Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Zirve yolu

İki merdiven; bir asansör... Bu yaklaşım kariyer basmakları olarak adlandırılan ''Vadiden başlayıp, zirveye giden'' süreçteki araçları sembolize etmek üzere kullanılmıştır.

İki merdivenden kasıt: birincisi, mermer basmaklı diğeri metal aksamdan yapılan yürüyen merdiveni temsilen kullanılmıştır. Asansör ise; rekabet ortamının sonuçu olarak, tek kişilik dizayn edilmiş hep yukarı sistemi ile çalışan bir araçtır. Çünkü; Zirve tek kişiliktir.

Yazımız içerisinde, bu üç metod ile yükselme süreçine açıklık getirilmeye çalışılacaktır. En az riskli olandan en çok riskli olana doğru bir sıra takip edilecektir.

Birinci metod:

Mermer Merdiven:

Parlak zemine sahip olan, her an kayma tehlikesi ile karşı karışıya kalınabilen merdiven olup, çalıştıkça; başardıkça adım adım çıkılan, herhangi biri tarafından arkanda itildiğinde veya önden hızlıca çekildiğinde ; kaygan zemin yüzünden basamaklara çarpma olasılığı mevcut olan, biraz risklide olsa, en emin zirve çıkış yoludur. Bilgin kadar çıkar, her basamakta nefes alma şansına sahip olabilirsin. Bilgi düzeyin yeterli gelmez ise, bir basamakta bekleyebilirsin. Bekleme süresi senin elindedir. Fakat, merdiveni tek kişi olarak kullanma şansın olmadığı için arkadan, gelenlere yol vermek zorunluluğun vardır.

İkinci metod:

Yürüyen Merdiven:

Hasbel kader, birinci basamağına çıktığın ve akabinde hiç çaba sarf etmeden; elektirik gücü ile yukarıya hareket eden yükselme platformudur. Orta derecede risk içerir. Elektirik kesintisinde hareket kabiliyetini kaybeder. Şayet basamakları çıkabilecek bilgi gücüne sahip değil iseniz; panik içerisinde yardım talep edeceğinizden; rakiplerinizin alaylı bakışlarına hedef olursunuz.

Üçüncü metod;

Tek Kişilik Asansör:

Daima yukarı prensibinden hareket ile ara katlarda duran fakat, aynı yolcu dışında içerisine başka yolcu almayan zirveye çıkmanın en çok risk içeren araçıdır. Hızlı hareket kabiliyetine sahip olan asansör, iniş geçtiğinde kariyer hayatının sonunu getirebilir.

Yukarıda izaha çalıştığımız üç metod içerisinde en az risk içeren mermer merdiven metodu olduğu anlaşılmaktadır.

Diğer iki yöntem; İlk anda ''Zaman Kazandıran'' metodlar gibi gözüksede; taşıdığı riskler açısından hep ''Dışsal Gücün'' varlığına muhtaç bırakmaktadır.

Son Söz: Cenap Şahabettinden alınan desturla; ''Kartal uçarak, Yılan sürünerek zirveye çıkar''

 
Toplam blog
: 92
: 766
Kayıt tarihi
: 05.12.06
 
 

1970 Tarsus doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Tarsus'ta tamamladım.Yüksek öğrenimimi Atatürk Üni..