- Kategori
- Kültürler
Yukata giydim çay içtim...

''Japon hanımlarsizi görseler çok kıskanırlardı.'' Beş hafta süren kimano giyme kursunun sondan bir önceki dersinde artık kemerlerin fiyonklarını da mükemmel bir şekilde baglamayı becerebildiğimiz de kurs öğretmenimizin söylediği bu sözler hepimizin yüzünde tebessüm oluşturdu.
Kimanoyu bilmeyen yoktur hem japon kadınlarının, hemde erkeklerinin giydiği özel T şeklinde ki giysi ve de çok pahalı. Genelde ülkemiz de satılan ve bizlerin de Kimano dediğimiz Pamuklu kumaştan yapılan Japonların YUKATA dediği yazlık veya bornoz olarak kullanılan Kimano çeşidi.
Size Kimano dan ziyade son dersimiz de YUKATA larımızı giydikten sonra katıdığımız çay seramonisinden ve Japonların çay içme kültüründen bahsetmek istiyorum. Gerçek bir çay tiryakisi olduğumdan çay ile ilgil törene şartlarımı zorlayarak katıldım.
Japonlar tüm işlerinde olduğu gibi çay içme ve ikram etmeyi de büyük bir zerafet, saygı ve estetikle adeta bir ayin havasında yapıyorlar.
Ayakkabılarımızı çıkararak girdiğimiz mekanda (erkekler silahlarını, kadınlar tüm ziynet eşyalarını çıkararak girerlermiş) dizlerimizin üzerine oturarak beklemeye başladık. (Oturuş sırasında bir hiyerarşi var hemen, hemen tüm Asya ülkelerinde olduğu gibi ) Önce bize tatlı ikram edildi. Tatlılar küçük parçalara ayrılmış, neredeyse tek lokmalık. Tatlıları elimizle alarak çay ikramına başlanmadan önce büyükten küçüğe doğru sırayla yedik. Bir taraftan da çay hazırlanıyordu. Çay ikramı yapılan kaseler mevsime göre değişiyormuş, her mevsim farklı kaselerde ikram ediliyormuş.
Kama (Çaydanlık)'dan bizim cezveye benzeyen tahtadan yapılmış bir araç yardımıyla sıcak su chawan (çayın ikram edildiği kase)'a konularak chasen(Çayı karıştırmak için kullanılan bambu fırça)ile yıkanıyor ve o su boşaltılıyor. Sonra chawan'atoz haline getirilmiş yeşil çay konularak tekrar üzerine sıcak su alınarak chasen ile köpürünceye kadar karıştırılıyor.
Çaylar tek tek hazırlanıp, tek tek ikram ediliyor ve bunu törensel bir şekilde yapıyorlar yalnız çay içerken bir kural var siz içerken sırasını bekleyenler dönerek ''Bağışlayın sizden önce içiyorum'' diyerek çayı içmeye başlıyorsunuz. (Bu arada kaseyi tutuşunuz da önemli desenli taraftan içmemelisiniz.) En son kişide çayını içip bitirdikten sonra hep birlik te bizim namazlarda secde yaptığımız gibi secde yaparak ev sahibine teşekkür ediliyor.
Tüm işlerinde olduğu gibi çay içmede de bir zerafet bir estetik var.
Ama yinede ben ince belli de tavşan kanı çayı hiçbirşeye değişmem hele yanında da böreklerle dolu bir tabak olursa...