Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Yüzerken palet kulanmalı mıyım?

Yüzerken palet kulanmalı mıyım?
 

Kısa cevap:

Evet, her seviyede yüzücü arada bir palet kullanmalı.

Neden?

Palet kullandığınızda daha hızlı yüzersiniz. Bu sayede suyun direncini daha fazla hisseder ve yüzerken nerede hata yaptığınızı daha rahat fark edersiniz.
Palet kullanmak bacakları tembelleştirir mi?

Palet kullanmak bacak kaslarını güçlendirir, ayak bileğini esnetir ve ayak vuruşu zayıf olanlara önerilebilir. Sürekli paletle yüzüp paletsiz yüzemeyecek duruma gelmenizi önermem; ama arada bir paletle de yüzün.

Paletle yüzerken nelere dikkat etmeli?

Kulaçlarınıza odaklanın. Özellikle kulacınızın 4 fazını da tam uygulamaya çalışın ('Suda kayarak ilerlemek' başlığıyla yazdığım yazıyı okuyun). Daha yavaş kulaç atıp tekniğinizi geliştirmeye çalışın.

Paletle yüzmenin zararları var mı?

Paletle yüzdüğünüzde bacak kasları ve ayak bileğine çok fazla yük biner. Kendinizi fazla zorlamadan küçük vuruşlarla yol alın. Ayak bileğiniz ağrırsa egzersizi kesin. Mümkünse bir yüzme antrenörüne danışın.

Hangi stiller paletle yüzülür?

Kurbağalama hariç diğer stilleri paletle yüzebilirsiniz. Kurbağalama için de özel palet geliştirilmiş ama ülkemizde henüz satılmıyor.

Nasıl palet seçelim?

Yüzme stilinizi geliştirmek için seçeceğiniz palet olabildiğince kısa uçlu olsun. Resimdeki palet bence idal olanı ama ülkemizde çok sınırlı yerlerde bulabilirsiniz. Bulamazsanız da olabildiğince kısa uçlu bir palet alın, işinizi görür. Normal paletin ucunun bir kısmını keserek de resimdeki şekle getirebilirsiniz ama bir yüzme antrenöründen yardım istemenizi tavsiye ederim.

Paletle nasıl idman yapalım?

Kurbağalama hariç tüm diğer stillerin alıştırmalarını yapabilir, uzun mesafe yüzecekseniz paletle süreyi kısaltabilirsiniz. Ayrıca kulaç atmadan (ayak vurma tahtasıyla veya eller ileride uzatılmış olarak) paletle ayak vurmanızı geliştirebilirsiniz.

Paletin bakımı

Paletinizi güneşin altında bırakmayın, tuzlu sudan çıkınca yıkayın.

Sağlıcakla kalın

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..