- Kategori
- Trafik
ZAMLA TRAFİK ÇÖZÜLMEZ

Bugünkü Milliyet gazetesinde köprülerdeki akışı hızlandırmak için yoğun saatlere farklı fiyat uygulaması getirileceği ve ayrıca KGS' lerinde indirimin kaldırılarak cazibesinin azaltılacağı belirtiliyor. İnanın kesin olarak bize uygun çözüm! önerileri.
1) Matematik bir ilişkinin doğurduğu kötü sonuca, doğrudan veya indirimi geri alarak yapılan dolaylı zamla çözüm bulamazsınız. Sadece ve sadece geçici bir ferahlama olabilir. (Biliyorsunuz saat 24.00 de devreye girecek köprü zamlarında halkımız 23.59 da geçmek için ne çabalar sarfeder ve bir kaç gün ortalık ferahlar gibi olurdu.) Sonra her şey yeniden aynı noktaya gelir ve zaman içerisinde yine kötüleyebileceği kadar kötüler. Bu düşünce sadece birkaç günlük bir önlem olabilir.
2) KGS' nin zaman kaybına yol açacağı ve ayrıca gereksiz bir ikinci operasyon gideride olacağını önce görmemek sonra çözüm ararmış gibi yapmak için sadece biz olmamız gerekirdi. Biz olduğumuz için de yaptık zaten.
3) Fiziksel sınırları belli İstanbul' a insan akışı ve insan akışına bağlı sorunların önü alınmadığı sürece yapılabilecek hiç bir fiziksel yatırım ve/veya uygulama farklılığı hiç bir soruna çözüm olamaz. Bu matematik bilimine aykırıdır.
4) Ancak sadece geçici gerçek organizasyon değişiklikleri belki orta vade için çözüm olabilirler. Bunları daha önce yazmıştım. Şimdi köprüler için olanları bir daha yazıyorum. (Bilgi hakkı bana aittir.)
4.1) KGS ve nakit uygulaması derhal kaldırılmalıdır. Sadece OGS kalmalıdır. (Aslında ona bile karşıydım da neyse.)
4.2) Gişeler bulundukları yerden kaldırılmalıdır. Her gişe çıkış noktasına alınmalıdır. Örneğin şu anda Avrupa yakasından gelip Anadolu' da Beylerbeyi çıkışını kullanacak olanda, Hasanpaşa çıkışını kullanacak olanda aynı noktada duruyor. Eğer gişeler çıkışlara alınır ise köprü durmaksızın geçilir ve tıkanma dağınık yerlerde yaşanır. KGS ve nakit olmayınca da buralarda da geçişler biraz hızlanır ve anayola tıkanma sarkmayabilir veya sarkma daha az etkiler.
4.3) Bu yöntemin tek sakıncası gişelerde bazı güzergahlar için çevre yoluna Anadolu yakasından girip Anadolu yakasından çıkanlarında ödeme yapacak olmasıdır. Bu duruma da yeni teknolojilerde çözüm bulunmaması olanaksızdır. Çok basit bir program OGS cihazı örneğin Altunizade' den giriş, Hasanpaşa' dan çıkış okuyor ise bedel düşmemeyi sağlayabilir. Veya zaten topluma zam haberi vermeyi göze almışsak bu kez köprü geçiş ücretini değiştirmez ama kısa geçişler için (biraz önceki aynı yaka giriş çıkışı) düşük bedel OGS' den çekilir ve bir başka çözüm bulunmuş olur. Bu da hem köprü geçişinin aynı rakamda kalmasını hemde çevre yolunda yoğunluğun artmasına katkıda bulunanların da bedel ödemesini sağlar. Şu anda tıkanmaya katkıda bulunanların bir bölümü hiç ödeme yapmıyorlar.
4.4) Zaten yasak olduğunu düşündüğüm mevsimlik sebze meyve ve küçük beyaz eşya spotçusu dahil her türlü satıcının cirit atması kesinlikle önlenerek alış veriş için oluşan duraklamalarda ortadan kaldırılmalıdır. (Zaten trafik hızlanınca bu eylem fiilen azalır ve bu esnaf! gişelere yönelerek dağılır en azından, ama orada da gerek potansiyel müşteri verimsizleşeceğinden gerekse yine bir hızlanma olacağından çok talep görmeyebilirler.)
4.5) Köprü gişe noktalarındaki araçların KGS / OGS doldurma veya işlem yapma noktalarıda kaldırılmalı veya araçlar en sağ taraf içeriye alınmalıdırlar. Çünkü bu araçlar şu anda hemen sağa girip sonra geri geri yola çıkıyorlar.
5) Benim çocukluğumda Üsküdar - Kabataş, Paşabahçe-İstinye arasında da arabalı vapur seferleri vardı. Bu seferlerde devreye koyulmalıdır. Yani dağınık yerlerden boğaz geçişi deniz yolu ile de yapılmalıdır. Seferler yoğun saatlerde dolunca kalk, az yoğun saatlerde çok uzun olmayan aralıklı yapılmalıdır. Bu sayede aynı noktaya (köprülere) yönelim cazibesi azaltılmalıdır. Bu dediklerimi yapmak köprü yapmaktan ucuz, çevreye çok daha az zararlı ve çok daha çabuktur. Ayrıca bu yatırımlarda yap-işlet -devret modeli ile ihale edilebilir.
Sayın okurlar ancak ve ancak bunları yaparsanız köprüler üzerinde orta vadeli bir hızlanma sağlayabilirsiniz. Ancak İstanbul nüfusu bu nicelikte ve nitelikte artmaya devam ettiği sürece bu dediklerimde uzun vadede çözüm olamazlar.
Bir spor branşında bile yıllardır aynı felsefe ile aynı kötü sonuçları alıp, bu felsefeyi fiilen değiştirmeyi bırakın, düşünmeyi denemeyi bile zül gören bir toplumun bu önlemleri alabileceğine inanmıyorum.