Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '11

 
Kategori
Haber
 

YGS Skandalı

YGS Skandalı
 

Sistem sakat, nasıl olur da merkezden adayın adına sınav kitabı gönderilebilir. Yanlış buradan başlıyor. İyi, zaten şaibeli olan sınav yönetim merkezi, kendi istedikleri isim listesine özel olarak soru kitapçığı gönderiyorsa ne olacak! 

Haber : 

ÖSYM den, YGS’de 20’den fazla sorunun iki ayrı şifreye göre çok rahat çözülebildiği iddiası üzerine yapılan açıklamada, basına verilen soru kitapçığının hazırlanma şekli savunularak, “Bu soru kitapçığının herhangi bir adaya verilmesi söz konusu olmadığından, doğru cevabın bulunduğu yer değiştirilmeden sadece yanlış cevap seçeneklerinin yerleri değiştirilmiştir. Bu soru kitapçığı sınava giren hiçbir adaya verilmemiştir” denildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise, konuyla ilgili inceleme başlattı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in de, bugün 11.00’de basın toplantısı düzenleyerek adayların kullandığı soru kitapçıkları ve cevap anahtarları üzerindeki şifrelemenin nasıl yapıldığına dair bilgiler vereceği belirtildi." (02:30 | 02 Nisan 2011-Mlliyet.com) 

Aslında sınav merkezi de hangi adaya hangi kitapçığın verileceğini bilmemeli. Oysa şimdi ki sistemde tam tersi oluyor kime ne sorulacağını ÖSYM merkezi biliyor. Suistimale çok açık ve de bu kitapçıklar gizli zarfla gönderiliyor. Yani bir usulsüzlük veya su-i istimal yapılacaksa kimse farkına varmasın diye mi böyle kişiye özel sınav zarfı uygulamaya konuluyor; anlamak mümkün değil. 

Diyelim ki kendisine bazı taraflardan öğrenci listesi verildi, bunların adına özel kitapçık gönderilemeyeceğini kim garanti edecek. Bu gizli özel soru kitapçığında ki şikeyi isbatlamakta mümkün değildir. Dolaylı yoldan önceden haberleşilmeyeceği nasıl bilinecek. Hatta çözülmüş cevap kağıdı bile içine konulabilir çünkü zarfı adayın kendisi açıyor. 

Kişiye özel soru kitapçığı hazırlanması kadar şaibeli yöntem olmasa gerek. Sınav merkezinin yani soru hazırlama komisyonunun üyelerinin veya gönderici-paketleyicilerin hangi adaya hangi soruların sorulacağını öğrenme-bilme imkanlarının olmaması gerekir. 

Şimdi soru kitapçıklarının alayı int'ten yayınlanacak mış ne anlamı var. Neyi kime nasıl özel işlem yapılmış, anlaşılmaz.; bilinçli olarak gizlilik anlaşılacak. Şifre tiyoları bir şekilde adaylara iletildiyse nasıl anlaşılacak. 

Zaten bu gizlilik başlı başına bir usulsüzlüğün kokusunu taşımaktadır. KPS'de de herkese şifre verilip kimse kimsenin sınav sonuçlarını görmemesi sağlanmaktadır. Bu durum aslında bir şüphe ve manipülasyonu gizlemek için midir. Diyelim ki toplumda -çevresinde soruları yapamayacak birinin sınavda bir şekilde yüksek puan almasını. Sınav sonuçları düşük olmasına rağmen işe yerleştirilmiş olması halinde, kimsenin öğrenmemesini sağlamak için midir? Sınav sonuçları da aleni olmalıdır. 

Sınav soruları sınav başında toplu olarak gözlemci ve adaylar huzurunda açılmalı, sınav sonunda aleni olmalıdır. Aksi halde şüpheler ve hinliklerin olabileceği, herkesin aklına gelebilir. 

Muhafazakarlık politikaları bu durumlara mı gelmeliydi, helal derken haramlık mı işlemeliydi. Henüz önceki şaibeler açıklığa kavuşmazken, hırslarını dizginleyemeyenlerin Allah'tan korkuları sahte midir. 

http://blog.milliyet.com.tr/YGS_Sifreli_Olunca/Blog/?BlogNo=299997 

 

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..