Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '11

 
Kategori
Eğitim
 

YGS başvurularında son hatırlatmalar

2011 YGS başvuruları 19 Ocak Çarşamba günü sona eriyor. Aslında bu konunun daha önce ele alınması gerekiyordu, fakat Milliyet.com.tr'deki köşemizin teknik hazırlıklarının tamamlanma süreci bu yazımızın biraz gecikmesine neden oldu. Her ne kadar çok az bir süre kaldıysa da bazı konuları hatırlatmanın yararlı olacağı kanaatindeyim. 

YGS'ye kimlerin başvurabileceği ve nasıl başvurabileceğine dair açıklamalar bu konunun ele alındığı haber metinlerinde yer aldı. Biz bu konulara değinmekten çok haber metinlerinde yer almayan daha spesifik konularına değineceğiz. 

Öncelikle şunu hatırlatmalıyım ki, her ne kadar basında YGS başvurusu olarak yer aldıysa da, aslında bu süreç ÖSYS yani Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sitemi'ne dahil olma işlemidir. YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ise üniversiteye geçiş sistemi olan ÖSYS sınavlarının ilk basamağıdır. İşte bu kavram karmaşası özellikle eski meslek lisesi mezunlarının bu süreci kaçırmalarına neden olabilmektedir. 

Zira bilindiği üzere mesleki teknik ortaöğretim mezunları sınavsız olarak alanları ile ilgili önlisans programlarına (açıköğretim önlisans programları dahil) geçiş yapabilmektedirler. Bu süreç YGS başvuru süreci olarak ifade edildiğinde sınava girmeden sınavsız geçişle önlisans programlarına geçiş yapmayı düşünen mesleki teknik ortaöğretim mezunları bu sürecin kendileriyle alakalı olmadığını düşünebiliyorlar. Oysa sadece sınavsız geçiş hakkını kullanacak olan mesleki ve teknik ortaöğretim mezunları da 2011-ÖSYS sürecine kendilerini dahil etmelidirler. Bu da basında YGS başvurusu olarak da yer alan ve 19 Ocak tarihinde sona erecek olan 2011-ÖSYS'ye başvuru yapmakla mümkün olmaktadır (Bankaya ücret yatırılırken sadece sınavsız geçişe başvuru yapılacağı ifade edilerek 10 tl yatırılacak ve en yakın ortaöğretim/lise müdürlüğüne gidilerek kayıt işlemi tamamlanacaktır). Bu konunun gözden kaçtığını tercih danışmanlığı yaptığımız tercih dönemlerinde sınavsız geçiş tercihi yapma isteği ile ofisimize gelip, sorduğumuzda başvuru döneminde başvuru yapmadığını öğrendiğimiz adaylardan biliyoruz.... 

Bir diğer konu, askeri okullara (askeri akademiler ve astsubay meslek yüksek okulları) müracaat etmek için de 2011-ÖSYS'ye başvuru yapmak gerektiğiyle birlikte başvuru sırasında doldurulan "Aday Bilgi Formu"nun ilgili yerine (madde 21) bu isteğin işeretlenerek belirtilmesi. Tercih dönemlerinde başvuru sırasında bu işaretlemenin yapılmadığı halde askeri okulların mülakat ve sınavlarına başvuru yapılıp yapılmayacağını dair sorularla da karşılaşabilmekteyiz. Bu işaretlemeyi yaparak askeri okullara müracaat etmemeniz bir kayıp oluşturmaz fakat işaretlemeyi yapmayıp sonradan başvuru yapmayı düşündüğünüzde sıkıntı yaşayabilirsiniz... Yine polis meslek yüksekokullarında okumak isteyen adaylar da 2011-ÖSYS'ye başvurmalı ve YGS'ye girmelidirler. Polis meslek yüksekokulları için başvuru sırasında "Aday Bilgi Formu"nda herhangi bir işaretleme yapmak gerekmiyor. 

Bazen de, yetenek sınavıyla öğrenci alan üniversite programlarına müracaatın bizzat üniversiteye yapılması ve üniversitece yetenek sınavı yapılmasından dolayı ÖSYS'ye yani üniversiteye giriş sınavlarına girmek gerekmediği zannedilebiliyor. Oysa ki, yetenek sınavı ile öğrenci alan yüksek öğretim programlarına başvurabilmek için de YGS'ye (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) başvurmak, sınava girmek ve en az 180 puan almak gerekiyor. 

Üniversite mezunları veya üniversitede okumakta olanlar da ikinci bir üniversite diplomasına sahip olma düşüncesi ile açıköğretim okumak istiyor ve bu amaçla YGS'ye başvurmayı düşünüyorlar. Oysa ki bu durumda olan kişiler herhangi bir sınava girmeden de ikinci üniversite olarak açıköğretimin kontenjansız programlarına kayıt yaptırabilmekteler. Bu başvurular her yılın kasım ayında açıköğretim bürolarında yapılmaktadır. Bu kapsamdaki adayların (üniveriste mezunu ya da okumakta olanlar) sınavsız olarak açıköğretimin kontenjansız programlarına kayıt yaptırmaları ile sınava girerek tekrar yerleşmeleri (açıköğretimin kontenjansız programlarına) sonucu kayıt yaptırmaları arasında sadece harç fiyatlarında küçük bir fark oluşuyor. Örneğin 2010 yılında sınava girmeden kayıt yaptıranlar ile, sınavla yerleşerek kayıt yaptıranlar arasındaki harç fiyatı farkı (dönemlik) 40 tl idi (sınavsız kayıt yaptıranlar 40 tl fazla ödüyor). Bu bilgiler ışığında karar üniversitede okuyan ya da mezun durumunda olan adayların... Zira YGS'ye girerek 140 puan barajını aşmak koşulu ile açıköğretimin kontenjansız programlarına kayıt yaptırabilecekleri gibi (tercih döneminde tercih ederek ve yerleşerek), kasım ayında ikinci üniversite olarak da kayıt yaptırabilirler. 

Bazen de önlisans (2 yıllık) mezunu olup da çalışmakta olanlar derece ve kademe pozisyonlarında bir değişiklik oluşturmak düşüncesi ile açıköğretimin kontenjansız lisans (4 yıllık programlar) programlarına kayıt olma düşüncesi ile ÖSYS'ye başvurarak YGS'ye girmeyi düşünebiliyorlar. Oysa ki, her önlisans mezununun sınavsız olarak açıköğretimin kontenjansız lisans programlarına devam etme (sınavsız dikey geçiş) hakkı bulunuyor ve bu devamlar çoğu zaman 3. sınıftan devam etmek süretiyle 2 yılda tamamlanabiliyor (bazen 1 veya 2 dönem uyum programına alınabiliyorlar). Bu konumdaki adaylar hangi önlisans programlarından açıköğretimin kontenjansız hangi lisans programlarına geçiş yapabileceklerini açıköğretim bürolarından öğrenebilirler. Bu başvurular da yılın ekim ayının ikinci yarısında başlamakta ve açıköğretim bürolarında yapılmaktadır, bu süreç basın ve internetten takp edilmelidir. 

Son olarak hatırlatmalıyım ki, adaylar için ÖSYM şifreleri çok daha önemli hale gelmiştir. Zira adaylar sınav sonuçlarını öğrenirken bile ÖSYM şifrlerine ihtiyaç duyacaklardır. Bununla birlikte adaylar ÖSYM şifresi ile tercih döneminde tercihlerini de kendileri bildirebilmektedir. Adayların büyük bir kısmının bu şifrelerini unuttuklarını veya şifrelerinin yazılı olduğu kağıdı kaybettiklerini gözlemlemekteyiz. ÖSYM şifresi, 2011-ÖSYS'ye başvurusu tamamlandığında adaya verilen belgede yer almaktadır. Aday bu belgeyle şifreyi saklayabileceği gibi, bu şifreyle sisteme girerek (osym.gov.tr adresinden) şifresini kendi belirleyeceği ve unutmayacağı bir şifreyle de değiştirebilir. 

Her adayın hayalini kurduğu üniversite programını kazanması dileklerimle, sevgiyle kalın... 

Sinan ÇAĞIRAN
Rehberlik Uzmanı 

Face Sayfası: http://www.facebook.com/pages/Psikolojik-Danisman-ve-Rehberlik-Uzmani-Sinan-Cagiran/160126460675495 

 

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..