Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Zararımız 54 milyar dolar…

Zararımız 54 milyar dolar…
 

Zararımız 54 milyar dolar…

Her yıl bittiğinde birçok muhasebe yapılır. Enflasyon, ekonomi ve daha birçok konu. Sayın Kürşat Tüzmen yaptığı basın toplantısı ile geçtiğimiz yılın rakamlarını açıkladı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve ihracatçı birlikleri verilerine göre, 2008 yılında 131, 5 milyar dolar ihracat yapıldığını, ithalatın ise yaklaşık 201, 4 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi.

Tüzmen, 2008 yılı Dış Ticaret Gerçekleşmeleri ve 2009 yılı Beklentileri hakkında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Küresel krizin Türkiye ekonomisine olan etkilerinin ilk ihracatta hissedildiğine işaret eden Tüzmen, "Küresel kriz baş göstermeseydi yıllık ihracatımız 136 milyar dolara ulaşabilirdi" dedi.

İhracatçının bu başarıyı olumsuz etkiye sahip Türk Lirası politikasına rağmen gerçekleştirdiğini anlatan Tüzmen, şöyle konuştu:

"2003-2008 döneminde ihracat ülke ekonomisine derinlik, direnç ve dinamizm kazandırmıştır. Bu yıllara (ihracatın 6 altın yılı) diyebiliriz. Bu 6 altın yıl boyunca TL yabancı para birimleri karşısında 2008`in son aylarına kadar sürekli değer kazanmıştır. Bu etki ihracattan çok ithalatta, dış ticaret açığı üzerinde hissedilmiştir. 2003-2008 döneminde Türk Lirası aşırı değerlenmeseydi cari denge gelişimi çok farklı olurdu. 2007 itibariyle dış ticaret açığı 54 milyar dolar daha düşük yani 62, 8 milyar dolar yerine 8, 8 milyar dolar olurdu. TL`nin reel değerini koruması 2008 için bize ihracatta 33, 6 milyar dolar ek gelirsağlar, ithalatın 30 milyar dolar daha düşük olmasına yol açardı. Dış ticaret açığı sadece 6 milyar doların biraz üzerinde olur. Türkiye cari açık sorunuyaşamaz, cari fazla verirdi."

Görüldüğü gibi Sayın Tüzmen son altı yılın ihracatta altın yıl olduğunu söylüyor.

İki konuda Sayın Tüzmene katılmıyorum.

1) Ben bu yıl işyerime 201.4 milyardolarlık mal aldım. Buna karşılık 131.5 milyar dolar satış yaptım. Lütfen söyleyin; ben iyi bir tüccar mıyım? Ne kadar para kazandım? Niye gülüyorsunuz? Durumumuz bu işte. Gerekli gereksiz her türlü ara malı ithal eder, kobilerin ümüğünü sıkarsan olacağı budur. Bence artık herkes uyandı. Siyasiler lütfen ihracatın ne kadar arttığı ile öğüneceklerine, ithalat-ihracat dengesinin ihracat lehine ne kadar fazla verdiğini söyleyerek öğünsünler. O zamana kadarda lütfen sussunlar.

2) Sayın Tüzmen Türk parasının aşırı değerlenmesine sığınmaya çalışıyor. Konuşmasında bir dizi seydi, saydı, gibi sözler etmiş. 6 yıldır kim hükümet? Sizsiniz. Demek ki kötü yönettiniz. Bu işi beceremediniz. Kusura bakmayın.

Esen kalın02/01/2009

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..