​ Yeni yüzyılda "insancıl sol" / Siyaset / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '07

 
Kategori
Siyaset
 

Yeni yüzyılda "insancıl sol"

Yeni yüzyılda "insancıl sol"
 

Anadolu ve dünya uygarlığı yeni yüzyıla ‘insancıl sol’ anlayışla taşınmalıdır.

İnsancıl sol, bireyi özne kabul eden bir toplumsallaşma ile yaşamın tüm alanlarının doğallaşması temelinde yükselebilir.

İnsancıl sol, ‘sosyal devlet- demokratik iktidar’ yönteminin ‘ulusal gelişme- küresel dayanışma’ idealiyle bütünleşmesidir.

Bu doğrultuda savaşlar, silahlanma, sömürü, şiddet, bağnazlık, tekelcilik ile ‘küreselleşen’ dengesizlik sorgulanmalıdır.

Ancak bu ‘savunmacı’ direniş, ulusal düzlemden başlanarak ‘yapıcı’ ve evrensel bir sosyal-siyasete doğru etkinleştirilmelidir.

Bunun için, ‘yurttaşlık’ bilincindeki barışçıl bir ulusalcılıkla, dayanışmacılık çerçevesinde ilerlemeci bir inanış iklimi geliştirilmelidir.

Anadolu’nun diline de, düşüncesine de, eylemliğine de bu, yaraşır…

İnsancıl sol, aile bütünlüğüne özen gösteren, feodal organizasyonlar yerine halkımızı eğitim, sağlık, ulaşım ve alt yapısal hizmetlerin kalitesiyle ‘sağlamlaştırmaya/güçlendirmeye’ önem veren bir yaklaşımdır.

İnsancıl sol, devletin güçlendirilmesinin yolunun halkımızın güçlendirilmesinden geçtiğini kabul eder.

İnsancıl sol, birikim ve bölüşümün çelişkisinden üretkenliğin dirliğine; plan ve piyasa kavramlarının çatallaşmasından, kaynak kullanımı ve dağılımında katılımcılığın uzlaşmasına geçiştir.

İnsancıl sol, bireylerin ve toplulukların siyasal haklarını sosyal-ekonomik hakları ile bağdaştırmak, rejimlerin olağanlaşma/ sistemlerin normalleşme potansiyeline saygılı olmayı uluslararasında bağıtlamak demektir.

Bu, bütün coğrafyalarda; demokrasilerin halkla bütünleşmesi, halkların toplumsallaşması, sürdürülebilir yaşamın insanileştirilmesidir de…


Not: İnsancıl Sol haber yorum ailesi olarak tüm Milliyet blog yazarları ve okurlarının, değerli MB ekibinin ve halkımızın bayramını içtenlikle kutlar, bayramın, insanlığa ve Türk ulusuna barış ve esenlik getirmesi ve yarınlarımızın mutluluklar ve umutlarla dolu olması dileğiyle sevgiler ve saygılar sunarız.

(*): 12 Kasım 1999. Cumhuriyet gazetesi

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..