Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '12

 
Kategori
Otomobil
 

Yerli Otomobile bir adım ileriden başlamak !

Yerli Otomobile bir adım ileriden başlamak !
 

Sayın başbakanın hakkını yememek lazım. Yaşadığımız bunca gaile arasında bize özlemini çektiğimiz bir şeyi verdi: Gelecek ufku... Şimdiye kadar yalnızca Demirelli yıllarda gördüğümüz muğlak " Büyük Türkiye sloganı " yanında çerçevesi daha iyi belirlenmiş, sayısallaştırılmış hedeflerden bahsediyoruz. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, her türlü silahımızı kendimiz üretmemiz, yerli otomobil ve 2050'lerde küresel güç olma hedefi gibi..

Bu hedefler arasında en kolayı yerli otomobil gibi görünmektedir. Çünkü 60 yıllarda " Devrim Otomobili " ile başlayan, montaj sanayii ile devam eden, bu arada parçalarının çoğu yabancı kökenli olsa da " Anadol " tecrübesini yaşayan ülkemizde dünya çapında kaliteli üretim yapan bir yan sanayi, artık kendi dizaynını yapan ve sıfır hatalı üretim gerçekleştiren bir montaj sanayii var. Bunun yanında Otokar, BMC gibi otomativ firmaları tamamen yerli üretim yapıyorlar.

Geldiğimiz bu seviyede artık çok pahalı ve kıt bir yakıt haline gelen benzin tüketen ve dünyada yüzlerce çeşidi olan benzin motorlu otomobil üretmek yerine cesur bir karar alarak ve çok güçlü bir şekilde elektrikli otomobilden başlamalıyız. Eğer mevcut teknolojiyi de geliştirerek normal bir benzinli otomobil fiyatına satılan, tek bir sarjla 500 km.gidebilen bir yerli otomobil yapabilirsek amiyane deyimle " Voliyi gözünden vurarak " dünyada başa güreşebiliriz. Böylece herşeyiyle başkasının, montaj araba ihraç edip, 20-30 milyar dolarlarda gezinmek yerine 100-150 milyar dolarlık otomativ ihracatı yapabiliriz.

Tabii bunun için de bu işe cesurca girişecek " Bir mangal yürek " , benzinde " tatlı vergilerden " vazgeçecek bir maliye politikası ve sonuna kadar gidecek bir devlet desteği gerekiyor.

Yerli otomobilde bir adım önden başlamak için yekililerden bu girişimleri  bekliyoruz....

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..