​ Yurt dışında çalışarak eğitim / Eğitim / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '06

 
Kategori
Eğitim
 

Yurt dışında çalışarak eğitim

Yurt dışında çalışarak eğitim
 

Bir önceki sayıda burada yurt dışında çalışarak dil eğitimi almanın birinci yolu olan Au-pairliği işlemiştim. Bu sayıda da bu dizinin devamı olarak çocuk bakıcılığı yapmadan dil eğitimi almak ve aynı zamanda hem pratik yapmak hem de cep harçlığı kazanmak için yurt dışında çalışma imkanlarını tartışacağız.

Dil okuluna gidecek öğrenciler için yanlızca İngiltere ve Avustralya çalışma izni vermiş ve her iki ülkede de çalışma saati haftada 20 ile sınırlandırılmıştır. Dil eğitimi dışında lisans, yüksek lisans eğitimine devam eden öğrenciler okul tatillerinde tam zamanlı da çalışabiliyorlar. Bunun anlamı da Noel/Yılbaşı gibi tatillerde ekstra çalışıp ekstra kazanabiliyorsunuz. Bu ülkelerde çalışabilmenin diğer bir şartı ise minimum 6 aylık hatta 26 haftalık öğrenci olmanızdır.

Bir kaç sene öncesine kadar bu ülkeler çalışma izni vermiyordu. Ancak çalışmak isteyen öğrencilerin zaten tüm masraflarının çalışarak karşılanmayacakları aşikardır. Öğrencilere yardımcı olabilmek için çıkarılan bu kanun kapsamında, bulunduğunuz okulun içinde veya dışında dilediğiniz saaatler arasında, haftada toplam 20 saat çalışabiliyorsunuz. Hatta artık bazı okullar özel iş bulma kurumu gibi de çalışıyorlar. Tabi bu hizmet ücretli. Bazı okullar 250 - 300 sterlin arasnda iş bulma ücreti alabiliyorlar. Aslında bahsi geçen bu ülkelerde, büyük şehirlere yada turistik şehirlere gittiğiniz sürece kendi başınıza dahi iş bulmak hiç te sorun değil. Okullara iş bulma bedeli ödemeye gerek bile yok. Genelde küçük gazete bayilerinin camları birer ilan tahtası gibidir. Siz de çok cüzi bir ücret karşılığında ‘iş arıyorum’ ilanı koyabilirsiniz. Elinizde basit bir özgeçmiş ile restoranları ve kafeleri dolaşıp iş aradığınızı söyleyebilirsiniz. Hatta bazı bölgelerde ücretsiz dağıtılan ilan gazetelerine bakar bu ilanlara başvurabilirsiniz. Ayrıca okuldaki ilan tahtalarını takip edebilir, iş bulma kurumlarına gidebilirsiniz. İngiltere’de en kolay iş bulunan şehir/kasabalar, Londra, Bournemouth, Brighton’dır. Bu şehirlerin gerek kalabalık olmaları gerekse öğrenci ve turist şehri olamalarından dolayı restoran ve kafelele doludurlar. Çalışanlar ise genelde öğrencilerdir. Bir öğrenci bitiriyor mesaisini diğeri başlıyor ve bu böylece sürüp gidiyor.

Sizlere bunları anlatırken, İngiltere’deki öğrencilik günlerim geliyor aklıma. Yer Londra. Yıl; sormayın, epey önce. Londra’nın mütena semtlerinden birinde bir kafe/hamburgerci. Kıbrıslı bir Türk aileye ait restoranda üzerimde kırmızı-beyaz çizgili yeleğim, kırmızı papyonum , beyaz gömleğimle tam bir şekerlemeye benziyorum. Restoranımızın müdavimi yaşlı hanımlar bana ve mesai arkadaşlarıma, çizgili şeker diye sesleniyorlar. Eh tabi bu arada sevimlilik muskası takmış gibi daha fazla bahşiş alıyoruz. Garsonluk yapanlar bilirler ne kadar eğlenceli, ne kadar yaratıcı bir iş olduğunu ve çeşit çeşit insanların hayat hikayelerini duyduğunuzu. Türkiye’de bir görev gibi bellenen ve hiç tereddüt etmediğimiz yaşlılara yerlerine oturabilmeleri için koşa koşa gittiğimiz yardım için bir de ekstradan bahiş alıyorduk.

Restorandaki ilk günümde kapıdan giren gayet normal giyimli ama tuhaf eldivenli bir beye ‘Beyefendi ne arzu ederdiniz’ diye sorunca adamdan aldığım ‘çöpleriniz’ yanıtı karşısında epey utanmış, çalışma arkadaşlarımın diline düşmüştüm. Adamın o giysiler içinde çöpçü olabileceğini hiç düşünmemiştim doğrusu. Şimdi biliyorum o eldivenleri kimlerin giydiğini.

Siz de yurtdışında biraz macera, biraz kişisel gelişişim, biraz da dünya görüşü kazanmak istiyorsanız kesinlikle bu tip bir işte kazancına bile bakmadan çalışın derim. İnsan yıllar sonra bu deneyimlerin değerini parayla ölçemiyor.

İngiltere ‘de genellikle ücretler saat başı şeklinde hesaplarnır ve ödenir. Saat başı rayici 4.50 sterlin civarındadır. Yani 20 saat çalışınca elinize geçecek para haftalık 90 sterlin gibi. Bu para da sizin cep harçlığınız için yeterli olacaktır.

İngiltere’de çalışma bakanlığı bir ara çalışma isteyen öğrencilerden 500 sterlin alacak diye bir söylenti çıkarıldı. Ancak şu anda yürürlüğe konmuş böyle bir kanun yoktur.

Avustralya’da ise yine haftada 20 saat çalışılıyor, ve yine ancak cep harçlığı kazanılabiliyor. İş bulunabilecek şehirler ise sırasıyla, Sidney, Melbourne, Perth.

Amerika’da ise sadece lisans,yüksek lisans, doktora yapanlar çalışabiliyor, yukarıdaki ülkelerden tek farkı kampüs dışında çalışamamanızdır. Dolayısıyla diğer ülkelere göre daha sınırlı bir çalışma imkanı oluyor.

Sonuç itibari ile hiç bir ülkede paralı okullarda bütün masraflarınızı çalışarak karşılamanız imkansız. Ayrıca okulların ücretlerini, vizeyi aldıktan sonra, kaç aylık kayıt yaptırmışsanız peşini yatırmanız gerekiyor. Ancak konaklama ücretleriniz aylık taksitlerle alınabiliyor.

Hem eğitim hem para yönünden bol kazançlı günler dileğiyle..

 
Toplam blog
: 35
: 5855
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

1970 doğumluyum, 4,5 yaşında ilkokula başladım ve 14 yaşında Üniversite sınavına girdim. KTÜ Sınıf Ö..