Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Yöneticiniz “Ali Cengiz Oyunu” yapıyorsa

Yöneticiniz “Ali Cengiz Oyunu” yapıyorsa
 

Bazen yöneticiler bir kişiye yetki vermemek için çeşitli taktikler uygularlar. Ve üstelik bu taktiği projeleri yada kişilerin kariyerini sabote etmek için kullanırlar. Bu tip bir yarıştan nasıl kurtulursunuz?

Belki televizyonda seyretmişsinizdir belkide kendiniz yapmışsınızdır. Bir piknik oyunu vardır: Önce çift olursunuz, sonra ayaklarınızı birbirine bağlarsınız ve koşma yarışı yaparsınız. Oldukça komik görüntüler çıkar ortaya.

Bu tip yarışmalar pikniklerde eğlenceli ama iş ortamlarında tehlikelidir çünkü birlikte hata yapma olasılığı yüksek bir çift kasıtlı olarak bir araya getirilmiştir. Eski bir çatışmayı tekrar su yüzüne çıkarmak, kimin yönetici olduğunu özellikle belirsiz bırakmak, organizasyonel tansiyonu yükseltmek, yada prim için çekişme yaratmak vb. malzemeyi yönetici akıllıca kullanarak ya projeyi sabote etmeye çalışır yada bu kişilerin kariyerini.

Bu tip yarışlarda genellikle başarıdan tüm yarışmacılar sorumlu tutulurlar. Böylelikle çatışma içinde zorla başarmaya çalışınılır.

Eğer siz böyle bir yarışta değilseniz çevrenize şöyle bir bakın.

Hiç hoşlanmadığım ve başarısız olduğunu bildiğim bir kişi zorla ekibime verilmiş ve işbirliği yapmam istenmişti. Böyle şeyler bazende şirketin kendi iç kültüründen kaynaklanabiliyor. “Ben sevmediğim kişilerle çalışmak zorunda bırakılıyorsam bende başkalarını aynı durumda görmekten memnun olurum” düşüncesi çok tehlikeli. Özellikle sizin başarınız yöneticinizin başarısını gölgelemeye yetecek ölçüdeyse.

Diyelimki böyle bir duruma düştünüz ne yapacaksınız?

Partnerinize durumu açıklayın

Beraberce bu durumu masaya yatırmalı ve konuşmalısınız. Eğer sizlerii zor durumda bırakmak için, birileri sizi bir araya getirmişse bunu tersine çevirebilirsiniz.

Durumunuz ile ilgili hemfikir olun

Sizi bu şekilde bir araya getiren kasıtlı yaptıysa ya işinizi bozmak yada kariyerinizde yara açmak istiyordur. Eğer bilerek yapmadıysa bu durumu nasıl lehinize çevirebileceğinize ortaklaşa karar verin. Önemli olan gerçekte neyin olup bittiğinde karşılıklı hem fikir olmanızdır.

Yardım isteyin

Eğer siz çözemiyorsanız yardım isteyin. Sizi bu duruma getiren yöneticinizin üzerindeki bir yönetici yada etkili başka biri size yardım edebilir. Kasıtlı olarak kötü duruma düşürüldüğünüzü hissettiğinizde bir başka yöneticiden destek istemek gayri ahlaki değildir.

Eğer bu şekilde yapamıyorsanız diğer olasılıkları değerlendirin

Eğer bir şeylerde anlaşmıyor ve olumlu bir gelişme sağlayamıyorsanız profesyonel olun. Sizin yaptığınız işin kasıtlı sabote edilmesi yada kariyerinizin kasıtlı olarak zarar görmesi yerine iş değişikliği daha iyi bir çözüm olabilir. Pes edin demiyorum ama başarısız olmaktansa başarılı olacağınız başka bir bölüme geçmek yada iş değiştirmek alternatifi iyi bir çözüm olabilir.

Özellikle büyük organizasyonlarda, yaşı geçkin yöneticiler pozisyonlarını koruyabilmek için tecrübelerine ve zekalarına dayanarak bu tipte taktikler geliştirebiliyorlar. “Herkes kendince haklıdır” a inanmıyorum ve “ali cengiz oyunlarının” bir sonuç vermeyeceğini düşünüyorum.

Sizin yaşadığınız Ali Cengiz Oyunları olduysa bu yazıya yorum olarak paylaşırsanız sevinirim.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..