Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '07

 
Kategori
Danışmanlık
 

Yöneticilere Öneriler - 1

Yöneticilere Öneriler - 1
 

Nasıl yazıyorsunuz? diyorlar, "bilmiyorum ama hızlı" diyorum. Neden yazıyorsunuz diyorlar? “yazmazsam unutacağım ve bildiklerimin kimseye faydası olmayacak” diyorum. Genellikle gündeme ilişkin (Saddam vb.) duygu ve düşüncelerimi anlatan yazılar yazmayı tercih etmiyorum.(Daha çok konuşuyorum) Benim için yazdıklarımın yıllar sonrada okunabilmesi, güncelliğini koruyabilmesi önemli.

Şimdi gelelim önerilerimize;

Önce kendimizi yönetelim

1. Yapıcı eleştirileri olumlu algılayabilmemiz lazım. Her eleştiride savunmaya geçmemeli, bu eleştirilerden birşeyler öğrenmeye ve kendimizi geliştirmeye çalışmalıyız. Hatalarımızdan ders çıkaralım. Çok sevdiğim bir söz: her problem bir fırsattır, eğer siz onların üzerine gitmezseniz onlar sizi mutlaka bulurlar.

2. Yaptığınız işlerin ve altınızda çalışanların sorumluluğunu almak zorundasınız. Problemleri astlara yıkmak yada kötü sonuçları onlara mal etmek asla kabul edilemez. Yapılan hataları iyi değerlendirmeli gerçekçi olmalısınız. Ben askerdeyken komutanım söyledği bir sözü hiç unutmam: Mazeret göz(!) gibidir, herkeste bir çift vardır. Bana mazeret getirmeyin. Umarım mesaj anlaşılmıştır.

3. Kurbağaların hikayesini hatırlayın. Bir tanesini kızgın suya attığınızda fırlayıp kaçıyor diğerini soğuk suya koyup yavaş yavaş suyu ısıttığınızda haşlanıyor. Her zaman enerjiniz ve umudunuz olmalıdır. Böylelikle olağanüstü durumları olağan algılayabilir ve sıkıntıları aşabilirsiniz. Siz her halukarda astlarınızın gülen ve pozitif yüzü olmalısınız. İmam-cemaat sözünü hatırlayın.

4. Şahsınıza münhasır bir yönetici olduğunuzu unutmayın. Kimse kimseye benzemez, sizde benzemek zorunda değilsiniz. Size ait iyi olan özelliklerinizi, yeteneklerinizi işinizi iyi yapmak için kullanın.

5. Etik olmak ve davranmak önemlidir. Çocukluğumuzdan itibaren ailemizin ve/veya okullarımızda verilen ahlak derslerini ciddiye alın. Vicdanınızı dinleyin ve bırakacağınız iyi ve kötü izlerle hatırlanacağınızı unutmayın. Birçok iş kolunda prestij en önemli unsurdur ve gerçekten kaybetmeye değmez. Dürüst olun.

6. Aptalca dalmayın ama akıllıca risk almayı bilin. İnsanların %90’ı yaptıkları şeylerde kendilerini ortalamanın üstünde görürler. Siz mutlaka güvenlik sınırında kalarak davranın.

7. Astlarınızı olasılıklar denizinde boğulmaya bırakmayın. Onlar için hem bugünü hemde geleceklerini olabildiğince netleştirmeye çalışın. Amerika’lıların hoşuma giden bir hikayesi vardır: Öğretmen bir balkabağı tohumunu havaya kaldırıp sormuş ne görüyorsunuz diye herkes balkabağı tohumu demiş. Öğretmen ise “bense bu tohum ile yapabileceklerimizi, fırsatları görüyorum” demiş. Kıssadan hisse, bir insanın gelecekte ne faydalar sağlayabileceğini görmek ve ona göre pozisyonlar belirlemek önemlidir.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..