak, Baba Oluyorum, Benden Baba Olmaz ve dahi Emre Kınay, Pelin Batu, Gazanfer Özcan gibi ünlülerin rol aldığı komediyle mafyayı buluşturan 2003 yapımı BABA

Anlayacağınız anneler kadar babaların da her şeyin başı olduğu nice senaryo bulunmakta kurgu dünyasında. Hal böyleyken detayda farklı lakin özünde aynı olan baba örnekleri sunan dizicilerin anne-baba odaklı içerik geliştirmekten vazgeçmeyecekleri aşikâr. Nasıl ki, yakında yeni BABA geliyor ekranlara… Show TV’nin yenisi ‘Baba’ dizisi!

 

‘BABA’ ARADIĞINI BULUR MU?

Yeni sezon kavramının aylara yayıldığı günümüzde kanalların yeni dizileri ekrana çıkartma olayı da dur durak bilmeden sürüyor. Nasıl ki halihazırda iki yeni yapım izleyiciyle buluşmak için gün saymakta. Bunlardan biri de ‘Baba’ dizisi.

‘Yiyecek satın alabilirsin ama iştah satın alamazsın… İlaç alırsın ama sağlık alamazsın... Bilgi alırsın ama bilgelik alamazsın... Gösteriş alırsın ama güzellik alamazsın… Parayla her şeyin kabuğunu alır ama hiçbir şeyin çekirdeğini alamazsın…’ bilgeliğiyle yüzünü gösteren ‘Baba’nın içerik detayları muamma olsa da ekranlarımıza yeni bir tat katacak gibi görünüyor ilk etapta. Biz de tanıtımdan edindiğimiz izlenimlere göre değerlendirelim istedik kısaca…

Peşin peşin söyleyeyim… Bana göre ‘Baba’ kendini izleyiciye sevdirme konusunda pek zorlanmaz ve aradığını büyük ihtimalle bulur. Çünkü henüz ekrana çıkmadan ilgi uyandıran dizi elini güçlendiren avantajlara sahip. Peki… Dizinin reyting savaşındaki zorlu mücadeleden galip çıkmasına yardımcı olabilecek detaylar neler? Bakalım.

AY Yapım imzasını taşıyan diziye ekranda aradığını bulma noktasında ilk avantaj sağlayıcı unsur ‘Anadolu hikâyesi’ olma sloganıyla yola çıkması! Zira izleyicinin Anadolu hikâyelerine karşı ilgisinin büyüklüğü malumumuz. Tabii içeriğin, karakter ve gelişim detaylarının ilgiyi diri tutacak türden yapılandırılması şartıyla! Bu şartlar sağlandı mı gerisi kendiliğinden geliyor… Ki, ‘Gönül Dağı’ gibi yapımlar bu gerçeğin bariz örnekleri.

Fragmanıyla sosyal medyadan büyük ilgi gören ‘Baba’nın avantaj boyutunda öne çıkan bir diğer unsur senaryo kanadındaki isimler… ‘Çukur’la her kesimden izleyicinin nabzını tutma başarısını iyice ispatlayan Gökhan Horzum’un erkek dünyasını yansıtma gücü bir yanda… Genç jenerasyon başta olmak üzere kadınların nabzına göre şerbet veren eserleriyle adından söz ettiren Ekin Atalar’ın bakış açısı diğer yanda. Bu ikilinin kaleminden aile ve dram soslu aksiyon başarısı beklemek hiç de imkânsız değil. Dahası rol model bir baba-oğul figürü bile çıkartılabilir. Dolayısıyla Anadolu’dan İstanbul’a gelen bir aileyi ve dahi aile reisini temeline oturtarak yolunu çizecek olan ‘Baba’nın senaryosu, dizinin başarısı adına, önemli bir unsur olarak ele alınması gerekenlerden.

Öte yandan Çağrı Bayrak yönetmenliğinde ekrana taşınırken elini biraz daha güçlendiren ‘Baba’da en büyük koz; Haluk Bilginer’in uluslararası tescilli usta oyunculuğunun, her yapımda kendini biraz daha geliştiren Tolga Sarıtaş’ın gençlere hitap eden başarılı performansıyla buluşturulması! Hakan Kurtaş, Özge Yağız, Ayda Aksel, Taner Rumeli, Bihter Dinçel, Deniz Hamzaoğlu gibi oyuncuların yer aldığı dizide bu ikilinin uyumlu birlikteliğinden çok iyi sonuç çıkacağı muhakkak. Yeter ki söyleminde karakterlerle bağdaşan tutarlılık olsun.

 

SONUÇTA; Yeni BABA gümbür gümbür geliyor gibi görünüyor. ‘Bir Gece Ansızın’ adıyla yola çıkıp ‘Baba’da karar kılan dizi, birbirinden kopan Saruhanlı Ailesi’nin uçak kazası sonucu değişen hayatını anlatırken, baba-oğul Emin-Kadir Saruhanlı çerçevesinde gelişen olaylarla çok yönlü bir içerik koyacak önümüze. Bir yandan da karakterlerin popüler kültüre uygun varlığıyla izleyiciyi bağlamaya çalışacak kendisine.

Bu süreçte büyük ihtimalle başarılı olacaktır diyorum ben de... Hele ki dizilerinde çoğunlukla hedefi tutturan AY Yapım’ın bu sezon da ‘Yargı’, ‘Üç Kuruş’ gibi sevilen işlere imza attığını düşünürsek bu ihtimali daha da kuvvetli görüyorum. Tabii evdeki hesabın kimi zaman çarşıya uymayabileceği gerçeğini de kesinlikle göz ardı etmiyorum. Nihai yorumum diziyi izleyince gelecek elbet.

Tanıtımıyla özenli ve özlü bir yapım olacağının sinyalini verip umutlu bekleyişe sokan ‘Baba’nın hakkının verileceği temennisiyle… Bol şans.

‘Baba’ gerçeğinde son söz ünlü yazar Dostoyevski’den gelsin… ‘Sadece hayat veren değil, hayat verip hak eden, baba adını taşıyabilir’.

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..