Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '21

 
Kategori
Güncel
 

Youtuberlar Vergi Sorunu

GENÇ GİRİŞİMCİ YOUTUBER VE İÇERİK ÜRETİCİLERİ VERGİ SORUNUNA ÇÖZÜM BEKLİYOR.

Maliye Bakanlığı genç Youtuber, Bilgisayar Programcısı ve İçerik Üreticilerini fahiş vergi cezaları ile cezalandırıyor, şirket kurma zorunluğu getiriyor. Birçok genç girişimci Türkiye’yi bu nedenlerle terk etmek istiyor.

 

Türkiye’de son yıllarda özellikle genç girişimciler başta Youtube gibi platformlar olmak üzere internet üzerinden içerik üretmektedirler.  Bu içerikler başta Türkiye olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden izlenmektedir. Bu içerikler Türkiye’nin yurtdışında tanıtılmasına da katkı sunmaktadırlar. Örneğin Youtube da Türkiye’nin turistik bölgelerini anlatan video içerik üreticilerinin videoları yurtdışında milyonlarca izleyici tarafından izlenmektedir.

 

Bilgisayar programcıları ve yazılımcılar da yeni uygulamalar geliştirmekte ve yeni web sayfaları tasarlamaktadırlar. İçerik üreticilerinin en önemli gelirleri arasında kendi uygulamaları ya da web sayfalarında Google ve diğer arama motorları ile yapmış oldukları anlaşmalar sonucunda elde ettikleri reklam paylaşım gelirleri yer almaktadır.

Özellikle İletişim Fakültesi öğrencileri ve mezunları arasında çok sayıda yeni girişimci Youtube ve benzeri platformlar üzerinden içerik üreterek yayın yapmaktadırlar. Bir örnek vermek gerekirse Türkiye’de birçok içerik üreticisi Youtube ‘a içerik üretmekte ve Youtube üzerinden açmış olduğu kanallara yüklemiş oldukları içerikler tüm dünyaya servis edilmektedir. Bunun karşılığı olarak da Youtube kanalında yayınlanan reklam gelirlerini Youtube içerik üreticileri ile paylaşmaktadır. Türkiye kökenli birçok Youtube kanalı Türkiye dışından da izlenmektedir. Bu kanalların sahipleri olan Türkiye’de yerleşik içerik üreticileri yurtdışından da Türkiye’ye döviz girişi yapılmasına katkı sunmaktadırlar.

Ancak son dönemde Youtube ve diğer platformlara içerik üretenlerin başı Maliye Bakanlığı ile dertte. Maliye bakanlığı, Youtube kanalı olan kişileri banka hesapları yoluyla takip etmekte ve bu kişilere şirket kurmadıkları gerekçeleri ile fahiş vergi cezaları kesmektedirler.  Youtube üzerinden yapılan ödemeler Google İrlanda şirketi tarafından içerik üreticisinin kişisel banka hesabına yapılmaktadır. Maliye bakanlığı da bu banka hesaplarını kontrol ederek ilgili kişilere vergi cezaları göndermektedir.

Youtuberlik ve İçerik Üretmek Serbest Meslek mi Ticari Faaliyet mi?

Youtube ve benzeri platformlar da içerik üretilerek yapılan yayınlardan elde edilen gelirlerin reklam geliri mi olduğu yoksa serbest meslek kazancı mı olduğu konusunda da vergi dairelerinin farklı görüşleri bulunmaktadır. Bazı vergi daireleri bu gelirlerin doğrudan ticari kazanç içeren bir reklam geliri olduğunu iddia ederek bu kişilere şirket kurma zorunluluğu getirmekte ve bu kişileri vergi mükellefi yaparak vergilendirmeye çalışmaktadır.

Ancak diğer bir görüşe göre ise gelir vergisi kanununa göre bu kişiler  27 Mayıs  2020  tarihinde yayınlanan  Gelir Vergisi tebliğinin  3.maddesi  b fıkrası gereğince  yıllık 600 .000 TL’ye kadar olan gelirlerinde gelir  vergisinden muaftırlar.  b) İstisna kapsamına; şiir, hikâye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserler ile ihtira beratları girmektedir. (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/05/20200527-10.htm)

Cumhurbaşkanlığının 1 Ocak 2019 tarihli 476 sayılı kararına göre internet reklam gelirlerinden %15 oranında  vergi kesileceği karara bağlanmıştır.

İnternet ortamında reklam hizmeti veren veya bu hizmetlerin verilmesine aracılık eden tam ve dar mükellef gerçek kişilere yapılan ödemelerde vergi kesintisi oranının %15 olarak uygulanması

Youtube gibi platformlara içerik üreterek ve bu içeriklere Google tarafından reklam yayını yapılarak elde edilen kazancın ticari bir faaliyet konusu olduğu tartışmalıdır. Bu içerik üreticileri Google ve diğer arama motorlarından gelen reklamları otomatik olarak kendi kanal ya da platformlarında yayınlayarak aslında reklam yayınlanmasına sadece aracılık etmektedirler. Doğrudan kendileri sponsor ya da doğrudan tanıtım içeren reklam alsalar bu ticari faaliyet olarak değerlendirilebilir. Ancak genellikle bu kişiler reklamların yayınlanmasına sadece aracılık etmektedirler.

Özellikle Youtube gibi platformlara içerik üreten kişilerin yıllık 600.000 TL’ye kadar olan gelirleri, serbest meslek erbabı olarak değerlendirilerek bu kişilere şirket kurma zorunluluğu getirilmesinden vazgeçilmesi kanaatimce daha uygun olacaktır.

ŞİRKET KURMA ZORUNLUĞU İÇERİK ÜRETİCİLERİNİ CAYDIRIYOR

Birçok genç girişimci, şirket kurma zorunluğu getirilmesi, vergi cezaları vb nedenlerle hayata yeni başladığı bir dönemde ülkesine küsmekte ve yurtdışına giderek ya da içerik üretmekten vazgeçerek umutsuzluğa kapılmaktadır. Hayata yeni başlayan genç girişimci içerik üreticileri ve bilgisayar programcılarının ülkelerine küsmelerini önlemek adına bir dizi tedbir acil olarak hayata geçirilebilir. Birçok genç girişimci şirket kurma maliyetleri, %40’a varan oranlarda gelir vergisi mükellefiyeti ve yüzde 18 oranında KDV, damga vergisi ve stopaj, muhasebeci giderleri gibi nedenlerle şirket kurmanın çok maliyetli olduğunu ve elde ettikleri gelirlerin bu giderleri karşılamayacağını düşünmektedirler.

İÇERİK ÜRETİCİLERİ %15 YA DA %20 SABİT BİR VERGİ ÖDEYEBİLİRLER

Çözüm önerisi olarak Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı daha önce yayınlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi kapsamında Örnek olarak yıllık geliri 50.000 TL ve üzeri olan genç girişimcilerden sabit olarak şirket kurulmasına gerek olmadan %15 ya da %20 oranında bir gelir vergisi keserek bu genç girişimcileri teşvik edebilirler.

Bu konuda Cumhurbaşkanlığını, Maliye Bakanlığını, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını İletişim Fakültesinde çalışan bir akademisyen olarak harekete geçmeye davet ediyorum. Genç girişimci içerik üreticileri ve bilgisayar programcıları konu hakkında devlet büyüklerimizden yardım talep ediyorlar.

Dr.Öğr.Üyesi Ekrem ÇELİKİZ

İbn Haldun Üniversitesi

İletişim Fakültesi

 

 

 
Toplam blog
: 19
: 19663
Kayıt tarihi
: 17.09.11
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi 2006 mezunuyum. İstanbul Üniversitesi'nde Radyo,Televizyo..