Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '18

 
Kategori
Deneme
 

Zenginlik Serbestlikle Olur Biz Muhafazakarız Bu Nedenle Zengin Olma Şansımız Yok

Zenginlik Serbestlikle Olur Biz Muhafazakarız Bu Nedenle Zengin Olma Şansımız Yok
 

Muhafazakâr olup zengin olanlar petrol zengini.

Nerede nasıl zengin olacağız, toplumsal yapımız yaşama sınırlar koyuyor.

Hayatınızda sınır varsa harcamanızda da sınır vardır, sadece yiyip içmeyle olmuyor.

Zengin ülkelerde serbestlik var, zenginlik bu serbestliğin sonucu.

Her türlü yaşantı para demek bizde bir türlü yaşantı var, parkta çekirdek dişleyerek refah devleti olamayız.

Niye böyleyiz diye eleştirmiyorum, böyle olduğumuzu ortaya koymak istiyorum. İmanla (ahlakla) para yan yana olmuyor, ya iman ya para.

Refah devleti olmak için boşa uğraşıyoruz, hem olsak bile nereye harcayacağız ki; belki de şu anda muhafazakâr olmayan kesimin harcamalarıyla ayaktayız.

Dindar insanlarımızla ilgili bazı çevrelerin işte “Lüks içinde yaşıyorlar, ciplere biniyorlar” tarzı spekülatif iddialara ben inanmıyorum. Fazla para harcamayı israf olarak görenlerden bahsediyoruz.

Hatta ben ekonomimizdeki çöküntüyü biraz buna da bağlıyorum… Yasak, sağlıksız, israf, ayıp derken parası olan da harcamıyor artık.

Para harcamayı israf olarak gören (bir gömleği 5 yıl giyen) bir düzen valla bizi Somali yapar. Zenginlik tüketmeyle(harcamayla)olur, altın madenlerimiz yok.

Ülke bu düzen bu, biz zengin bir ülke olamayız. Çalışacağız üreteceğiz ürettiğimiz kadar da harcayacağız. Üretimsizlikten bahsediyoruz, üretsen kime satacaksın, insanların bir yaşantısı yok ki.

Hayatın yarısı yasak zaten. Serbest olan da para etmiyor. Dünyada zengin olan ülkelere bakın, serbest düzen. İnsanlar yiyor, içiyor, geziyor, çalışıyor, harcıyor. Bizim insanımızın yarısının eğlencesi parkta(ya da televizyon karşısında) oturup çekirdek dişlemek. Her şey yasak ayıp naspınlar.

Türkiye’nin kesinlikle zengin bir ülke olması mümkün değil. Kimseyi eleştirmiyoruz tespitte bulunuyoruz. Böyle bir kısıtlı yaşantıyla bu halimize bile şükredelim. Benim insanımın inancı yaşantısı bu kadarına müsaade ediyor. Napsanız olmaz. Ülkeyi fabrikalarla doldursan ne olacak. Üretip kime satacaksın.

Kısaca toplumsal yapımız zengin ve gelişmiş bir ülke olmaya engel. Bu yapı da değişmeyeceğine göre… Mübarek hacım zaten inancı gereği israfa gösterişe karşı, ucuz kumaştan ceketini on yıl giyiyor.

Muhafazakâr ülkeler eğer petrol vs gibi bir varlıkları yoksa fakir kalmaya mecburdurlar. Çünkü inanç para harcatan çoğunu yasaklar. Bazı ülkelerde Allah bilir sinema bile yoktur.

Bu yapıdan dolayı Türkiye’nin ekonomisinin iyi olmasını hiçbir zaman beklemeyin.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..