- Kategori
- Gündelik Yaşam
Yöresel ekşili çorba
K.Maraş'lıyım ve dillere destan K.Maraş yemeklerini zaman içinde ve elimden geldiğince burada tanıtacağım.
Bugün benim evdeki akşam yemeği menüm:
Ekşili Çorba / Bezelye / Pirinç pilavı / Marul salatası / Meyve
Malzemeler;
1 su bardağı aşurelik buğday, ( bizim buralarda döğme derler )
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 orta boy patlıcan
1 çorba kaşığı domates salçası
3 diş sarımsak
1/2 su bardağı sumak ekşisi
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
Yeterince Tuz
1. Aşurelik buğday (döğmeyi) ve nohudu akşamdan 5 su bardağı su ile ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzün ve 5 bardak su ekleyip düdüklü tencerede 30 dakika pişirin. 1/2 (yarım) su bardağı sumak ekşisini 1 bardak su ile inceltin.
2. Mercimeği yıkayıp süzün, nohut ve buğday karışımına ekleyin. Mercimekler/nohut ve buğday iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Patlıcanın kabuğunu soymadan küçük küp şeklinde doğrayın. Tuzlu suda 15 dakika bekletin. Sıkarak sudan çıkarıp ocakta kaynayan karışıma ekleyin.
3. Sumak ekşisini tencereye karışımın üzerine ekleyip kaynamasını bekleyelim, kaynatıkça üzerinde oluşan köpükleri alılım. Bu şekilde 10 dakika orta ateşte kaynatıyoruz.
4. Sarımsağı ezerek tavada yağ ile kavurup içine salçasını ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Sonra nane ve pulbiberini ekledikten sonra sosumuzu çorbamızın üzerine döküyoruz, çorbamız servise hazır. (afiyet olsun)