Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '12

 
Kategori
Tıp
 

Yüzümüzün akı "yüz nakilleri"

Yüzümüzün akı "yüz nakilleri"
 

Yüz Nakli


Son 2 ayda Türkiye gündemine oturan nakil ameliyatlarını ilgiyle takip ediyor ve izliyoruz. İki ayda 3 üniversite hastanemizde bu nakiller gerçekleştirildi. Sırasıyla;
Türkiye'nin ilk yüz nakli: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi
   "              2. yüz nakli: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi  
   "              3. yüz nakli: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi

Dikkat etmişseniz yapılan 3 nakil de tıp fakültesi hastanesinde yapılmış bulunmaktadır. Ve gelişmeler gösteriyor ki bu nakiller daha da artacaktır. Açıkcası Türkiye'de ilk yüz naklini yapacak Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim ve araştırma hastanesini de merakla bekliyorum.


Sadece Türkiye değil, Dünya gündeminde de ses getiren bu nakillerimizi kısaca hatırlayacak olursak;

Türkiye'nin ilk yüz nakli: Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan yüz, Uğur Acar'a nakledilmiştir. Bu nakil 21 Ocak 2012'de Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilmiştir. Nakil yapılan Uğur Acar'ın sağlık durumunun da gayet iyi olduğu medyada yer almaktadır.

Türkiyenin ikinci yüz nakli: Beyin ölümü gerçekleşen 40 yaşındaki N.A.’nın yüzü, 4 yaşındayken yüzü yanan 25 yaşındaki Cengiz Gül'e nakledilmiştir. Bu nakil 24 Şubat 2012'de Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir. Nakil ekibinin başında ise Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Serdar Nasır yer almıştır. Cengiz Gül'ün sağlık durumunun da şu an itibariyle iyi olduğu medyada yer almaktadır.

Türkiyenin üçüncü yüz nakli: 3. olmasına rağmen aslında bu nakilde de bir ilk mevcuttur. Çünkü Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan kadın vakasıdır. 28 yaşında hayatını kaybeden bir bayanın yüzü, 6 yıl önce ateşli silah yaralanmasıyla burun,  üst çene, damak ve üst dudak bölgesinde çok ciddi doku kaybı olan 20 yaşındaki Kahramanmaraşlı genç bir bayana nakledilmiştir. Bu nakil de 17 Mart 2012'de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirilmiştir ve nakil ekibinin başında Doç. Dr. Selahattin  Özmen yer almıştır. Bu nakilde de hastanın sağlık durumunun iyiye gittiği çıkan haberlerde yer almaktadır.

Türkiye'de ilk kez yapılan ve bu alanda önü de açılmış olan yüz nakilleri vakalarımızın sağlık durumlarının iyi olması hem ülkemiz hem bilim dünyası adına sevindirici bir gelişmedir. Ümit ediyorum ki bu alanda başarılı nakillerimiz hızla artacaktır. Bu noktada nakiller bu denli gündemde iken toplumumuza organ bağışının da ehemmiyeti tekrar tekrar anlatılmalıdır diye düşünmekteyim.

Yüz nakilleri için dünya geneline bakacak olursak; tam yüz nakli ilk olarak 2010 yılında İspanya'da gerçekleştirilmiştir. Fakat yine aynı yıl Fransızlar buna itiraz ederek, kendi hastalarına gözyaşı kanalları ve gözkapağı da nakletmeleri sebebiyle  dünyanın ilk tam yüz naklinin kendilerine ait olduğunu ileri sürmüşlerdir. Yabancı kaynaklara baktığımızda ilk tam yüz nakli için İspanya'yı göstermektedir.

Ülkemizde tıp alanındaki hızlı gelişmelerin hastalarımıza da en iyi şekilde yansıdığını görmekteyiz.

"Yüz akı"mız  olan bu nakillerini gerçekleştiren; doktorundan hemşiresine, teknisyeninden hasta bakıcısına , emeği geçen herkesi kutlamak ve ayakta alkışlamak gerektiğini düşünüyorum.

Türk tıbbının adını dünya literatüründe sıkça duyaracağı nice günlere ...

Dr. Fatih BATI

 

 

 
Kayıt tarihi
: 26.02.12
 
 

..