Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '20

 
Kategori
Sosyoloji
 

Z kuşağı ile iletişim!

Bu devirde çocuk yetiştirmek kadar tehlikeli ve zor bir durum olmasa gerek. İçinde bulunduğumuz çağ, gerek sizleri gerekse de çocuklarınızı dışarıya çeker hale geldi. Onlarla olan bağınızı o kadar dengeli kurmak zorundasınız ki, onun siz de bulamadığını düşündüğü bir çok şeyi dışarıda aramasının önüne geçmelisiniz. Çocuklarınızla arkadaş olmayın! Çünkü çocuğunuzla aranızda mutlaka bir mesafe olmalı. Çocuk çocukluğunu, anne baba ise kendi rolünü iyi bilmeli.

Çocuğunuzla arkadaş olmaya çalışırsanız eğer, zamanla diğer arkadaşlarıyla yaşadıklarını sizinle yaşamak isteyecek ve aynı karşılığı göremeyince aranızdaki bağ hayali bir bağa dönüşecek. Bundan daha da önemlisi zamanla size olan itaati de zayıflayacak. Çünkü ona verdiğiniz mesaj arkadaşınla nasılsan benimle de öyle olabilirsin mesajı. Bu mesajı çocuklar sizin algıladığınız gibi algılayamayacak ve bir noktadan sonra onun aklındaki akışa göre ilerlenecek. Fakat sizin hayalinizdeki bağ ile kurulan bağ arasında oluşan dengesizlikler zamanla bir uçuruma sürükleyecek ilişkinizi. Yani demem o ki uzun vadede kalıcı hasarlar bırakabilirsiniz. Asla çocuğunuzla arkadaş olma yolunu seçmeyin.

Çocuğunuza vermeniz gereken mesaj; Daima senin yanındayım! Bu mesajı ona çok iyi vermelisiniz. Çünkü çocuklarınız en ufak bir düşme de ilk olarak sizinle irtibata geçmeli. Bu bağın size en büyük katkısı bu olmalı. Onu dinleyin. Bu çok önemli. Unutmayın! Siz de bir dönemler çocuktunuz! Sizi dinleyen bir anne babanız olmadı ya da yeterince dinleyen olmadı. O yüzden çocuğunuzu dinleyin. Hata yaptığında dahi kızmadan önce mutlaka dinleyin. Mantıklı bir gerekçesi mutlaka vardır. Size mantıklı gelmesi önemli değil. Ona mantıklı gelecek bir sebep mutlaka vardır. Onun mantığı ile bakın olaya bir kez olsun. Hala size yanlış geliyorsa ona bu durumun neden yanlış olduğunu sevgi ile anlatın. Asık suratla ve kızgınlıkla değil.

Çocuğunuz zaten o an karmaşık duygular içinde olacağı için, ona göstereceğiniz yüzünüz onda derin etkiler yaratabilir. Bu sebepledir ki mutlaka sevgi ve şevkat ile yaklaşın. Belki sizi çok sinir etmiş olabilir. Ama siz ondan yaşça büyüksünüz ve metanetli olmak zorundasınız. Bir olaya aynı dilden cevap vermek olayı daha da büyütür unutmayın.

Çocuklarınız arasında seçim yapmayın, elbet diğerleride evladım diyor olabilirsiniz ama bir fazla göstereceğiniz ilgi gerek kardeşleri ile olan ilişkisini, gerekse de sizinle olan ilişkisini zedeler. Çünkü ona bir fazla verdiğiniz değer, sizin ona beklentinize bir fazla anlam yükleyecek ve küçük bir hata dahi yapsa bu sizi oldukça derin üzecektir. Bu sadece çocuklarınıza vereceğiniz bir fazla değer de değil her şey için geçerli olan bir durumdur. Asla ama asla gereksiz anlamlar yüklemeyin her neye yükleyecekseniz!

 
Toplam blog
: 23
: 332
Kayıt tarihi
: 19.05.16
 
 

Hayata ve gündeme dair ne varsa bu blogda..  ..