Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '18

 
Kategori
TV Programları
 

Yeni Başlayacaklar İçin: Çukur

Yeni Başlayacaklar İçin: Çukur
 

Çukur’u herkes İstanbul’da sanır ama bilmezler ki İstanbul çukurdadır.

 

Kaç kere izleme imkânım oldu bilmiyorum ama Baba filmini bitirmek nasip olmadı. Kurtlar Vadisi türündeki dizilerden ise tek bölüm dahi izlemedim.

Peki, aynı eksende olduğu söylenen Çukur dizisini neden izliyorum? Onu da izlemiyordum. Ta ki Musa Eroğlu ustanın o unutulmaz türküsü Mihriban’ı Çukur dizisinin görüntüleri eşliğinde izleyene kadar. O bölümün hikâyesi ve o mükemmel türkü adeta sarmaş dolaş olmuş beni izlemeye davet ediyorlardı. Ben de daveti aldım kabul ettim ve üşenmeden 9 bölümü tek tek izledim.

Sadede gelecek olursak- her ne kadar esinlenme var diyenler olsa bile-  emeği geçenler güzel bir iş çıkarmışlar. Geniş oyuncu kadrosundan tabiri caizse döktürenler var elbette. Ben de onların içinden bir buket hazırladım ki benim gibi yeni başlayanlara bir güzellik olsun.

İdris Koçovalı (Ercan Kesal)

Çukur İstanbul’da Koçovalı ailesinin kontrolünde olan bir yer. Duvarlarındaki Çukur evimiz, İdris babamız yazısından da anlaşıldığı üzere mahallenin her şeyi kendisinden sorulan ve raconu kesen kişidir Koçovalı İdris.  Eşi, oğulları ve gelinleri ile birlikte Çukur’da yaşayan ve kendi yaşam felsefesini tüm aile fertlerine kayıtsız şartsız dayatan bir ağır abidir. Oğullarından Kahraman’ı Vartolu Saadettin’in düzenlediği bir pusuda kaybetmiştir. Diğer oğullarından Cumali hapiste, Selim ise babasına hiç güven vermemekte, Yamaç ise on yıl önce evi terk etmiştir.

Yamaç  (Aras Bulut İynemli)

En küçük oğlu Yamaç başından beri babasına hemen her konuda ters düşmüş ve onun kan, barut, ölüm, gözyaşı, pusu gibi unsurlardan oluşan yaşam tarzını reddetmiş, on yıl önce bir büyük kavga sonrasında babasına ne ölüme ne ölüne diyerek evi terk etmiş geceleri pop-rock tarzı şarkılar söyleyen bir kimyagerdir. Ağabeyi Kahraman’ın zamansız ölümü ve babasının başına gelen felç tehlikesi onun Paris’te yaşamakta olduğu balayı ortamından ve çiçeği burnunda eşinden habersiz Çukur’a geri dönmesine neden olur.

Sena (Dilan Çiçek Deniz)

Sena ne yaptığı, nasıl yaptığı belli olmayan, kirasını dahi ödemekte zorlanan, emekli bir emniyetçi ile avukat bir annenin kızıdır. Hayatı boyunca annesi tarafından sevgi görmemiştir. Şimdilik sır perdesi olarak görülen bir olayda ağabeyine zarar verdiği annesi tarafından ısrarla yüzüne vurulmaktadır. Sena’da Yamaç gibi evinden uzakta bir yaşam sürmektedir.

Sultan (Perihan Savaş)

İdris babanın çilekeş eşi. Koçovalı malikânesinin kural koyucusu ve bizzat uygulayıcısı. Gelin ve kız torunların korkulu rüyası.  Kol kırılır yen içinde kalır atasözünün yeryüzündeki örneği. Tek sıkıntısı ortama yeni katılan taze gelin Sena’ya diş geçirememesidir. İdris Baba ve Yamaç, Sultan Hanıma Senaya iyi davranması için ricada bulunurlar ancak aralarındaki soğukluk sürmektedir.

Vartolu Saadettin (Erkan Kolçak Köstendil)

Beni diziyi izlemeye iten oyunculardan biri. Tıklanma rekorları kıran Mihriban kim? Fragmanında olağanüstü bir performans sergileyen bir karakter. Hayat kadını annesinin katledilişini izlemek talihsizliğini yaşayan ve kalan ömründe yüreğinde kin büyüten gizemli bir kişiliktir. Uyuşturucu üretimiyle ayakta durmaktadır. Diziden gelen sinyaller Vartolunun bir eski Çukurlu olduğu ve babasının İdris Koçovalı olabileceği şeklindedir. Yetenekleri ve şivesi ile mükemmel bir oyunculuk sergilemektedir.

Aliço (Rıza Kocaoğlu)

İşte bir mükemmel tipleme daha. Çöplerden kâğıt vb. şeyler toplayarak hayatta kalmaya çalışan eski bir özel harekâtçı. Görevdeyken başından geçen talihsiz bir olay sonucunda mesleğini bırakmak zorunda kalıyor. Meczup görüntüsü altında olağanüstü bir zekâya sahip oluşu Yamaç’In dikkatini çeker. Çetrefilli birçok işte ona yardımcı olur. Rıza Kocaoğlu bu dizide mesleğinin zirvesine ulaşmak üzere. Diziye yeni izleyiciler kazandıracak bir oyunculuk sergilemektedir.

Berber Muhittin (Nebil Sayın)

Koçovalı Mahallesinin berber Muhittin’i. İdris Baba ile çeşitli badireler atlatmış bir eski tüfektir. Gün görmüş, acı çekmiş, racon bilir bir kişiliktir. Şimdilerde berberlikle beraber mahallenin nabzını tutmak, erketeye yatmak gibi görevleri vardır. Mihriban kim fragmanında, Vartoluyu çıldırtan Mihriban türküsünü çalar ve Vartolunun sıktığı kurşunlara kımıldamadan gülümseyerek bakar. Bıyıklarıyla Sam Elliott’u, sergilediği karakter ile Gürkan Uygun’u çağrıştırmaktadır.

Kemal (uğur Yıldıran)

İdris Koçovalı ve ailesi için her şeyi yapabilecek bir keskin nişancı, gözü kara bir tetikçidir. Adamlarıyla beraber Çukura gelerek hesap sormaya kalkan Kumburgazlı Serdarın işaret parmağını İdris Babanın işaretiyle tek kurşunla koparan kişidir. Gerek apaçi tarzı görünümü, gerek performansı ile dikkat çekicidir.

***

Hemen her bölümde türkülerimizden mükemmel örnekler bulunmaktadır. Ayrıca Eypio’nun Çukura özel yapmış olduğu Gömün beni Çukura isimli parça dikkat çekmektedir.

 

 

 
Toplam blog
: 262
: 1569
Kayıt tarihi
: 27.09.07
 
 

Anadolu'nun doğusunda sonradan ismi değiştirilen köylerden birinde zemheri zamanına denk gelen bi..