Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Yumurtalık Kisti ve Tedavisi

Yumurtalık Kisti ve Tedavisi
 

Yumurtalık Kisti ve Tedavisi


Her kadında oluşabilecek olan tedavi gerektiren ve ya gerektirmeyen, birçok çeşidi olan hormonlar sayesin de gerçekleşen içi sıvı olan kitlelere kist denilir. Ergenlik döneminin başlanması ile yumurtalıkların görevi başlar ve menopoza kadar devam eder. Bu nedenden dolayı adet görmeyen ve menopozdaki kadınlar da kist çok nadir görülebilir. Üreme çağındaki kadınlar yumurtalık kisti fazla görülebilir fakat bu genel de iyi huyludur, tedavisiz düzelebilen türdür.

Yumurta Kistinin Çeşitleri

İşlevsel kistler: Foliküller ve sarı cisim ile ilgili olankistlerdir. Genellikle doğurganlık çağına gelmiş kadınlar da görülür.

Folikül kistleri foliküllerin büyümesi sonucu oluşan kistlerdir. Belirtileri yoktur ve birkaç adet döneminden sonra kendiliğinden kaybolabilir. Doğum kontrol hapları sayesinde de kaybolabilir.

Corpus Luteum kistleri ağrılı olur ve cisimciğin çok fazla büyümesi ve kanaması sonucu oluşur. Sarı cisim olduğu zaman, progesteron salgılanır ve bu yüzden adet kanaması olmayabilir. Bu kist çeşidi de doğum kontrol hapı ile kaybolabilir.

Endometrioma: insanlar arasın da çikolata kisti olarak bilinir. Over dokusunda görülen içi kahverengi ve Eski kanla dolmuş kist çeşididir.

Polikistik Over Hastalığı: Yumurtalığın içerisin de çok fazla ve küçük boyutlu kistlerin bulunması ile oluşan bir rahatsızlıktır. Foliküllerin her ay çatlaması gerekirken durması ve yumurtalıların kist olarak kalması sonucu oluşur.

Dermoid Kist: Yumurtalık görevi ile alakası olmayan ve her dokudan parça içerebilen teratom denilen kist türüdür.

Kistadenom: yumurtalıkların dışını saran iyi huylu kistlerdir.

Yumurtalık Kistlerinin Sebepleri

En önemli nedeni hormonal düzensizliktir. Foliküllerin çatlayamamasının hormonlar ile alakasının olması ve çok fazla radyoysanda kalmakta kist oluşumunu etkiler.

Yumurta Kistinin Belirtileri

Genellikle taramalar sonucu fark edilir. Karın da şişkinlik, idrar yolunda oluşan sorunlar, adet düzensizlikleri ve sindirim sistemin de oluşan rahatsızlıklar yumurta kistinin belirtileri arasındadır. Bu tür rahatsızlıklar birçok hastalığın belirtisi olduğu için kimse dikkate almaz. Kist patlama sonucu aşırı ağrı oluşabilir. Patlaması sonucu kabızlık, iştahsızlık, aşırı kilo kaybı ve bulantı oluşabilir. İlişki sırasında da ağrı oluşabilir ve kist ele gelebilir.

Tedavisi

Yumurtalık kisti genel de ilaç tedavisi ameliyat gerektirmeyen kendiliğinden kaybolan tedavi yöntemidir. Bazı kistler ameliyat ve ilaç tedavisi gerektirebilir. Kist takibe alınır ve buna göre ilaç tedavisi ve ya ameliyat yöntemi belirlenir. Kist boyutu, görüntüsü, hastanın yaşı, kilosu vb. gibi durumlar göz önüne alınarak belirlenir. 8 cm den küçük bir kistse ve hastanın yaşı küçük ive kanser riski yok ise, bu kist kendinden kaybolabilir ve takibe alınır. Bu durum da doğum kontrol hapları kullanmakta tedavi yöntemidir. Eğer bu kişi çocuk ve 50 yaş üstü ise bu ameliyat gerektiren bir tedavidir. Hasta normal yaşta bir kadın ise ve çok ağrısı varsa, patlamışsa bu durum da ameliyat gerektirir.

 

 

Op. Dr. Serdar Koç

http://www.serdarkoc.net/

 
Toplam blog
: 56
: 3026
Kayıt tarihi
: 26.09.13
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç http://www.serdarkoc.net ..