Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yönetimde adaletli olmak

Yönetimde adaletli olmak
 

İşyerinde kendinize yakın hissettiğiniz kişileri kollamak sık rastlanan bir yönetici hastalığıdır. Kendi sekreterinize, yanınızdaki asistanınıza, akrabalarınıza, milliyetinizden olanlara veya kimilerine de cinsiyetine göre ayrıcalık tanınır, ya da onlar o ayrıcalığı yöneticilerden yavaş yavaş koparırlar.

Adam kayırma, Türkiye'de bir çok alanda, özellikle de politikada yaygın şekilde yapılan bir davranış tarzıdır. Herkes kendi partilisi ya da hemşehrisiyle iş yapmaya çalışır. Oysa adaletli davranıp Sezar'ın hakkını Sezar'a verseniz, bundan hem kurumlar, hem çalışan, hem de Türkiye karlı çıkar.

Kişinin rengine, diline, ırkına, cinsiyetine göre puan vermek, asla yapılmaması gereken bir hatadır. Birilerinin hak etmeden tercih edilmesi, diğerlerinin motivasyonunu düşürür. Bedavadan gelen puanlar, onu alan bir insana hayır getirmediği gibi kişiyi yağcılığa alıştırır ve giderek dalkavuklaştırır. Dalkavukların kayrılması dürüst ve doğru çalışan için büyük haksızlıktır, olay tahammül edilemez durumlara geldiğinde kurum bu insanları kaybeder.

Hiçbir surette akrabanıza, dostunuza veya başka yakınınıza şirket kriterlerini çiğneyen payeler vermeyin. Çalışanların arasındaki adalet dengesini koruduğunuzun herkes tarafından görülmesi gerekir, bunu mutlaka sağlayın. Böylelikle işletmeyi kendi kendine çürütecek kötü alışkanlıklardan arındırmış olursunuz.

Unutulmamalıdır ki, bilgi ve beceri sahibi olanların değil, torpillilerin, yağcıların el üstünde tutulduğu bir işletmenin başarılı olması mümkün değildir. Dolayısıyla, yöneticilerin, firmalara fırsat eşitliğini yerleştirip herkesin önünü açması gerekir. Ancak böyle hakkaniyete dayalı yönetim anlayışı olan firmalar kendi yöneticilerini yetiştiren başarılı kurumlar haline gelirler.

 
Toplam blog
: 22
: 1349
Kayıt tarihi
: 17.02.07
 
 

12 yıldır ilaç sanayinde çalışıyor ,çok sevdiğim mesleğimde yönetici olarak işime devam ediyorum. Bi..