Zenginin parası... / Ekonomi - Finans / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Zenginin parası...

Zenginin parası...
 

Hani bir laf vardır ya! ”Zenginin Malı Züğürdün çenesini Yorar” diye… İşte aynen öyle!

Boston Consulting Group (BCG) geleneksel milyonerler raporunu yayımlamış.

Bakın hangi ülkelerin zenginlikleri nelermiş!

Rapora göre 2008 yılında dünya üzerinde bulunan milyonerler servetlerini yüzde 4.9 oranında artırarak 109.5 trilyon dolara çıkarmışlar.

Ancak rapor bu yıl servet artışının 2007'ye kıyasla düşük gerçekleştiğini ortaya koymuş. Çok üzüntü verici bir olay! Bu da demek oluyor ki! Zenginler daha az kazanmış!

İstatistiki verilere göre servet artışı 2007 yılında yüzde 7.5 oranında gerçekleşmiş olmasına rağmen, 2008 yılından %4.9 oranında gerçekleşmesi üzerinde önemle! Durulması gereken bir olaydır!

BCG zenginlerin servetlerini önceki yıllara oranla hızlı artıramamasına neden olarak 2007 yılında patlak veren ve etkisi 2008'de de devam eden küresel finans krizini göstermiş. Vah, vah zenginler böyle giderse açlıktan ölecekler!

Büyüme oranı özellikle Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya'da düşmüş.

Kuzey Amerika 39.2 trilyon dolarla dünyanın en zengin bölgesi olarak kalmasına rağmen büyüme oranı mortgage krizi nedeniyle 3.8'e düşmüş. 2006 yılında bu oran yüzde 9 muş.

Japonya ise Kuzey Amerika'nın ardından 12.5 trilyon dolarla en büyük servete sahip ikinci ülke konumundaymış.

2008 yılında servetini en çok artıran Çin, Güney Amerika ve Körfez Ülkeleri gibi gelişmekte olan ülkelerdeki milyonerler olmuş. Desenize Çin, Güney Amerika ve Araplar, petrolden gelen gelirleri halklarına değil ceplerine attılar!

Burada milyoner sayısı yüzde 11 oranında yükselirken, bu milyonerler servetlerini yüzde 14 oranında arttırmış.

Servet artışında en hızlı yükseliş ise yüzde 13.9'la Asya'da olmuş. İkinci sırada yüzde 13.6 ile Güney Amerika ve üçüncü sırada yüzde 8.6 ile Afrika yer almış.

Bu bölgelerdeki servet artışının Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya'dan daha fazla olmasının nedeni siyasi istikrar ve kurun dalgalı seyretmemesi olarak açıklanmış. Bizde hemen kurumuzu dalgadan çıkartalım! Belki bizde zengin oluruz!

Dünya üzerindeki milyoner sayısı ise 2007 yılına kıyasla yüzde 11.2 artarak toplam 10.7 milyona ulaşmış.

Dünya nüfusunun yüzde 1'ini oluşturan milyonerler aynı zamanda dünya servetinin de yüzde 35'ine sahip durum dalarmış. İşte gerçek adaletsizlik.%1 lik bir kesim, Milli Gelirin %35 ini alıyor.

Uzmanlar, bu milyonerlerin servetlerini büyüteceklerini fakat bunun hızlı gerçekleşmeyeceğini belirtiyorlarmış.

BCG bankaların, brokerların ve para yöneticilerinin az seçeneği olduğunu fakat varlıklarını Asya ve Ortadoğu gibi gelişmekte olan merkezlerde sürdüreceğini tahmin ediyorlarmış.

Özellikle Dubai ve Singapur'un, İsviçre bankaları gibi güvenli limanlardan git gide daha fazla rekabet sağlayan bölgesel özel bankacılığa dönüştüğünü vurguluyorlarmış.

Nasıl çeneniz epe yoruldu! Değil mi? Benimde parmaklarım! Bu zenginleri yazmak veya okumak ne kadar çetrefilli bir işmiş!

Herkese bol kazanç ve sağlık dileklerimle…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..